Ylioppilaskirjoitukset järjestetään kahdesti vuodessa yhtä aikaa koko maassa. Kokeiden päivämäärät ovat nähtävissä Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilla ja koulun kalenterissa.
Ylioppilastutkinto rakentuu seuraavasti, jos aloitat tutkinnon syksyllä 2021 tai ennen sitä
Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta. Äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe on kaikille pakollinen. Kolme muuta pakollista koetta kokelas valitsee ryhmästä, johon kuuluvat:
- toisen kotimaisen kielen koe
- vieraan kielen koe
- matematiikan koe
- reaaliaineissa järjestettävä koe.
Pakollisten kokeiden lisäksi kokelas voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen. Matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason mukaiset kokeet. Vähintään yhdessä pakollisessa oppiaineessa kokelaan tulee suorittaa vaativampi koe. Kokeen tason opiskelija voi valita koulussa opiskellusta tasosta riippumatta.
Reaaliaineen kokeet: Kussakin reaaliaineessa järjestetään oma kokeensa, yhdellä tutkintokerralla on kaksi reaaliaineiden koepäivää, joiden välillä on noin viikko. Kokelas voi osallistua yhtenä koepäivänä vain yhden reaaliaineen kokeeseen. Siten hän voi suorittaa yhdellä tutkintokerralla enintään kaksi reaaliaineen koetta.
- Reaalikoe: psykologia, filosofia,
historia, fysiikka, biologia - Reaalikoe: ev.lut. uskonto, ortod.
uskonto, elämänkatsomustieto, kemia,
yhteiskuntaoppi, maantiede,
terveystieto
Tutkintoon voi osallistua, kun opiskelija on suorittanut asianomaisen aineen pakolliset kurssit. Ylioppilastutkinto tulee suorittaa enintään kolmena perättäisenä tutkintokertana. Sen voi suorittaa kerralla tai jakaa enintään kolmeen osaan. Kevään tutkintoon ilmoittaudutaan marraskuun 15. päivään mennessä ja syksyn tutkintoon kesäkuun 5. päivään mennessä. Ilmoittautuminen on sitova. Mahdolliset erityisjärjestelyt on haettava hyvissä ajoin. Hakemus on toimitettava lautakuntaan viimeistään
• kevään tutkinnon osalta 30. marraskuuta ja
• syksyn tutkinnon osalta 30. huhtikuuta.
Opiskelija on itse vastuussa ylioppilaskokeeseen liittyvistä asioista, kuten ilmoittautumisiin, ajankohtiin ja kokeen uusimiseen sekä täydentämiseen liittyvistä asioista. Tietoa jaetaan opinto-ohjauksen oppitunneilla ja abi-infoissa, joihin opiskelijalla on velvollisuus osallistua. Lisätietoa saa opinto-ohjaajilta ja ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta.
Ylioppilastutkinnon rakenne muuttuu!
Muutos koskee opiskelijoita, jotka aloittavat ylioppilastutkinnon suorittamisen kevään 2022 tutkintokerralla tai sen jälkeen.
Jatkossa jokainen opiskelija kirjoittaa vähintään viisi ainetta. Käytännössä muutos koskee opiskelunsa syksyllä 2020 aloittavia lukiolaisia. Ylioppilastutkinto tulee edelleen suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana.
Laki ylioppilastutkinnosta 502/2019
3 § Ylioppilastutkinnon kokeet
Ylioppilastutkintoon kuuluu äidinkielessä ja kirjallisuudessa, toisessa kotimaisessa kielessä, vieraissa kielissä, matematiikassa sekä luonnontieteellisissä ja humanistis-yhteiskunnallisissa oppiaineissa (reaaliaineet) järjestettäviä kokeita.
10 § Ylioppilastutkinnossa suoritettavat kokeet
Ylioppilastutkintoa suorittavan kokelaan on suoritettava viisi koetta, joihin sisältyy äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe sekä kokelaan valinnan mukaan vähintään kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä, vieraassa kielessä ja reaaliaineessa järjestettävä koe.
Edellä 1 momentissa tarkoitettuihin kokeisiin voi kuulua vain yksi koe samassa oppiaineessa. Kokelas voi lisäksi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen.
Tutkintoon on sisällyttävä vähintään yksi vaativampi koe (ns. pitkän oppimäärän mukainen koe).
***
Kaikki ajantasaiset määräykset ja ohjeet ovat nähtävillä Ylioppilastutkintolautakunnan nettisivuilla: http://www.ylioppilastutkinto.fi/
Opinto-opas 2020 - 2021Non Scholae - Sed Vitae29.5.2013