Junaprojekti
Teemu, Toni, Ville, Ville-Pekka ja Juho
3D-projekti kurssi alkoi ensimmäisellä tunnilla ryhmäjaolla ja suunnittelun aloittelulla. Parin tunnin pohdinnan jälkeen idea alkoi hahmottua ja sähköjunaprojekti alkoi. Ideana oli rakentaa myös junarata ja tehdä testejä liittyen ylämäkiin ja kuormiin. Alkuperäinen viidenhengen ryhmäkoko jakautui pienempiin ryhmiin suunnittelemaan projektin junan sisä ja ulko-osaa. Osa vastasi junan toimivuudesta ja osa ulkoasusta. Suunnittelu lähti ihan perusasioista kuten junan koon suunnittelusta. Teemu ja Toni olivat vastuussa junan ulkoasusta ja Ville, Ville-Pekka, sekä Juho vastasivat junan sisäosista.
Seuraavaksi ryhmän jäsenet ymmärsivät, että sähköjuna ei liikkuisi ilman sähkömoottoreita. Kun paikallisesta sähkötarvike liikkeestä ei löytynyt mitään päätimme tilata osat Raumalta. Tilaus laitettiin tulemaan ja tilausta seuraavana viikkona koululle ilmaantui ruskea paketti täynnä sähkölaitteita. Suureksi yllätykseksemme paketista löytyi odotettua paksumpaa sähköjohtoa. Onneksemme Teemu toi kotoaan sopivan kokoista sähköjohtoa.




Seuraavaksi aloimme mittailla osia ja pohdimme kuinka saisimme kaiken mahtumaan korin sisään. Tila oli kortilla ja osien koot olivat erittäin tarkasti määriteltyjä. Kuitenkaan tulostin ei pystynyt tekemään tarpeaksi tarkkaa työtä ja osista piti tehdä väljempiä. Eräänä päivänä syntyi scienceen tuulimyllyprojekti ja menetimme Juhon kyseisen projektin pariin. Erityisesti rattaat tuottivat ongelmia, koska moottorin voimansiirto akselia ei pystytty mittaamaan. Tästä johtuen rattaita tulostettiin kymmenittäin.
Kun juna saatiin toimimaan kunnianhimoiset suunnittelijamme halusivat lisää työtä ja alettiin suunnitella rataa junan alle. Ensimmäinen ratapala oli turhan leveä eikä kiinnikkeet toista ratapalaa varten kelvanneet.




Radan suunnittelu aloitettiin alusta, mutta seuraavalla kerralla 3D tulostin rankaisee suunnittelijoita tulostamalla kaikesta vähän luvattua pienempää. Ongelmat hoidetaan Pienellä hiomakoneella ja ratapalat saadaan kiinnitettyä toisiinsa. Mutta minkälainen rata on sellainen rata jossa ei ole käännöksiä? Ryhmä aloitti kaarevan radan suunnittelun ja aikaa kului tuntikausia kunne keksittiin kuinka sellaisen voisimme tulostaa. Lopputulos oli epäonnistunut ja ryhmä luovutti huhtikuun lopussa. Abit karkasivat lukemaan pääsykokeisiin ja itse tieteellinen testi junan liikkeistä kuorman kanssa unohtui.
