Klassikan urheiluvuosi 2022-2023

Arttu Heikkinen MM-pronssilla

Yleiskatsaus / Jyrki Blom

Vuoden urheilulukiolaiseksi valittiin urheiluakatemian valmentajien toimesta ampumahiihtäjä Arttu Heikkinen. Sairastelukierteestä huolimatta Arttu saavutti pronssia nuorten MM-kisoissa Kazakstanissa takaa-ajokilpailussa. Vuoden urheilulukiolainen -valinta oli Artulle jo kolmas, jota ei ole koskaan aiemmin tapahtunut.

Samassa yhteydessä valmentajat valitsivat Vuoden valmentajaksi maastohiihtovalmentaja Mika Venäläisen. Mika päätti tähän kevääseen vuodesta 2004 alkaneen Urheiluakatemiavalmentaja -uransa. Menestyksekkään uransa aikana Mika on ohjannut aamuharjoituksissa mm. MM-mitalisteja Ilkka Herolaa ja Perttu Hyväristä.

Useissa Klassikan edustamissa lajeissa saavutettiin jälleen menestystä niin yksilö- kuin joukkuetasollakin. Urheilustipendejä olisi haluttu jakaa paljon enemmänkin, mutta tällä kertaa stipendejä saavat Arttu Heikkisen lisäksi vain valmistuvat urheilijaylioppilaat. Uusista ylioppilaista urheilustipendin saavat Anni Hartikainen (jalkapallo), Ville Ruotsalainen ja Iisai Pesonen (jääkiekko), Veikka Lindqvist (lentopallo), Nuutti Mäkinen (maastohiihto) ja Minttu Turunen (yleisurheilu).

Maastohiihto / Mika Venäläinen

Lukukausi aloitettiin viiden maastohiihtäjän voimin, vahvistettuna ampumahiihtäjillä ja satunnaisesti yhdistetyn- ja korkea-asteen urheilijoilla.

Maastohiihdon Nuorten MM-ryhmään valittuina olivat Niilo Mäkinen ja Jalmari Bergqvist.

Edellisen kauden tapaan allekirjoittanut ohjasi urheilijoita 1. sekä 5. jakson ja 2–4 jaksot vetovastuussa oli Jarmo Heikkinen.

Perinteeksi muodostuneet kenttätestit (lihaskunto, sauvarinne, 3000 m, 1000 m tasatyöntö ja pikkumatto) tehtiin lukukauden alkuun, jolloin saimme kokonaiskuvan kesän harjoittelun onnistumisesta. Testeissä oli pientä kehitystä havaittavissa ja valmentajina kannustimme parantamaan testeissä mitattavia ominaisuuksia, jotka sitten jollain aikajänteellä näkyvät myös lajisuorituksissa.

Aiempien vuosien tapaan aamuharjoitusten pääpaino oli monipuolisessa harjoittelussa, tekniikka kontrolleissa ja erilaisissa voimaa kehittävissä harjoitteissa tavoitteena, että urheilijat poimivat niistä malleja omaan arkiharjoitteluunsa.

Kilpailukaudesta muodostui miltei odotetun kaltainen, vaikka urheilijat kärsivätkin sairasteluista pumpulissa vietettyjen parin vuoden jälkeen (lue koronavuodet). SM-hiihdoista tuli mitaleita ja Nuorten MM-edustuspaikan Kanadaan lunasti Niilo Mäkinen hyvin menneiden katsastusten ansiosta. SM-mitalisteja kuluneella kaudella olivat Mäkisen veljekset Niilo ja Nuutti, sekä Jalmari Bergqvist.

Nuoret urheilijat alkavat lähestyä aikuisten sarjoja ja osa urheilijoista pääsikin kokeilemaan siipiään aikuisten SM-hiihdoissa ja viesteissä saaden hyvää kokemusta tuleville vuosille.

Itselleni kulunut kausi jää valmentajana tällä erää viimeiseksi. 19 akatemia valmennusvuoteeni mahtuu menestystä ja myös epäonnea, mutta on ollut hienoa olla seuraamassa nuorten urheilijoiden tekemistä ja seurata osan urheilijoiden menetystä aikuistenkin sarjoissa, joten kiitän kaikkia mukana olleita ja toivotan tsemppiä tuleviksi vuosiksi eteenpäin!

