Julia Pakarinen 11D
Kaikkialla ympärilläni näkyi syksyisen metsän väriloistoa. Sen jykevät ja syvään juurtuneet puut suojasivat sen asukkeja kylmältä ja pahalta maailmalta. Joka puolella näkyi erivärisiä lehtiä, joiden kirkas väri häikäisi silmiä. Siellä täällä näkyi pieniä merkkejä lenkkeilijöiden tuhotöistä: tupakantumppeja, karkkipapereita ja kaikennäköistä muuta roskaa. Silti se ei pilannut paikan kokonaiskuvaa, vaan katse kiinnittyi helposti harvinaisen selkeisiin polkuihin ja vehreisiin kasveihin.
Samoiltuani hetken aikaa pysähdyin järkyttyneenä paikoilleni tuijottaen mustaan pimeyteen. Edessäni oli syvä kuilu, joka kutsui sisimpäänsä upottavana ja synkkänä. Seuraava maaläntti oli monen monituisen metrin päässä, eikä minkäänlaista polkua ollut. Ei minkäänlaista keinoa päästä sen ylitse.
Olisin voinut kääntyä takaisin ja kiertää monen mutkan kautta kotiini, mutta se ei ollut luonteelleni ominaista. Suhteellisen vähäiset aivosoluni alkoivat oitis herätä horroksestaan miettiessäni ratkaisua. Valitettavasti paikalla ei ollut ketään muuta, jonka kanssa olisin voinut jakaa tämän aivoriihen, mutta se ei minua lannistanut: kuka tiesi, ehkä tässä voisi olla suuren seikkailun aineksia! Olinhan minä ollut nuorena tyttönä partiossakin.
Hetken mietittyäni aloin penkoa taskujani, ja iästäni huolimatta hihkaisin lapsenomaisella riemulla tuntiessani vanhan retkipuukon taskussani. Kenties pystyisin veistämään sillä jotain. Aloin keräämään ohuita risuja aukion laitaan pieneksi kasaksi. Se oli erittäin pitkäpiimäistä ja vaativaa puuhaa, ja ennen pitkää käteni olivat aivan hapoilla. Päätin palkita itseäni pienellä tauolla ja palasin takaisin samaa reittiä, jota olin tullutkin. Iltapäivän auringonsäteet leikittelivät puiden oksilla lähettäen säteitä niiden läpi. Myös tuuli oli puolellani: ei ollut pelkoa siitä, että sen lempeät henkäykset voisivat kaataa tarkoin kokoamani kasan.
Kuin tilauksesta löysin puiden keskeltä pienen aukion, jonka keskellä nökötti sammunut nuotio. Sen vieressä oli pieni kasa käyttämättömiä halkoja, jotka tuntuivat melkein odottaneen, että joku käyttäisi niitä hyväkseen. Kannoin niitä oman haasteeni luokse ja aloin pieni syyllisyydentunne rinnassani vuolla niistä hieman paksumpia pökkelöitä hintelien oksieni seuraksi: Kai äitimaa minulle tämän kerran antaisi anteeksi?
Matemaattiset lahjani joutuivat kovalle koetukselle yrittäessäni mittailla, kuinka paljon puuta vastarannalle tarvittaisiin. Pikkuhiljaa kuitenkin tajusin, että edessäni olisi vielä suurempi ongelma: kuinka saisin pökkelöni kiinnittymään toisiinsa?
Käteni kaivautuivat taas vaistomaisesti taskuihini ratkaisua etsiskellen. Kun se ei tuottanut tulosta, nostin laukun olaltani ja kurkistin sen sisään. Hiuspinnit…hyödyllisiä kyllä, mutta tuskin kovin hyödynnettäviä tähän tilanteeseen. Kurkkupastilleja, nenäliinoja…mutta sitten löytyi jotain! Vaaleanpunainen purukumipaketti suorastaan loisti kirkkaana tummaa nahkaa vasten ja vaikutti lupaavalta vaihtoehdolta täyttämään tehtävän.
Pomppasin ylös ja menin keräämään paksuja ruohotukkoja ja leinikkejä tekeleeni sitomiseksi. Mutta kaikki ei vieläkään ollut täysin kohdallaan. Tarvitsin lisää puuta, mitä tahansa materiaalia, jolla tämä apuväline saataisiin kuntoon. Samoilin metsässä oksia vuollen, kunnes kompastuin juurakkoon ja olin vähällä menettää tasapainoni. Tumman maan alta pilkisti jotain valkeaa, ja tartuin siihen lujasti. Se oli kuminauha, jonka joku innokas lenkkeilijä oli varmasti hajamielisyydessään pudottanut. Minulle se oli piste iin päälle, asia joka kruunaisi työni.
Kuin nuori varsa laukkasin takaisin työpisteelleni ja jatkoin puurtamista. Kiinnitin puunoksia toisiinsa purukumin palasilla ja nidoin niitä yhteen liljoilla ja kuminauhalla. Päivä vaihtui pian iltaa kohti, mutta en edes huomannut sitä tohinaltani. Tällaista kiintopistettä, päämäärää, minulla ei ollut pitkään aikaan ollut, ja se sai minut tuntemaan kuin uudesti syntyneeksi. Vaikka käsiäni särki, ja ne valittivat kivusta, en luovuttanut. En edes levännyt.
Aamun sarastaessa olin täysin hereillä ja katselin ylpeänä urakkani tulosta. Pitkä ja paksu keihäs, joka kiidättäisi minut tuon rotkon yli. Nousin ylös, arvioin matkan, ponkaisin kepin avulla ylöspäin…
Huusin ääneen riemusta tuntiessani kehoni nytkähtävän irti painovoiman rajasta. Tältä siitä lentäjästä – mikä hänen nimensä sitten olikaan…ai niin, Juri Gagarin! – Juri Gagarinista oli varmasti tuntunut hänen lentäessään avaruuteen ensimmäistä kertaa. Tuntui kuin olisin lentänyt ajassa taaksepäin, halki menneiden vuosisatojen, jolloin tekniset laitteet olivat vain absurdi toive ja kypäräpäiset sankarit olivat taistelleet maailmamme pelastumisen puolesta. Linnut lentelivät takaperin kuljettaen minua maailmojen välissä ja aurinko tuntui paistavan sinisenä hohteena pilvien läpi. Metsä vastaanotti minut osaksi itseään ja puun oksat tuntuivat taputtavan suoritukselleni. Minulle ei voisi käydä pahasti ja pystyin luottamaan siihen täydellisesti koko vanhalla sydämelläni: tuhannet näkymättömät teräsvaijerit pitivät minua paikallaan lentäessäni, ja niin hauraalta vaikuttanut tekeleeni oli palvellut tarkoitustaan täydellisesti. Tällä kertomuksella voisin lyödä luun kurkkuun niille sairaalan nuorille opiskelijoille, jotka olivat ennustaneet minulle lyhyttä elinaikaa ja sairaalapusakoita. Ei ollut huolia eikä murheita, vain metsä, minä itse ja kirkkaita, selkeitä värejä. Kristallinkirkasta ja purskahtelevaa elämää.
Non Solum 4/2013Talvi13.12.2013