Tomi Nissinen
Olipa kerran koomikko, kaikkien mielestä hauska mies, joka levitti iloa kaikkialle ympärilleen. Hän esiintyi maan hienoimmilla teattereilla ja lavoilla, oli rikas, suosittu ja kansan ylistämä. Koomikolla oli vain yksi pulma: Hän oli itse surullinen. Hän oli pienenä aina nauttinut, kun sai ihmiset hymyilemään, kikattamaan, hörisemään ja nauramaan niin että vatsalihakset tuntuivat repeilevän. Koomikko ei koskaan pystynyt ottamaan opintojaan vakavasti, joten hän jätti koulut kesken ja aloitti uransa kiertävänä esiintyjänä. Hän tuli pian kuuluisaksi kotikaupungissaan, ja palkattiin esiintymään kaikenlaisiin juhliin ja tilaisuuksiin. Koomikko oli todella tyytyväinen elämäänsä, kun sai aluksi esiintyä kymmenille, sitten sadoille ja lopulta tuhatpäisille kansanjoukoille, ja hän nauratti aina kaikkia.
Ajan kuluessa koomikolle kuitenkin tuli ongelma. Hän ei enää keksinyt uusia juttuja. Kun naurattamista alkoi tehdä enemmän ja enemmän elannokseen, eikä vain omaksi huviksi, niin koomikon luovuus kuoli. Hän piti joka ilta joka kaupungissa saman show’n, eivätkä hänen vitsinsä olleet enää hänestä yhtään hauskoja. Yleisö kyllä nauroi ja räkätti niin että konserttisalit ja areenat olivat ratketa liitoksistaan, mutta koomikko itse ei enää nauttinut esiintymisestä. Hän ikävystyi pahoin, ja kun ei keksinyt enää ainuttakaan uutta juttua, hän tuli hyvin surulliseksi. Keikkoja oli varattu vielä vuoden loppuun, ja rahaa oli tulossa jälleen bussilasteittain, mutta koomikko ei osannut kuin surra. Eräänä päivänä hän sitten kertoi erään esityksen aikana yleisölle lopettavansa uransa, koska koomikkona olemisessa ei ole enää mitään hauskaa. Yleisö nauroi tällekin, ja koomikko käveli lavalta silmiään pyyhkien. Kukaan ei ottanut vakavasti mitään mitä hän sanoi, kun hän oli niin pitkään vain kertonut vitsejä ja hauskuuttanut.
Lopetettuaan koomikko ei tiennyt mitä tehdä. Hänellä ei ollut pätevyyttä mihinkään ”oikeaan” ammattiin, eikä hän tiennyt yhtään alaa jolle haluaisi lähteä opiskelemaan. Hän makoili ylellisessä kodissaan design-huonekalujen ja uusimman elektroniikan ympäröimänä, eikä hänellä ollut vielä pitkään aikaan tiedossa taloudellista ahdinkoa, mutta koomikko ei halunnut vain jäädä kotiin ja olla tekemättä elämällään mitään. Hän kaipasi tekemistä, ja hän kaipasi sitä tunnetta, jonka aikoinaan sai kun ihmiset nauroivat hänen jutuilleen. Hän mietti ja mietti, kunnes eräänä päivänä puhelin soi. Koomikko vastasi, ja soittaja esittäytyi Helsingin lastenklinikan syöpäosastolla työskenteleväksi hoitajaksi. Hoitaja kertoi koomikolle, että monet lapset osastolla olivat hänen suuria fanejaan, ja he olivat olleet hyvin surullisia kuullessaan hänen lopettavan. Sen takia hoitaja tiedusteli, voisiko koomikko tehdä vielä yhden show’n lasten syöpäosastolla, näiden pienten ihmisten hyväksi. Koomikko liikuttui pyynnöstä kovasti, ja lupasi tulla esiintymään, vieläpä täysin ilman korvausta.
Kun koomikko sitten alkoi suunnitella esitystä, oli kuin valo olisi syttynyt hänen päässään. Ajatus alkoi virrata, ja vanhojen juttujen lisäksi syntyi paljon uutta, hykerryttävää materiaalia. Koomikko nauroi itsekin monet kerrat oivalluksilleen. Kun hän sitten saapui osastolle, ja näki kymmenien, heiveröisten mutta hymyilevien ja äärimmäisen innostuneiden lasten kokoontuneen häntä kuulemaan, hänen oli vaikea pidättää kyyneleitä. Hän kuitenkin aloitti show’n, heitti läppää säästä, tästä ja tuosta, soitti pari koomista kipaletta, ja kertoi miksi mummot kävelivät tien yli. Lapset kikattivat ja höröttivät, ne jotka istuivat, eivät pysyneet tuoleissaan, ja lattialla ei meinannut riittää tila kaikille siellä pyöriville. Hoitajatkin nauroivat mukana, ja yksi sanoi, ettei töissä ole koskaan ollut näin hauskaa.
Kaikkein hauskinta oli kuitenkin koomikolla itsellään. Kun hän näki miten hänen juttunsa vaikuttivat lapsiin, joiden elämä muuten on rankkaa ja kenties liian pian päättyvää, hän tuli suunnattoman onnelliseksi. Hän oli aina aiemmin ajatellut, että elämässä tärkeintä on terveys, mutta nyt kun hän näki niin valtavan ilon näiden sairaiden lasten kasvoilla, hän päätyi siihen, että elämässä tärkeintä onkin onnellisuus. Esityksen jälkeen koomikko kiitti yleisöä ja hoitajia, ja tiesi tismalleen mitä haluaa alkaa tekemään. Hän alkoi teatterien ja konserttisalien sijaan kiertää maan lastensairaaloja ja psykiatrisia osastoja, vanhainkoteja ja vakavasti sairaiden hoitopaikkoja. Koska hän oli aiemmilla kiertueillaan rikastunut aika merkittävästi, ei hän suostunut ottamaan esityksistään suuria korvauksia. Koomikko esiintyi tästedes vain esiintymisen riemusta, ihmisille jotka erityisesti kaipaavat iloa elämäänsä, eikä ollut enää ollenkaan surullinen.
Non Solum 4/2013Talvi13.12.2013