Ampumahiihto / Jarmo Heikkinen

Ampumahiihdon ryhmä Klassikassa vahvistui kahdella 1. vuoden lukiolaisella, joten ryhmän koko oli kolme urheilijaa. Ampumahiihtäjät harjoittelivat pääosin Puijolla maastohiihdon ryhmässä sekä henkilökohtaisten valmentajien ohjaamana Heinjoen ampumahiihtostadionilla. Aamuharjoituksissa keskityttiin siis kehittämään urheilijoiden fyysisiä ominaisuuksia. Arttu Heikkinen kuului Suomen Ampumahiihtoliiton B-maajoukkueeseen ja Akseli Kirjavainen nuorten ryhmään, joten leiritystä oli kauden aikana varsin kattavasti.

Tuloksellisesti kilpailukausi oli edellisen kauden tapaan mainio ja urheilijat pääsivät edustamaan Suomea kansainvälisiin kilpailuihin, joskin sairasteluiden kanssa joutui useampikin urheilija taistelemaan kevätkaudella. Arttu aloitti kilpailukauden Suomen IBU-Cup joukkueessa saavuttaen useita sijoituksia kymmenen parhaan joukossa eri puolilla Eurooppaa. IBU-Cupin suoritukset avasivat tammikuussa 2023 paikan ampumahiihdon maailmancupiin Saksan Ruhpoldingiin, mutta Arttu joutui vetäytymään kilpailusta viime hetkellä sairastumisen vuoksi.

Nuorten sarjoissa Akseli kirjavainen valittiin EYOF kilpailuihin Italiaan, joissa hän kilpaili tammikuussa. Artun kilpailukausi jatkui helmikuussa nuorten EM-kilpailuissa Latviassa ja maaliskuussa MM-kilpailuissa Kazakstanissa. Sairastelukierteestä huolimatta Arttu saavutti nuorten MM-pronssia takaa-ajokilpailussa. Talven suoritusten perusteella Arttu valittiin toukokuussa -23 Suomen Ampumahiihtoliiton A-maajoukkueeseen. Ampumahiihdon nuorten SM-kilpailuissa urheilijat saavuttivat yhteensä viisi mitalia, joista neljä kultaista.

Yhdistetty, Kai Kovaljeff

Kaudella 2022-2023 yhdistetyn ryhmässä harjoitteli viisi urheilulukiolaista. Urheilijoiden määrä kasvoi aikaisemmasta lajin Kuopioon keskittämisen myötä.

Aamuharjoituksissa keskityttiin monipuolisesti eri ominaisuuksien kehittämiseen. Mäkipuolen lajitaidon ja lajiharjoittelun määrän lisääminen oli myös keskeisessä roolissa.

Kauteen mahtui poikkeuksellisen paljon terveyshuolia johtuen loukkaantumisista ja sairasteluista. Arsi Tietäväisen kausi päättyi kaatumiseen heti talven ensimmäisessä continental cupin kilpailussa Rukalla ja Valtteri Holopaiselta jäi joulukuussa murtuneen nilkan vuoksi kahdet nuorten arvokilpailut väliin.

Vaikka vastoinkäymisiä mahtui kauteen, sai ryhmä jotain tuloksiakin aikaiseksi.

Annamaija Oinas otti rikkonaisen kesän jälkeen muutamia pisteitä naisten maailman cupissa ja edusti suomea nuorten MM kisoissa Whistlerissä.

Peter Räisänen edusti Suomea Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla sekä pohjoismaisten lajien PM-kisoissa. M18 SM kilpailuista Peter voitti hopeaa ja pronssia.

Loukkaantumisesta huolimatta Valtteri Holopainen saavutti nuorten pohjoismaisten lajien PM-kisoissa hopeaa henkilökohtaisesta sekä joukkuekilpailusta. Kevään continental cup kilpailuissa useita pistesijoja. Kauden aikana hän nappasi M18 SM kilpailuista yhdistetyssä kaksi kultaa ja mäkihypyssä kultaa sekä pronssia.

Herman Happonen teki Continental cupissa hyviä kisoja ollen neljä kertaa pisteillä ja pääsi myös debytoimaan maailman cup tasolla. Herman myös edusti Suomea nuorten MM kisoissa Whistlerissä.

