Klassikalla oli monia mielenkiintoisia vierailijoita, joita on tässä artikkelissa nostettu esille.
Erilaisten opintoretkien ja vierailuiden tarkoitus on rikastaa lukiolaisen opintoja ja samalla avata näkymiä, joita ei normaalisti opintojen lomassa kursseilla ehditä tekemään.
Pyrimme tukemaan näillä erilaisilla vierailuilla opetussuunitelmassa olevia tavoitteita ja jokainen oppiaine ja opettaja poimii mahdollisuuksien mukaan niitä oppisisältöjen tukemiseen.
Veteraanien juhla Kuopio-hallissa
Lukuvuoden aluksi klassikkalaiset avustivat Veteraanien rosvopaistitapahtuman järjestelyissä. Juhla alkoi opiskelijoiden lippukulkueella. Opiskelijat toimivat juhlassa myös tarjoilijoina ja avustivat veteraaneja juhlan aikana.
Opiskelijakunnan puheenjohtaja Alpo Laitinen piti juhlassa puheen, jossa hän välitti veteraaneille nuorten kiitokset siitä, että saamme elää itsenäisessä Suomessa.
Lisää tapahtumasta voi lukea Non Solumin erikoisnumerosta
Viittomakielen ja -kulttuurin esittely
HUMAK:n opiskelijat vierailivat Klassikassa opettajansa Juha Manusen kanssa. Opiskelijat kertoivat tiimijaksolaisille viittomakielestä ja kulttuurista sekä opettivat yleisimpiä viittomia.
Health Game Jam I 14.-16.10. 2016
Health Game Jam –viikonlopun 14.-16.10.2016 tavoitteena oli keksiä uusia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pelejä ja sovelluksia tai vain opetella uusia taitoja rennossa ympäristössä. Pelinkehittäjät harrastelijoista ammattilaisiin pyrkivät luomaan tiimeissä pelin alusta loppuun 48 tunnin aikana. Tapahtumaan olivat tervetulleita kaikki kiinnostuneet eikä aikaisempaa osaamista vaadittu. Sen sijaan mukaan tarvittiin iloista ja inspiroivaa asennetta.
Klassikan virtuaalikurssilaiset esittelivät mm. VirZoom pyörän ja HTC Vive virtuaalilasien käyttöä, josta alla pieni intro videona. Voit jo tutustua Klassikan virtuaalipeliareenaan tässä 360 kuvassa.
Opintojen ohjaus
Koulumme ABIT osallistuivat syksyllä 2017 Kuopion yliopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun jatkokoulutusmessuille sekä Studia-messuille Helsingin messukeskuksessa. Lisäksi toisen opintovuoden opiskelijat tutustuivat jatko-opintoihin ja jatkokoulutukseen TET- päivänä, joka pidettiin 8.1 2018. Tet-päivän ohjelman rakentamisessa yhteistyötä koulumme kanssa tekivät seuraavat yhteisöt: Savonia-ammattikorkeakoulun kaikki koulutusohjelmat, Itä-Suomen yliopisto, Yle Kuopio, Pohjois-Savon liikunta, Tampereen teknillinen yliopisto, Helsingin valtiotieteet, pelastusala, poliisi, Aalto University School of Business, Mikkeli. Tet-päivä päättyi salitilaisuuteen, jossa Heidi Karjalainen luennoi hakeutumisesta kansainvälisiin opintoihin.
Toisen opintovuoden opiskelijat osallistuivat 2.11.2017 Mafynetin opiskelumetodeja käsittelevälle luennolle. Toisen opintovuoden opiskelijat osallistuivat myös 14.2.2018 Valmennuskeskuksen luennolle, jossa annettiin tietoa lukutekniikoista ja tavoitteiden asettamisesta, kun opiskelija valmistautuu ylioppilaskirjoituksiin tai korkeakoulujen pääsykokeisiin.
