Valo on poikittaista aaltoliikettä, jossa sähkökenttä värähtelee kohtisuorassa etenemissuuntaa vastaan. Tämä värähtely tapahtuu kaikkiin suuntiin. Jos värähtely ei tapahdu kaikkiin suuntiin, valo on polarisoitunutta. Valo on polarisoitunut täysin, kun värähtely tapahtuu vain yhteen suuntaan kohtisuorassa etenemissuuntaa vastaan. Täysin polarisoitunutta valoa syntyy esimerkiksi, kun valo kulkee valoa polarisoivan levyn läpi tai valon heijastuessa eristeestä niin, että heijastuneen ja taittuneen säteen välinen kulma on suora.
Nestekidenäytön toiminta perustuu sähköisesti ohjattuun valoa polarisoivaan nesteeseen, joka on suljettu soluihin kahden polarisoivan levyn väliin. Kun toisen levyistä poistaa näytöstä tuleva valo on liian kirkasta ja näin kuvaa ei näytölle synny, tai sitä on ainakin hyvin vaikea havaita paljaalla silmällä.
Kuvaus työstä
Ideana on rakentaa vanhasta nestekidenäytöstä niin sanottu salapoliisinäyttö, jonka toiminta perustuu polarisaatioon. Näytöstä poistetaan valoa polarisoiva kalvo ja poistettu kalvo siirretään silmälasikehyksiin. Tarkoituksena on, että näytölle tuleva kuva ei näy muille, kuin lasien käyttäjälle tai muille mahdollisille polarisaatiokalvon läpi näyttöä katseleville.
Tarvikkeet:
- nestekidenäyttö
- silmälasikehykset
- mattoveitsi
- polarisaatio kalvoa
- 3D-tulostin
Työn toteutus:
- Hankimme halvalla käytetyn nestekidenäytön, jolla projekti saataisiin aikaan.
- Seuraavaksi purimme näytön osiin, jotta työn tekeminen olisi helpompaa. Sitten haimme koulun kuvataiteen luokasta mattoveitsiä ja aloimme viiltää veitsillä näytön reunoja, tarkoituksena irroittaa näytön pinnasta valoa polarisoiva kalvo.
- Kun saimme kulmasta kalvon irtoamaan, irroitimme lopun kalvosta pankkikorttia apuna käyttäen. Pankkikortti toimi lastana ja sillä oli helppo työntää kalvon alla niin, ettei kalvo revennyt.
- Kalvon irrottua kytkimme näyttöön virran ja testasimme, näkisimmekö näytöltä enää kuvaa. Kuvaa ei ilmestynyt ja päätimme laittaa näytön yläpuolelle palan polarisaatiokalvoa. Kuva näkyi kalvon alueelta ja päättelimme että työ oli onnistunut.
- Lopulta näytön pinnalle kuitenkin jäi tiukkaan liimaa, jota yritimme irroittaa muun muassa etanolilla ja asetonilla. Etanoli ei saanut liimassa aikaan juuri mitään. Asetoni taas teki liimapinnasta erikoisen näköisen, mutta ei irrottanut sitä kokonaan. Lopulta päädyimme kuumentamaan liimaa hiustenkuivaajalla ja raapimaan pehmentynyttä liimaa pois puukoilla. Tulos oli kuitenkin aika surkea, näytön pintaan jäi paljolti liimaa jättäen näytön törkyisen näköiseksi.
Parannettavaa/kehitysideoita:
- Olisimme voineet olla koskematta näytön pintaan jääneeseen liimaan ja laittaa sen päälle esimerkiksi kontaktimuovia. Näin lopputulos olisi voinut olla siistimpi.
- Tarkoituksenamme oli tehdä näytöstä irtoavasta polarisaatiokalvosta linssit silmälasikehyksiin, joilla näyttöä voisi sitten katsella, mutta näytössä olevassa kalvossa oli mattapinnoite joka esti sen käytön laseissa. Mattapinnan vuoksi laseista ei olisi nähnyt lävitse. Ajan puutteen vuoksi emme kerinneet suunitella laseja ja tulostaa niitä 3D-tulostimella.
Lähteet:
- Youtube video aiheeseen liittyen https://www.youtube.com/watch?v=zL_HAmWQTgA
- Tietoa polarisaatiosta http://www02.oph.fi/etalukio/opiskelumodulit/fysiikka/kurssi3/rajapinta/polarisaatio.html