Jääkiekko / Niko Kallela

Jääkiekko Kaudella 2022–2023 päästiin jälleen jääkiekon puolella kokemaan mitalihuumaa, tällä kertaa saldona kaksi pronssia. Naisten Liigajoukkue palasi mitalikantaan muutaman vuoden tauon jälkeen ja U16

SM-joukkueen edellinen mitali oli hopea vuodelta 2004! U20 SM-porukka selvisi myös play-offeihin, joissa matka katkesi puolivälierissä tulevalle mestarille Tapparalle. U18 SM-ryhmän vaikea kausi sai lopulta hienon päätöksen, kun karsintasarjaa vastaan taistellut ryhmä pystyi viimeisenä viikonloppuna voittamaan Tampereella kaksi pakkovoitto-ottelua.

Loukkaantumiset, sairastelut ja muut poissaolot toivat oman haasteensa menneeseen kauteen, varsin poikkeuksellisella tavalla. Ryhmien sisällä pelaajaliikennettä oli tavanomaista enemmän, mikä varmasti vaikutti vanhempien ikäryhmien pelilliseen menestykseen. Kuitenkin ehdottomasti koettiin, että valtaosa pelaajista otti kauden aikana isoja askeleita eteenpäin. KalPan pelaajia saatiin jälleen puskettua myös eri ikäryhmien maajoukkueisiin mukaan, kun 2.asteen pelaajista noin 15 kävi eri maajoukkueiden mukana ja lisäksi muutamat jäivät niukasti varapelaajiksi odottelemaan vuoroaan. Osa useammissa tapahtumissa mukana olleista oli hyvinkin merkittävässä roolissa myös maajoukkueessa. Maajoukkueita edustaneet pelaajat jakautuivat tasaisesti kaikkiin kolmeen joukkueeseen eli Naisten Liiga-, U20- ja U18 SM-joukkueisiin. Yläkouluvaiheen pelaajista myös muutama pääsi Suomea edustamaan. Myös tämä kertoo siitä, että poikapuolen vanhempien ikäryhmien kehnosta menestyksestä huolimatta pelaajat kehittyivät kauden aikana.

Harjoitusryhmiä 2. asteen toiminnassa oli yhteensä neljä. Näistä kolme ryhmää harjoitteli Niiralassa: Naiset omana ryhmänään maanantaina (jää), keskiviikkona (jää) ja perjantaina (fysiikka); U20 SM tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina jäällä sekä U18 SM tiistaina ja keskiviikkona (jää/fysiikka) ja perjantaina (jää). Toivalassa harjoitteli tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina yksi ryhmä, joka koostui pääasiassa U18- ja U20 akatemian pelaajista. Kauden jälkeen urheilujohtajan tehtävästä uusien haasteiden pariin siirtyneen Herkko Kosken lisäksi vastuuhenkilöinä 2. asteen toiminnassa olivat U20 SM vastuuvalmentaja Petri Karjalainen, Naisten Liigan vastuuvalmentaja Mika Väärälä ja U18 SM vastuuvalmentaja Niko Kallela. Lisäksi toiminnassa oli fysiikkavalmentaja Jaakko Uhlbäckin ja mv-koordinaattori Jarkko Rissasen lisäksi jokaisen joukkueen omia valmentajia. Yhteistyö toimi jälleen saumattomasti urheiluakatemian asiantuntijoiden kanssa, muutamana esimerkkinä Naiset ja U18 SM jatkoivat edellisiltä kausilta tuttua palautumisen seurantaa Antti Heinäsen vetämänä, Mursun Jaakko piti ravintovalmennusta niin yksilö- kuin joukkuetasolla ja Jari Puustisen, Joona Kokkolan sekä Tarja Kosken kivenkova fysioterapeuttien kolmikko auttoi seuran omien resurssien lisäksi.

Myös koulujen kanssa yhteistyö on mennyt vuosi vuodelta eteenpäin ja jälleen homma toimi hienosti. Säännöllisesti pidetyt jaksopalaverit opojen kanssa, jotta molemmat ovat tietoisia niin onnistumisista kuin haasteista, sekä urheilussa että opiskelussa. Tämä kokonaisuus mahdollistaa sen, että urheilijoillamme on mahdollisuus tavoitella sujuvan koulunkäynnin ohella uraa jääkiekkoammattilaisena. Kiitos siitä koko urheiluakatemian yhteisölle sekä koulujen opettajille ja muulle henkilökunnalle! Terveisin, Niko Kallela, KalPa U18 Vastuuvalmentaja kaudella 2022–2023

Lentopallo / Petteri Penttinen

Urheiluakatemiassa lukuvuoden 2022-2023 aikana harjoitteli toisen asteen urheilijoita yhteensä 20 lentopalloilijaa. Näistä urheilijoista 15 opiskelijaa opiskelivat Klassikan urheilulukiossa, (11 tyttöä & 4 poikaa). Urheiluammattikoulun puolella opiskelijoita 5 (kaikki poikia). Yläkoulusta harjoituksissa kävi yksi koululainen.

