Opiskelijakortti
Opiskelijakortin saat Suomen Lukiolaisten liitosta https://lukio.fi/liity/ .
Liittymällä Lukiolaisiin saat opiskelijaetuja, joita voit käydä tsekkaamassa täältä. Jäseneksi voivat liittyä kaikki päätoimisesti lukiossa opiskelevat. Liittymiseen tarvitset vain kasvokuvan ja jonkinlaisen opiskelijatodistuksen, esim. kuvakaappaus Wilman etusivulta käy.
Mikäli tarvitset opiskelijatodistuksen, saat sen kansliasta.
Opintotuki
Opintotukihakemus kannattaa tehdä verkossa
Opiskelijat voivat saada Kelalta tukea peruskoulun jälkeisiin opintoihin. Tarkempaa tietoa ja edellytykset tuen saamisesta saat Kelan verkkosivuilta: http://www.kela.fi/opiskelijat. Opintotuki kannattaa hakea kerralla koko opiskeluajalle, mikäli on oikeutettu opintotukeen. Laskurin avulla voit selvittää arvion Kelan maksaman etuuden määrästä https://www.kela.fi/laskurit.
Mikäli sinulla on verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne (KANNATTAA HANKKIA), tee opintotukihakemus Kelan verkkopalvelussa https://www.kela.fi/asiointi. Siellä hakemus tulee välittömästi vireille ja KELA saa opiskelupaikan tiedon Opintopolku.fi:stä ja täten ei tarvita koululta opiskelutodistusta. Muussa tapauksessa toimita paperinen hakemuslomake täytettynä koulusihteerille oppilaitoksen merkintöjä varten.
Lukio-opintoihin voit saada opintotukea 10 kuukaudeksi lukuvuodessa 1.8.2020 alkaen. Tukikuukaudet ovat elo–toukokuu. Jos saat jo opintotukea, Kela myöntää opintotuen myös elokuulle automaattisesti, eikä sinun tarvitse hakea sitä. Jos suoritat ylioppilastutkinnon syksyllä, tukioikeus päättyy yleensä marraskuussa.
Lukiossa opintotuki myönnetään 3 ensimmäiseksi opiskeluvuodeksi opintojen alkamisesta lukien. Tämän tukiajan jälkeen voit hakea opintotukea samoihin opintoihin enintään lukuvuodeksi kerrallaan, jos opintosi ovat päätoimisia. Opinnot ovat päätoimisia, jos osallistut lukukauden aikana vähintään 10 kurssille tai 2 yo-koetta (HUOM! tärkeä ehto abiturienteille). Opintotuki voidaan myöntää aikaisintaan hakemuksesi saapumiskuukauden alusta alkaen.
Jos haet opintotukea ensimmäistä kertaa, tarkista opintotuen myöntämisen perusteet.
Pikaopas opintoetuuksiin: https://www.kela.fi/opiskelijat-pikaopas
Matkakustannukset
Opiskelija, olet oikeutettu koulumatkatukeen mikäli
* koulumatkasi on vähintään 10 kilometriä yhteen suuntaan. Koulumatka on lyhin autoreitti kodin ja oppilaitoksen välillä.
* teet vähintään 7 yhdensuuntaista tukeen oikeuttavaa koulumatkaa viikossa
* voit saada koulumatkatukea vain kokonaiselta kalenterikuukaudelta. Siksi tukeen oikeuttavan ajan pitää kestää yhtäjaksoisesti vähintään 18 päivää ja kuukaudessa pitää olla vähintään 18 tukeen oikeuttavaa päivää.
Tutustu KELAN ohjeisiin koulumatkatuesta: https://www.kela.fi/koulumatkatuki
Näin haet KELAn koulumatkatukea: Koulumatkatuki haetaan lukiosi kanslian kautta joko käymällä kansliassa tai hakemalla sitä sähköpostilla. Alla ohje miten koulumatkatuen haku tapahtuu sähköpostilla (vaiheet 1-9):
Opiskelija:
- Täytä koulumatkatukihakemus (KM 1) -lomakkeesta sivut 1-2. Lomaketta ei tarvitse allekirjoittaa.
