Muovit ovat pitkistä molekyyliketjuista muodostuvia aineita. Biomuovit ovat muoveja jotka tehdään biomassasta toisin kuin useimmin käytetty maaöljystä valmistettu muovi. Biomuovit ovat hyödyllisiä koska ne voidaan tehdä biohajoaviksi tai kokonaan maatuviksi, eivätkä ne näin roskaa luontoa samalla tavalla kuin öljystä tehty muovi.
Projektin ideana oli tutkia biomuovien ominaisuuksia ja selvittää niiden valmistus menetelmiä. Halusimme kokeilla useita eri tekniikoita ja materiaaleja muovin valmistuksessa, mutta päädyimme käyttämään kahta eri pääraaka-ainetta maitoa ja banaanin kuorta.
MITÄ BIOMUOVIT OVAT?
Biomuovit ovat uusiutuvasta biomassasta, kuten kasviöljyistä ja maissijauhoista valmistettuja muoveja. Biomuovien, niin kuin muittenkin muovien valmistus perustuu siihen, että monomeerejä ketjutetaan kemiallisissa prosesseissa polymeereiksi. Biomuovit hajoavat hiilidioksidiksi(tai metaaniksi), biomassaksi ja vedeksi. Biomuovien etuja ovat esimerkiksi se, että ne hajoavat luonnollisiksi aineiksi, toisinkuin öljystä valmistetut, joista osa ei hajoa olleenkaan tai erittäin hitaasti. Biomuoveja voi myös kierrättää polttamalla tai kompostoimalla biokaasulaitoksissa tai teollisissa kompostoreissa. Biomuovien huonoja puolia on esimerkisi se, jos maissijauhosta halutaan tehdä muovi teollisesti, vaatisi se metsien hakkauttamista uusien peltojen tieltä.
MAITOMUOVI
Kokeilimme tehdä maidosta muovia eri happoja käyttäen. Happo hajottaa maidon proteiinin kaseiinin, jonka aminohapot järjestyvät uudelleen ketjuihin.
Hapot: Maitohappo, propionihappo, sitruunahappo, suolahappo 8 m- %, etikkahappo.
Suolahapon valmistimme perustuen etikkahappoliuoksen massaprosenttiin, joka oli 10 m- %.
Käytimme myös eri maitolaatuja ja niiden sekoituksia, joista parhain muovi (valkoisin ja tasaisin) saatiin sekoittamalla puolet rasvatonta ja puolet kevytmaitoa. Hapoista parhaiten toimi etikkahappo, koska sillä saavutimme yllä mainitut halutut tulokset. Muilla hapoilla ja muilla maitosekoituksilla näytepaloista tuli ryppyisiä, kellertäviä ja epätasaisesti värjäytyneitä. Kokeilimme perunajauhoa, mutta se ei näyttänyt parantavan muovin ominaisuuksia.
Mitat: 200ml maitoa ja 10ml happoa.
Valmistusprosessi oli seuraavanlainen:
Aloitimme lämmittämällä maitoa 50 °C:een. Joitain näytepaloja varten lisäsimme perunajauhoa lämmityksen jälkeen. Sitten lisäsimme etikkaa tai muuta happoa. Hapon lisäyksen jälkeen tahnamaista materiaalia alkoi muodostumaan noin 5-30 sekunnissa sekoitus-sauvan ympärille. Tahna oli muovattavissa noin 2 minuuttia, kunnes sen rakenteet muuttuivat jähmeiksi ja repeileviksi. Muovin lopullinen kuivuminen kesti vähintäänkin 2 päivää riippuen muovin määrästä ja ympäristöstä.
Lopputuloksena oli noin 10 gramma vaaleankeltaista muovia. Noin 5 mm paksuinen muovi oli käsin paloiteltavissa, mutta 2 sentin paksuinen muovi palanen hajosi vain vasaran lyönnillä. Arviomme muovin olevan noin 3.5 Mohsin kovuus asteikolla.
Värjäsimme joitain muovipaloja mustikkauutteella jota olimme valmistaneet, tämän seurauksena kappaleesta tuli tumman violetti. Kokeilimme myös muovin päällystämistä akryylimaalikerroksella parantaaksemme niiden kovuutta ja kosteuden sietokykyä.