Lajiharjoitukset toteutuivat Studentialla. Lajin aikana paikalla yksi valmentaja Timo Leikas tai Petteri Penttinen. Lajiharjoittelussa panostettiin lentopallon peruskosketuksiin sormi- ja hihalyöntiin sekä vastaanoton ja passin tarkkuuteen sekä toistoihin. Fysiikkaharjoittelua toteutettin pääsääntöisesti Kuopiohallilla. Fysiikkaharjoittelussa ryhmätasolla pyrittiin parantamaan maksimivoima-arvoja kohti lajin vaatimia viitearvoja sekä tekniikoiden opettelua. Lisäksi syksyisin ja keväisin harjoittelua toteutui Puijon portaissa sekä Väinölänniemen urheilukentällä.

Asiantuntijapalveluja lentopallon osalta käytettiin testaukseen, ravintoluentoihin sekä psyykkiseen valmennukseen.

Terveystilanne urheilijoilla ryhmätasolla on ihan hyvä. Muutama urheilija kärsi kauden aikana rasitusvammoista, jonka takia heillä harjoittelun ohjelmointia tuli muuttaa.

Urheiluakatemian toisen asteen urheilijoista Mestaruusliigan pronssia voittivat Veera Help, Moona Tarkiainen, Venla Huoman sekä Veikka Lindqvist. Veikka valittiin myös Mestaruusliigan läpimurtopelaajaksi. Edellä mainitut pelaajat pelasivat myös ikäluokkiensa EM-kisoissa.

Salibandy / Mikko Tiihonen

Salibandyn lajiryhmä lähti kuluneeseen kauteen reilun 15 urheilijan voimin. Kuopio-hallin harjoitusympäristö tuli varmasti tutuksi läpi kauden. Pääsääntöisesti ryhmä pysyi terveenä. Rasitusvammoja ja muita kolhuja korjailtiin fysioterapeutti Joona Kokkolan johdolla.

Suomi-paitaa tällä kaudella pääsivät pukemaan Aaro Huovinen ja Paavo Hassinen.

Uintiurheilu / Mikko Lonka

Kaudella 2022-2023 uintiurheilun ryhmässä on harjoitellut seitsemän urheilijaa urheilulukion puolelta. Näistä seitsemästä kuuden päälaji on uinti ja yhden triathlon. Ryhmän harjoituksissa kävi lisäksi korkeammalla asteella opiskelevia urheilijoita. Näiden kautta lajikirjoon tuli vielä swimrun. Kokonaisuutena kausi sujui ryhmällä hyvin. Kauden aikana vältyttiin loukkaantumisilta, mutta flunssia ryhmällä oli harmittavan paljon. Harjoittelu tapahtui pääasiallisesti Kuntolaakson uimahallissa ja Kuopio-hallissa.

Ryhmän parhaina saavutuksina Janne Kultala ui NSM-uinneissa P-18 sarjassa kesän 2022 kilpailuissa neljänneksi 50 metrin vapaauinnissa ja joulukuun lyhyenradan NSM-uinneissa paras sijoitus tuli 100 vu:ssa ollen 6. ja samassa lajissa miesten yleisensarjan 12. Janne kuului kaudella syyskaudella 2022 nuorten maajoukkueeseen. Joulukuussa Janne edusti Suomea PM-kilpailuissa ja tuloksena oli viestipronssi.

Jasper Nupponen osallistui sivulajissaan taitouinnin SM-kilpailuihin kesäkuussa 2022 sekapariduoon, tuloksena 1. sija.

Naisten telinevoimistelu / Meiju Virta

Ryhmässä harjoitteli lukuvuonna 2022-2023 2 urheilijaa (Iina Ruuskanen ja Kiia Remes). Tiistaisin olemme harjoitelleet yhdessä koko porukalla yläkoulun urheiluluokkalaisten (3 urheilijaa) kanssa.

