Paprikasumutteen valmistaminen kapsaisiinistä

Ada Suhonen, Ville Mäkäräinen ja Juho Lylykangas

Kap­sai­sii­ni on pap­ri­ka su­kui­sis­ta kas­veis­ta (chi­lit) saa­ta­va polt­ta­vuu­den tun­net­ta ai­heut­ta­va aine. Sitä käy­te­tään ruo­kien maus­tee­na eten­kin läm­pi­mis­sä mais­sa eh­käi­se­mään hien eri­tys­tä. Sitä käy­te­tään myös ylei­ses­ti lää­ke­te­ol­li­suu­des­sa. Lää­ke­käy­tös­sä sii­tä teh­dään muun mu­as­sa ul­ko­ses­ti käy­tet­tä­viä läm­pö­gee­le­jä, joil­la voi hoi­taa ni­vel­on­gel­mia. Sitä käy­te­tään myös jois­sain ihon­hoi­to­voi­teis­sa lää­ke­ai­nee­na. Kap­sai­sii­nin kol­mas käyt­tö­tar­koi­tus on pap­ri­ka­su­mut­ti­met. Kap­sai­sii­nis­ta val­mis­te­taan itse­puo­lus­tus­tar­koi­tuk­seen tar­koi­tet­tu­ja pap­ri­ka­su­mut­ti­mia eli ylei­sim­min tun­net­tu­ja pip­pu­ri­su­mut­ti­mia.

Kapsaisiinin eristäminen

Tapa 1
Tapa 2

Liuoksien valmistus

Murs­ka­sim­me chi­lit mor­tel­lil­la. Tä­män jäl­keen mit­ta­sim­me 2,5 g chi­li­jau­het­ta 25ml ete­no­lia. Täl­lai­sia liuok­sia teim­me kol­me. En­sim­mäi­sen liuok­sen (1) jä­tim­me uut­tu­maan lo­man ajak­si (2,5 vko), tois­ta liuos­ta (2)  läm­mi­tim­me haih­dut­taak­sem­me osan eta­no­lis­ta. En­nen läm­mi­tys­tä li­sä­sim­me liuok­seen vie­lä sa­man ver­ran vet­tä, es­tääk­sem­me kie­hu­mi­sen tai rä­jäh­tä­mi­sen vaa­raa. Eta­no­lia emme kui­ten­kaan ko­ko­naan haih­dut­ta­neet. Kol­man­teen liuok­seen (3) li­sä­sim­me yh­den tee­lu­si­kal­li­sen öl­jyä. Sen jäl­keen lai­toim­me sen veto­kaap­piin haih­dut­taak­sem­me eta­no­lin pois. Murs­kat­tu chi­li suo­da­tet­tiin pois ja sitä ei jää­nyt se­ok­siin.

Havainnot

  1. Chi­li­jau­he oli uut­tu­nut hy­vin ja suo­da­tim­me liuok­sen. Väri oli pu­nais­ta ja haju oli voi­mak­kaan chi­li­nen. Tämä joh­tu­nee pit­käs­tä uut­to­a­jas­ta.
  2. Läm­mi­te­tyn chi­li­liuok­sen väri oli tum­man kel­tai­nen. Haju oli mie­to. Ar­ve­lem­me ly­hy­en uut­to­ajan ja läm­mi­tyk­sen tär­vel­leen kap­sai­sii­nia.
  3. Veto­kaa­pis­sa ol­lees­sa liuok­ses­sa eta­no­li oli haih­tu­nut ja liuok­ses­ta oli tul­lut jäy­kem­pi. Väri oli orans­si­nen. Liuok­sen jäyk­kyys joh­tuu mah­dol­li­ses­ti kap­sai­sii­nin kiin­nit­ty­mi­ses­tä öl­jyyn.

