Science-Faction Ville Savolainen, Ville Miettinen, Samuel Tammekann ja Ahto Leppänen Ryhmän nimi: Science-Faction Ryhmän jäsenet: Ville Savolainen, Ville Miettinen, Samuel Tammekann ja Ahto Leppänen
Työn tarkoitus: Järviveden bakteeripitoisuuden tutkiminen ja tarvittavien menetelmien määrittäminen sen puhdistamiseen juontikelpoiseksi.
Alustava suunnitelma: Haetaan vettä järvestä ja sovitaan etukäteen mitä menetelmiä käytämme veden puhdistamiseen. Testasimme menetelmien toimivuutta altistamalla vesinäytteet menetelmille ja niiden olosuhteille ja lisäsimme niihin HCl-nestettä simuloimaan vatsahappoa ja nielemistä. Lopuksi laitetaan petrimaljoissa olevat näytteet viikoksi lämpökaappiin bakteeriruokaa sisältävissä petrimaljoissa ja vertaillaan niissä lopulta esiintyvien bakteerien määrää.
Kuva 1Näyte, joka sinetöidään ja laitetaan viikoksi lämpökaappiin
Kuva 1Näyte, joka sinetöidään ja laitetaan viikoksi lämpökaappiin
Kuva 1Näyte, joka sinetöidään ja laitetaan viikoksi lämpökaappiin
Kuva 1Näyte, joka sinetöidään ja laitetaan viikoksi lämpökaappiin
Näytteitä noudettiin kahdesta paikasta:
Puijonlaakson Sammakkolammesta ja
Kuopionlahdesta.
Valitsemamme puhdistusmenetelmät olivat
UV-valo,
jäädytys,
kuumennus,
dubstep,
sokeri,
sooda,
suola,
suodatus,
kahvi ja
alkoholi.
Kuva 2 Näytteitä
Kuva 2 Näytteitä
Kuva 2 Näytteitä
Kuva 2 Näytteitä
Kuva 2 Näytteitä
Hypoteesi: UV-valo tappaa paljon bakteereja. Jäädytys tappaa osan bakteereista. Kuumennus tappaa kaikki bakteerit. Dubstepiltä emme odottaneet mitään. Sokerissa bakteerit lisääntyvät. Suola rajoittaa bakteerien kasvua tappamatta niitä. Sooda toimi närästyslääkkeenä ja auttoi bakteereja selviämään. Suodatus ei anna näkyviä tuloksia. Kahvi tappaa osan bakteereja. Alkoholi tappaa suuren osan bakteereja.
Työn tulokset: Seuraavat kuvat ja videot kuvaavat eri menetelmien tekemistä ja niiden tuloksia. Kuvien perässä vastaavien näytteiden hypoteesien tulokset
UV-valo: Video1
Jäädytys: Kuva 4 Näyte valmis Bakteerien määrä vähäinen. Tulos oli odotettua parempi.
Jäädytys: Kuva 4 Näyte valmis Bakteerien määrä vähäinen. Tulos oli odotettua parempi.
Jäädytys: Kuva 4 Näyte valmis Bakteerien määrä vähäinen. Tulos oli odotettua parempi.
Jäädytys: Kuva 4 Näyte valmis Bakteerien määrä vähäinen. Tulos oli odotettua parempi.
Jäädytys: Kuva 4 Näyte valmis Bakteerien määrä vähäinen. Tulos oli odotettua parempi.
Jäädytys: Kuva 4 Näyte valmis Bakteerien määrä vähäinen. Tulos oli odotettua parempi.
Kuumenus/keitto: Kuva 5 Näyte valmis Näyte on puhdas eli hypoteesi oli oikea.
Kuumenus/keitto: Kuva 5 Näyte valmis Näyte on puhdas eli hypoteesi oli oikea.
Kuumenus/keitto: Kuva 5 Näyte valmis Näyte on puhdas eli hypoteesi oli oikea.
Kuumenus/keitto: Kuva 5 Näyte valmis Näyte on puhdas eli hypoteesi oli oikea.
Kuumenus/keitto: Kuva 5 Näyte valmis Näyte on puhdas eli hypoteesi oli oikea.
Kuumenus/keitto: Kuva 5 Näyte valmis Näyte on puhdas eli hypoteesi oli oikea.