Lopulta jaoimme viimeisen purkillisen rasvatonta maitoa kahtia. Toiseen puoleen litraan käytimme 10 ml etikkaa ja toiseen 25 ml. Kymmenen millilitran erästä teimme suppilon muotoisia esineitä, ja 25 millilitran erästä teimme mustikalla värjätyn astian. Mustikalla värjätystä erästä saimme 16 grammaa muovia.
MUSTIKKAVÄRI
Puristimme sulatetuista pakaste mustikoista mehut, jonka jälkeen suodatimme nesteen. Sitten haihdutimme suurimman osan mehun vedestä pois, jolloin jäljelle jäivät mustikan väriaineet.
BANAANIMUOVI
Päätimme valmistaa muovia banaanista.
Resepti on tällainen (lähde 1):
Käytimme banaaninkuoret 0.5-massaprosenttisessa vetyperoksidiliuoksessa. Käytimme tätä ainetta koska emme saaneet käyttöömme ohjeessa ollutta natriumpyrosulfiittia ja vetyperoksidi vaikutti omaavan samoja ominaisuuksia. Sitten keitimme banaaninkuoria 30 minuuttia. Annoimme banaaninkuorien kuivua sideharsojen päällä. Tämän jälkeen hienonsimme banaaninkuoret käyttäen huhmaretta. Sitten jaoimme tästä seuraavan tahnan 25 ml:n annoksiin 50 ml:n keitinlaseihin.
Seuraavaksi lasisauvalla sekoittaen lisäsimme jokaiseen keitinlasiin 3 ml aiemmin valmistamaamme 8 m -% suolahappoa, 2 ml m -% glyserolia ja 3 ml 1 mol/l natriumhydroksidiliuosta. Sitten jaoimme massat muottiastioihin, joita pidettiin 130 °C-lämpöisessä uunissa noin 30 minuuttia, jonka jälkeen muovin pitäisi ohjeen mukaan olla mahdollista, mutta omat näytteemme olivat vieläkin pehmeitä. Tämän jälkeen annoimme näytteiden kuivua vielä useita päiviä, joiden jälkeen ohuet levyt olivat kuivuneet hyvin. Ne kuitenkin haihduttivat niin paljon vettä että ne olivat kutistuneet huomattavasti ja halkeilleet. Huomasimme että levyiksi asetellut palaset olivat huomattavasti muovin tai kumin kaltaisia; ne olivat taivuteltavia, ja kiiltäviä tasaiselta puolelta.
JOHTOPÄÄTÖKSET
Yritimme löytää reseptin biomuoville joka kestäisi vettä ja iskuja ja joka olisi muovattavissa. Maitomuovi täytti iskunkestävyyden tavoitteen, mutta se ei kestänyt vettä kovin hyvin. Sitä on myös hankala muovata, koska se käpristyy kuivuessaan ja halkeilee. Banaanimuovi taas oli muovinkaltaista, mutta sen muovaaminen on vaikeaa sen kutistumisen takia eikä sekään luultavasti kestäisi vettä. Akryylimaaleilla vedenpitävyyttä voi kuitenkin parantaa.
Maitomuovi on melko käytännöllistä, jos sen valmistamista varten on oikeanlaisia välineitä. Maitomuovin eli galaliitin tuotanto nousi 1900-luvun alussa ja sitä käytettiin monien eri esineiden valmistukseen. 70-luvulla polyesterihartsit syrjäyttivät galaliitin. (lähde 5)
Banaanimuoville on hankalaa löytää käyttökohteita. Sen muovaaminen on liian hankalaa, ja sen tekstuuri on melko epämiellyttävä.
Lähteet:
- http://www.slideshare.net/jithingkannan2/bioplastic-from-banana-peels (Luettu:5/2/2016)
- http://www.wikihow.com/Make-Bioplastic-Easily (Luettu:5/2/2016)
- https://www.youtube.com/watch?v=VFvik_THcNQ (Luettu:5/2/2016)
- http://www.whatis.techtarget.com/definition/bioplastic (Luettu:14/2/2016)
- http://www.galalith.eu/histoire%20A.htm (Luettu:15/2/2016)