KELAn ohje: opiskelija ilmoittaa hakemuslomakkeella koko koulumatkansa. Matka sisältää kaikki matkan vaiheet opiskelijan kotiovelta oppilaitoksen ovelle. Opiskelijan kannattaa merkitä hakemukseen koko koulumatka, myös kävelyosuudet, koska näillä saattaa olla vaikutus matkan vähimmäispituutta laskettaessa.
2. Täytä ostotodistus eli KM2-lomakkeen yläosa. Ostotodistuksella opiskelija ostaa Matkahuollon tai Waltti-liikenteen lipunmyyntipisteestä linja-autolippuja opiskelijahintaan. Ostotodistuksessa kysytään, käytätkö Matkahuollon korttia vai Waltti-korttia – joten selvitä etukäteen kumpaa korttia tulet käyttämään. Lomaketta ei tarvitse allekirjoittaa.
HUOM! Mikäli haet KM1-hakulomakkeella itse järjestettyä kulkutapaa, niin tuolloin KM2 lomaketta ei täytetä.
3. Lähetä sähköpostin liitetiedostona täyttämäsi KM1 ja KM2 -lomakkeet koulusihteerille paivi.hannele.savinainen@kuopio.fi
Koulusihteeri:
4. Toimittaa opiskelijan sähköpostilla lähettämän KM1 -lomakkeen Kelalle (koulusihteeri täyttää KM1-lomakkeen sivun 3)
5. Täyttää KM2-lomakkeen alaosan ja lähettää skannatun KM2-lomakkeen spostilla takaisin opiskelijalle. Ostotodistuksesta koulusihteeri lähettää kopion Kelaan.
Opiskelija:
6. Tulostaa koulusihteerin lähettämän KM2-ostotodistuksen.
7. Opiskelija allekirjoittaa KM2-ostotodistuksen.
8. Vie ostotodistuksen Matkahuollon tai Waltti-liikenteen lipunmyyntipisteeseen, jolloin saa ostettua linja-autoliput opiskelijahintaan.
9. Saa Kelasta kirjallisen päätöksen koulumatkatuesta. Näet päätöksen myös verkossa Kelan asiointipalvelussa. Jos olet alaikäinen, Kela antaa päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti
Suomessa sairausvakuutetuilla on oikeus eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin (European Health Insurance Card, EHIC). Jos sairastut äkillisesti tai joudut tapaturmaan, saat kortilla sairaanhoitoa EU- ja Eta-maissa sekä Sveitsissä ja maksat saman verran kuin maassa asuvat ihmiset. Kortti on ilmainen. http://www.kela.fi
Kadonneet tavarat
Koulun alueella kadonneet arvokkaat tavarat toimitetaan kansliaan. Toimitathan itse löytämäsi tavarat kansliaan.
Koulutapaturmien korvaaminen
Kuopion kaupunki on ottanut Op Vakuutus Oy:n ryhmätapaturmavakuutuksen.
Em. vakuutus ei korvaa opiskelijan sairastumiseen liittyviä kustannuksia ja opiskelijan omaisuudelle (kun ei ole kysymyksessä tapaturma) mm. silmälaseille ja asusteille sattuneita vahinkoja.
Tapaturman sattuessa ota välittömästi yhteyttä kansliaan tai opettajaan. Tapaturman nähnyt koulun edustaja täyttää opiskelijan kanssa koulutapaturmailmoituksen ja tuo sen kansliaan. Kansliasta saat Kuopion kaupungin laatiman Koulutapaturma-tiedotteen opiskelijoille, jossa kerrotaan tapahturman hoitoon liittyvät ohjeet.
Opinto-opas 2020 - 2021Non Scholae - Sed Vitae29.5.2013