Dubstep: Video 2 Kuva 6 Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Kuva 6: Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Kuva 6: Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Kuva 6: Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Kuva 6: Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Kuva 6: Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Kuva 6: Näyte valmis Bakteerien määrä erittäin vähäinen. Tulos oli suuri yllätys.
Satsin vertailunäyte: Kuva 7
Satsin vertailunäyte: Kuva 7
Satsin vertailunäyte: Kuva 7
Satsin vertailunäyte: Kuva 7
Satsin vertailunäyte: Kuva 7
Sokeri ja Sooda: Kuva 8 Näytteet valmiit Sokerissa oli odotetusti paljon bakteereja, mutta soodassa niitä oli oletettua vähemmän.
Sokeri ja Sooda: Kuva 8 Näytteet valmiit Sokerissa oli odotetusti paljon bakteereja, mutta soodassa niitä oli oletettua vähemmän.
Sokeri ja Sooda: Kuva 8 Näytteet valmiit Sokerissa oli odotetusti paljon bakteereja, mutta soodassa niitä oli oletettua vähemmän.
Sokeri ja Sooda: Kuva 8 Näytteet valmiit Sokerissa oli odotetusti paljon bakteereja, mutta soodassa niitä oli oletettua vähemmän.
Sokeri ja Sooda: Kuva 8 Näytteet valmiit Sokerissa oli odotetusti paljon bakteereja, mutta soodassa niitä oli oletettua vähemmän.
Suola ja Suodatus: Kuva 9 Näytteet valmiit Kummassakin näytteessä oli odotettua vähemmän bakteereja.
Suola ja Suodatus: Kuva 9 Näytteet valmiit Kummassakin näytteessä oli odotettua vähemmän bakteereja.
Suola ja Suodatus: Kuva 9 Näytteet valmiit Kummassakin näytteessä oli odotettua vähemmän bakteereja.
Suola ja Suodatus: Kuva 9 Näytteet valmiit Kummassakin näytteessä oli odotettua vähemmän bakteereja.
Suola ja Suodatus: Kuva 9 Näytteet valmiit Kummassakin näytteessä oli odotettua vähemmän bakteereja.
Kahvi ja Alkoholi: Kuva 10 Näytteet valmiit Näytteissä oli odotettu määrä bakteereja.
Kahvi ja Alkoholi: Kuva 10 Näytteet valmiit Näytteissä oli odotettu määrä bakteereja.
Kahvi ja Alkoholi: Kuva 10 Näytteet valmiit Näytteissä oli odotettu määrä bakteereja.
Kahvi ja Alkoholi: Kuva 10 Näytteet valmiit Näytteissä oli odotettu määrä bakteereja.
Kahvi ja Alkoholi: Kuva 10 Näytteet valmiit Näytteissä oli odotettu määrä bakteereja.
Satsin Vertailunäyte: Kuva 11 Huom. Vertailunäyte oli kaapissa 9 päivää, koska se ei reagoinut ollekaan viikossa.
Satsin Vertailunäyte: Kuva 11 Huom. Vertailunäyte oli kaapissa 9 päivää, koska se ei reagoinut ollekaan viikossa.
Satsin Vertailunäyte: Kuva 11 Huom. Vertailunäyte oli kaapissa 9 päivää, koska se ei reagoinut ollekaan viikossa.
Satsin Vertailunäyte: Kuva 11 Huom. Vertailunäyte oli kaapissa 9 päivää, koska se ei reagoinut ollekaan viikossa.
Satsin Vertailunäyte: Kuva 11 Huom. Vertailunäyte oli kaapissa 9 päivää, koska se ei reagoinut ollekaan viikossa.
Satsin Vertailunäyte: Kuva 11 Huom. Vertailunäyte oli kaapissa 9 päivää, koska se ei reagoinut ollekaan viikossa.
Tulokset Työn lopputulos oli vaihteleva. Hypoteeseja meni pieleen useampi kappale ylättävästi. Syitä tähän saattoivat olla se, että näyte vuosi viikon aikana tai kontaminoitui muussa tilanteessa. Tai sitten testaajat olivat väärässä.
Science-Klassikka 3. jakso lukuvuosi 2013-2014 27.11.2013