Testikokeilut iholle

  1. Ter­veel­lä ihol­la ei ai­heut­ta­nut kum­mem­paa re­ak­ti­o­ta, mut­ta iho­vau­ri­on alu­eel­la kir­ve­li ja sai ai­kaan pu­noi­tus­ta. Ai­heut­ti jäl­keen­päin hi­koil­les­sa vau­ri­o­ta ihol­le (pu­noi­tus, kuu­mo­tus). Ar­ve­lim­me tä­män joh­tu­van sii­tä, että ka­pa­si­sii­ni oli val­mis­tet­tu eta­no­liin, jol­loin se ei liu­ke­ne niin hy­vin ihol­le kuin esim. liuos 3. Liuos 3 liu­ke­nee pa­rem­min ihol­le, kos­ka liuok­ses­sa oli käy­tet­ty öl­jyä, joka on lä­päi­se­väm­pää ihol­la kuin eta­no­li. Myös­kin eta­no­lin haih­tu­mi­nen ihol­ta vai­kut­ti tes­ti­tu­lok­siin.
  2. Ei ai­heut­ta­nut min­kään­lai­sia tun­te­muk­sia niin ter­veel­lä ihol­la, kuin ihot­tu­ma-alu­eel­la­kaan. To­den­nä­köi­ses­ti kuu­men­nus siis tu­ho­si kap­sai­sii­nia.
  3. Liuok­sen ras­va­mai­suus sai ai­neen hy­vin liu­ke­ne­maan ihol­le ja ai­heut­ti vä­lit­tö­miä oi­rei­ta (kuu­mo­tus, pu­noi­tus, ihot­tu­maa). Tä­män ar­ve­lim­me joh­tu­van sii­tä, että liuok­ses­sa oli mu­ka­na öl­jyä joka liu­ke­nee hy­vin ihol­le ja saa oi­reet heti nä­ky­viin. Ai­neen liu­ke­ne­mi­nen ihol­le hy­vin joh­tuu ihon ra­ken­tees­ta, joka ra­ken­tuu li­pi­deis­tä eli ras­vas­ta. Tämä te­kee ras­van lä­päi­syn ihol­la siis hel­pos­ti mah­dol­li­sek­si. (Läh­de 3.) Esi­mer­kik­si sau­no­mi­nen ai­heut­taa hi­koi­lua, joka taas avaa iho­huo­ko­sia. Tä­män seu­rauk­se­na kap­sai­sii­ni pää­see hel­pos­ti eli­mis­töön ja ai­heut­taa kir­ve­lyä ja pu­noi­tus­ta ihol­la.

Paprikasumutteen valmistus

Val­mis­tim­me val­miin su­mut­teen 1. liuok­ses­ta. Liuos nyt siis si­säl­si eta­no­lia ja kap­sai­sii­nia. Kaa­doim­me liuok­sen suih­ke­pul­loon ja tes­ta­sim­me sen suih­kut­tu­vuut­ta, toi­mi­vuut­ta ja sen ai­heut­ta­mia oi­rei­ta. Aine suih­ku­si hy­vin pul­los­ta,to­sin ei ko­vin kau­as kos­ka pul­los­sa ei ole pai­net­ta. Suih­kau­tet­tu­am­me ai­net­ta il­maan vä­lit­tö­mäs­ti aine al­koi ys­ki­tyt­tää voi­mak­kaas­ti, mut­ta emme ol­leet var­mo­ja joh­tui­ko se eta­no­lis­ta vai kap­sai­sii­nis­ta. Vä­li­tön­tä kir­ve­lyä tai polt­te­lua aine ei ihol­le ai­heut­ta­nut, mut­ta jäl­keen­päin aine ai­heut­ti kuu­mo­tus­ta ja pu­noi­tus­ta (hi­koil­les­sa). Emme us­kal­ta­neet suih­kut­taa ai­net­ta kui­ten­kaan lima­kal­voil­le tai kas­voil­le kos­ka pel­kä­sim­me sen ai­heut­ta­van hait­ta­vai­ku­tuk­sia (ku­ti­na, kir­ve­ly, pol­te, mah­dol­li­nen so­keu­tu­mi­nen ym.). Ar­ve­lim­me sen ni­mit­täin ai­heut­ta­van nii­tä.

Lähteet:
  1. https://iha­te­ha­te.wordp­ress.com/2010/07/16/how-to-make-pep­per-spray-and-be­lie­ve-me-this-one-works/
  1. https://fi.m.wiki­pe­dia.org/wiki/Kap­sai­sii­ni#L.C3.A4.C3.A4kek.C3.A4ytt.C3.B6
  1. http://www.eu­ce­rin.fi/tie­toa-ihos­ta/pe­rus­tie­toa-ihos­ta/ihon-ra­ken­ne-ja-toi­min­ta

“Kap­sai­sii­nin kol­mas käyt­tö­tar­koi­tus on pap­ri­ka­su­mut­ti­met”

Kap­sai­sii­nin voi myös eris­tää uut­ta­mal­la suo­da­tet­tua se­os­ta ero­tus­sup­pi­los­sa.

Pap­ri­ka­su­mu­te

Scien­ce -kurs­si Klas­si­kal­laLuku­vuo­si 2015-2016 (3. jak­so)23.2.2016