Tutortoiminta
Kesän 2017 sisäänottopäivinä ja syksyllä tutorit perehdyttivät uudet opiskelijat koulumme toimintaan ja kummiryhmänsä opiskelijat toisiinsa. Lukuvuoden 2017 – 2018 tutoreina ovat toimineet:
- 16A Hakumäki Hermanni
- 16A Heikkinen Tuomas
- 16B Koponen Kiia
- 16B Kosonen Riikka
- 16C Lahti Sara
- 16C Laitinen Mira
- 16C Lappalainen Essi
- 16C Lautamies Veera
- 16C Miettinen Saija
- 16D Nissilä Terho
- 16D Nissinen Tuuli
- 16D Pellikka Hilla
- 16D Piironen Heta
- 16E Saarenmaa Säde
- 16E Seppänen Heidi
- 16E Sormunen Anniina
- 16F Tikkanen Sini
- 16F Tirkkonen Veera
- 16F Toivanen Elina
- 16F Ukkonen Aada
- 16F Varko Sara-Elina
- 16F Viitaniemi Veera
Tutoreiden koulutus alkoi keväällä 2017 jatkuen toimintana kevääseen 2018. Tutor-koulutuksen toteutuksessa mukana oli Suomen Lukiolaisten Liiton edustajia. Aktiivisesti toimien Klassikan tutorit ovat auttaneet kesällä 2017 ensimmäisen opintovuoden opiskelijoita opintosuunnitelman teossa. Syksyn teemapäivänä tutorit perehdyttivät uudet opiskelijat koulumme toimintaan ja kummiryhmänsä opiskelijat toisiinsa. Kuluneen lukuvuoden aikana tutorit olivat mukana ensimmäisen opintovuoden oppitunneilla sekä vierailivat perusasteen yläluokilla. Tutorit opastivat yhdeksäsluokkalaisia avoimien ovien päivänä. Lisäksi he osallistuivat veteraanien juhlaan, tiimijaksolaisten ryhmäyttämiseen sekä koulumme juhlien suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Yhteiskuntaopin ja historian opintojen tapahtumat ja vierailut
Yhteiskuntaopin ryhmät kävivät seuraamassa Kuopion kaupunginvaltuuston kokouksia. Koulullamme järjestettiin presidentinvaaleihin liittyen vaalitori 10.1.2018, jolloin ehdokkaiden kampanjaväkeä vieraili koulumme aulassa kertomassa ehdokkaansa vaaliteemoista. Seuraavana päivänä 11.1.2018 osallistuimme valtakunnalliseen nuorisovaalit Pressaan, jossa ei-äänestysikäiset valitsivat itselleen Suomen tasavallan seuraavan presidentin.
Koulullamme järjestettiin NY 24h-( nuori yrittäjyys) leiri 26. – 27.1.2018. Leirin aikana opiskelijat tutustuivat yrittäjyyteen elämysmuotoisesti kuulemalla yrittäjätarinoita, kehittämällä erilaisia liikeideoita pienryhmissä sekä esittelemällä ideansa asiantuntijaraadille leirin loppuvaiheessa. Klassikan opiskelijoita leirille osallistui tutoreina ja leiriläisinä yhteensä 26 opiskelijaa.Yksi taloustiedon ryhmämme osallistui valtakunnalliseen Yrityshyvä-kilpailuun kirjoittamalla jostakin kilpailun teemasta omannäköisensä yrittäjyystarinan. Tällä kertaa saimme kokemusta sekä pienet osallistumispalkinnot.
Lakitiedon tunneilla on käyty Pohjois- Savon käräjäoikeudessa ja Kuopion vankilassa. Oppitunnilla vieraili asianajaja Matti Reinikainen.
Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vieraili koulullamme 17.4.2018. Ministeri pohjusti paneelitilaisuutta aiheella Pariisin ilmastosopimus ja Suomen sitoomukset. Sen jälkeen paikalla olleet yhteiskuntaopin, historian, liikunnan ja kemian kurssien opiskelijat saivat esittää kysymyksiä ministerille.
Fysiikan vierailut
Marraskuussa 2017 fysiikan kurssien FY8 ryhmät vierailivat Kuopion yliopistollisen sairaalan uudessa sädesairaalassa, jossa päästiin tutustumaan monipuolisesti sairaalafyysikon työhön sekä sädehoidon, sen annossuunnittelun että erilaisten kuvantamismenetelmien kannalta. Lisäksi vierailun aikana tutustuttiin gammakuvauslaitteisiin ja isotooppilääketieteesen sekä PET-kuvaukseen Kliinisen fysiologian osastolla.
Health Game Jam II 19.-21.5. 2017
Health Game Jam –viikonlopun tavoitteena oli keksiä uusia terveyttä ja hyvinvointia edistäviä pelejä ja sovelluksia tai vain opetella uusia taitoja rennossa ympäristössä. Pelinkehittäjät harrastelijoista ammattilaisiin pyrkivät luomaan tiimeissä pelin alusta loppuun 48 tunnin aikana. Tapahtumaan oli tervetulleita kaikki kiinnostuneet eikä aikaisempaa osaamista vaadittu. Sen sijaan mukaan tarvittiin iloista ja inspiroivaa asennetta.
