10 vinkkiä hyvän ruutukaappausvideon tekemiseen
Ari Pajula, Mediamaisteri
Tässä kootusti hieman vinkkejä, kuinka videoit onnistuneen esityksen ruutukaappauksella. Meillä usein käytettävissä oleva aika asettaa rajat sille, kuinka laadukkaasti pystymme tuottamaan verkkokoulutus- sisältöjä organisaatiomme osaamisesta. Toisaalta nämä samat vinkit toimivat hyvin myös valmistautumisessa webinaariin.
Aikaisemmin tällaisten videoiden tekeminen jätettiin AV-ammattilaisten tehtäväksi. Nykyisin käytössämme oleva teknologia tarjoaa apuvälineet tuottaa videoita helposti omalla kannettavalla. Toisaalta videoiden yleistyminen on johtanut siihen, että edellytämme laadukasta lopputulosta.
Tästä syystä kokosimme hieman vinkkejä, joilla onnistut omissa videoissasi.
Miksi tehdä ruutukaappausvideo (screencast)?
Ruutukaappausvideot ovat erityisen toimivia silloin, kun olemme kertomassa vaikkapa uuden ohjelmiston uusista ominaisuuksista. Toisaalta ruutukaappausvideot ovat toimivia myös muunlaisessa organisaatiomme viestinnässä. Niiden avulla voimme tuottaa pienillä kustannuksilla, nopeasti ja helposti, tärkeää sisältöä kohderyhmillemme.
Voit katsoa vinkkimme alla olevalta videolta tai vilkuilla vinkit läpi tekstimuodossa:
https://klassikka.kurssi.tv/permalink/v125abbaf42fc0umv0hc/
.
.
1. Tee hyvä käsikirjoitus
Määrittele tavoite ja tee käsikirjoitus tulevasta esityksestäsi:
- Luo koulutukselle selkeä rakenne. Mitä asioita minun tulee sisällyttää esitykseeni?
- Kerro asiat selkeästi ja yksinkertaisesti – vältä ammattikieltä
- Tuo mukaan positiivista tunnetta – se edistää oppimista
- Puhuttele opiskelijaa/kuulijaa – käytä aktiivista muotoa
- Aseta tehtäviä ja tavoitteita – mitä odotat kuulijan tekevän/oppivan?
Halutessasi voit perehtyä aiheeseen enemmän tutustumalla sisällöntuotannon oppaaseemme
2. Valmistele kuvausympäristö
Valmistaudu tekemään kuvaus rauhallisessa ja siistissä ympäristössä. Varmista, että olet hiljaisessa ympäristössä. Sulje puhelimet ja sosiaalisen median erilaiset ponnahdusruudut.
3. Siivoa työpöytäsi
Siivoa siis tietokoneesi työpöytä ja käytä taustakuvana jotakin neutraalia kuvaa. Jos käytät nettikameraa, varmista myös taustalla näkyvän kuva-alueen siisteys. Valaistus tulee myös miettiä ja testata.
4. Käytä konkreettisia esimerkkejä
Ihmiset rakastavat esimerkkejä. Usein esityksistä juuri konkreettiset esimerkit jäävät meille mieleen. Lisää siis esitykseesi riittävästi case-esimerkkejä.
5. Ole mahdollisimman luonnollinen puheessasi
Puhuttele kuulijaa. “Hei ja kiitos kun tulitte kuuntelemaan esitystä …”. Muista myös esitellä itsesi heti alussa.
6. Ole rauhallinen ja varaa aikaa kuulijalle
Varaa riittävästi aikaa siirtyessäsi asiasta toiseen. Kuulijalle asia on monesti aivan uusi ja on hyvä antaa aikaa asioiden jäsentymiselle. Vältä nopeaa ikkunoiden vaihtamista tai liian nopeita hiiren liikkeitä. Varmista, että hitaimmankin kuulijan on mahdollista pysyä mukana esityksessäsi.
7. Personoi ja rikastuta videotasi
Jos teet usein videoita, kannattaa miettiä kuinka tuot yrityskuvasi tai tuotteesi esille kaikissa videoissa. Voit valmistella esimerkiksi valmiit introt ja lopetukset videoihisi ja käyttää näitä kaikissa tallenteissa. Rikastuta videosi jälkikäteen lisäämällä esimerkiksi esitysdiasi osaksi videota tai lisäämällä linkkejä tärkeisiin aihealueisiin. Voit myös sallia katsojille mahdollisuuden kommentointiin ja saada tärkeää palautetta katsojilta.
8. Jaa video osiin
Videot eivät saa olla liian pitkiä. Pidemmissä esityksissä on tärkeää jakaa esitys loogisiin lukuihin/osioihin (Chapters), jotta katsoja voi helposti katsoa häntä kiinostavat osuudet videosta.
9. Julkaisenko videoni vapaasti kaikkialle vai yksityisesti
Videon sisällöstä riippuen joudut miettimään, laitatko sen näkyviin youtuben kaltaisiin julkisiin kanaviin vai yksityiselle kanavalle. Julkaistessasi videon youtuben kaltaisiin kanaviin luovutat samalla oikeudet videoon. Jos haluat säilyttää oikeuden videomateriaaliisi, tulee sinun julkaista se yksityiselle videokanavalle. Mediamaisterin tarjoama Ubicast-teknologia on yksi esimerkki yksityisestä videokanavasta.
10 Opi analytiikan avulla
Hyödynnä analytiikkaa ja seuraa miten katsojat seuraavat videotasi; säilyykö mielenkiinto videon loppuun asti ja mitkä ovat katsotuimmat osuudet videossasi.
Lopuksi
Hyvällä valmistelulla varmistat laadukkaat ruutukaappausvideot tai webinaarit.
Kannattaa kuitenkin muistaa videota julkaistessasi, että julkisilla alustoilla luovutat videon oikeudet alustalle (youtube, facebook tms). Jos siis haluat pitää videon oikeudet itselläsi, kannattaa harkita omaa videokanavaa.
Jos et ole vielä löytänyt työkalua hyvien ruutukaappausvideoiden tekemiseen tai niiden jakamiseen yksityisellä kanavalla, kannattaa olla Mediamaisteriin yhteydessä. Kumppanimme Ubicast tarjoaa kattavan valikoiman työkaluja laadukkaiden videoiden tuottamiseen ja julkaisemiseen.
Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle apua valmistellessasi seuraavaa videointia!
Linkki alkuperäiseen blogiartikkeliin!
Löytyy myös päivitetystä Klassikan Teknarista.
EPOA opetukseenKuopion klassillisen lukion teknari12.10.2014