Jos pelien tekeminen on jo tuttua puuhaa, lisää haastetta saatiin yhdistämällä peliin tarjolla olevaa teknologiaa eMotion Faros (lihasmittaus), mBody (lihaksia mittaavat housut), LeapMotion (liikesensori), Myo-armband, Exerium-pelituoli, FitBit aktiivisuusranneke, Kinect 2 –sensori, Beddit unisensori, HTC Vive, Oculus Rift, ja Samsung Gear VR-laseja ym.
Majoittuminen tapahtui Kuopion klassillisella lukiolla. Lukiolla oli saunomismahdollisuus ja palju pihassa ?.
Edellisten Global Game Jam ja Game Jam tuotoksia voit tarkastella tältä videokanavalta:
https://kurssi.tv/channels/#kuopio-innovation
Das Deutschsprachige Helsinki -näyttely
Tammikuussa 2018 Klassikalla vieraili Aue-säätiön, Helsingin kaupungin sekä Suomi-Saksa Yhdistysten Liiton kiertonäyttely Saksankielinen Helsinki, joka kertoi mm. 1800-luvulla Suomeen tulleista saksankielisistä siirtolaisista kuten Paulig, Fazer ja Stockmann. Näyttelyn kuvat ja tekstit löytyvät internetistä osoitteesta: http://www.ssyl.fi/de/ajankohtaista/saksalaiset-ja-helsingin-kehitys/.
Månadens nordiska film
Marraskuussa 2017 ryhmä ruotsin 7. kurssin opiskelijoita kävi ruotsinopettaja Elsi Mörskyn kanssa Kino Kuvakukossa katsomassa elokuvan Medan vi lever. Esitys kuului Svenska nu -järjestön järjestämiin Månadens nordiska film –elokuviin eri maakunnissa.
Nordiska landskap-näyttely
Koulullamme oli helmikuun lopussa noin kahden viikon ajan Nordiska landskap -näyttely, joka esitteli ruotsinopettaja ja luontovalokuvaaja Kirsi MacKenzien kuvia Pohjolasta. Näyttelyssä oli vaikuttavia kuvia eri Pohjoismaista, ja kuvien yhdistävä teema oli vesi. Tehtävien kautta päästiin matkalle Pohjolaan, opittiin ruotsia sekä saatiin nauttia upeista valokuvista. Näyttely toteutettiin yhteistyössä Svenska nu -järjestön kanssa.
Norden runt på 40 minuter
Tiistaina 17.4. Klassikalla oli ilo nähdä esitys, jossa näyttelijä Minna Valkama sekä muusikko Lukas Djupsjöbacka tekivät lyhyen katsauksen suomenruotsalaisiin sekä Suomen ja muiden Pohjoismaiden yhteisiin piirteisiin.
Esitys oli tietokilpailun muodossa, ja mukana oli niin videoita, kuvia kuin livemusiikkiakin. Tapahtumaan osallistuivat kaikki 5. jaksossa ruotsia opiskelleet. Aiheena olivat mm. pohjoismaalaiset kirjailijat, näyttelijät ja artistit, ja yleisöstä muodostetut kaksi joukkuetta (Röd och Svart) kilpailivat toisiaan vastaan näiden tiimoilta. Välillä vastausvuoroista käytiin tiukkaakin kamppailua, ja lopulta voiton vei loppukirin ottanut joukkue ”Svart”. Grattis Svart! Suomea kiertävää esitystä tukee Svenska nu -järjestö sekä Konstsamfundet.
Taidemuseovierailu
Ryhmä ruotsinopettaja Elsi Mörskyn ruotsin 3. kurssin opiskelijoita kävi huhtikuussa 2018 tutustumassa Kuopion taidemuseossa Veljekset von Wrightin näyttelyyn. Näyttelyssä oli ruotsinkielinen opastus.
Espanjan 3-kurssin tapaspäivä
Espanja 3- kurssilaiset pääsivät toukokussa kurssin päättöpäivänä tutustumaan tapasten valmistukseen Angela Espinoksen ja Emmi Valton johdolla. Saimme tietää kuinka ruokalajit valmistetaan ja tietenkin maistelimme ruokia. Lisätietoa kevään viimeisessä Non Solumissa.