Lukiolaisten vuosi ei ole ollut helpoin, sillä molempia urheilijoita on koetelleet vammat. Molemmat urheilijat ovat tästä syystä joutuneet tekemään varsinkin lajiharjoittelun sijaan lähinnä vain omatoimista fysiikkaharjoittelua fysioterapeutin ohjeiden mukaan aamutreenien aikana, lähinnä kuntosalilla. Kun on terveydentilan puolesta ollut mahdollista, olemme tehneet jonkin verran myös lajiharjoittelua, mutta lähinnä vain tiistaisin, jolloin treeneissä on olleet myös yläkoululaiset. Lajiharjoittelussa painopiste on ollut sellaisissa liikkeissä, joita on fysioterapeutin mukaan ollut milloinkin lupa tehdä. Pääosin nojapuiden harjoittelu on ollut mahdollista, sillä volttimontun yllä oleva aisa mahdollistaa iskuttoman harjoittelun. Fysiikkaharjoittelussa painopisteenä on molemmilla ollut lantion ja lonkan alueen vahvistaminen.

Kilpailuihin ja leirityksiin kumpikaan urheilija ei ole juurikaan voinut osallistua. Kiia pystyi kilpailemaan syksyllä pari kilpailua ja Iina keväällä. Pääosin tavoitteet ja sitä myötä saavutukset eivät tällä kaudella ole olleet kilpailullisia vaan liittyneet kuntoutumiseen. Kiia ehti uusia paikkansa testileirin perusteella

maajoukkueen esivalmennusryhmässä. Iina ei ottanut tarjottua paikkaa vastaan terveydentilansa ja epävarman jatkon takia.

Pesäpallo / Ismo Huotari

Pesäpallovalmennuksen toinen vuosi oli täynnä haasteita. Syksyllä uuteen lukuvuoteen lähdettäessä meininki näytti vielä lupaavalta, kun harjoitusvahvuus lukiolaisissa oli neljä ja toiveissa oli saada jälleen ainakin joitakin vierailevia urheilijoita Itä-Suomen yliopiston ja Savonia AMK:n opiskelijoita. Yhden lukiolaisen kohdalla kävi kuitenkin nopeasti ilmi, että vanha selkävamma vaati lajitoistojen jättämisen väliin ja hänen kohdallaan kuntoutusohjelmat laati fysioterapeutti.

Syksyn ensimmäisen jakson aikana oli osittain vielä kilpailukausi käynnissä, joten lajiharjoittelua tehtiin sään salliessa pitkään Puijon pesisstadionilla. Kilpailukauden päätyttyä siirryimme melko nopeasti peruskuntoharjoitteluun Puijon rappusissa ja maastossa. Ensimmäisen jakson jälkeen yksi lukiolaisista ilmoitti lopettavansa, jonka jälkeen haasteet alkoivat. Talven aikana saatiin parhaimmillaan kolme urheilijaa samaan aikaan treeneihin, mutta pääasiassa heitä oli kaksi – ja loppukeväällä enää yksi, kun toinen lukiolaisista sai kurssinsa täyteen ja keskittyi kirjoituksiin. Myös korkeakouluopiskelijat jäivät tosi vähille käynneille.

Pieni ryhmä asetti jälleen kovan haasteen sekä minulle että urheilijoille. Hyvänä puolena oli toki se, että pienessä ryhmässä pystyttiin keskittymään yksilön kehitykseen ja vastaamaan myös heidän omiin / seuravalmentajan antamiin toiveisiin treenien rytmityksessä. Välillä lajitreeneistä annettiin löysää ja keskityttiin fysiikkatreeniin. Paljon tehtiin myös lajitoistoja ja pääpaino oli sisäpelissä, joka oli helpompi toteuttaa pienellä ryhmällä.

Kaiken kaikkiaan lukuvuoden lopulla oli kiva kuitenkin nähdä, että urheilijat ovat ottaneet syksyyn nähden isoja steppejä sekä fysiikan että lajitaitojen osalta. Opiskelijoiden pesiskausi on käynnistynyt toukokuun alussa, lukiolaiset pelaavat Siilinjärvellä naisten Suomensarjaa ja Tyttöjen Superpesistä. Talvella SiiPen B-tytöt olivat halli-SM-turnauksessa neljänsiä.

Jatkoa ajatellen isona toiveena on edelleen sama kuin vuosi sitten – toivotaan kovasti, että pelaajat hakeutuvat pesiksen akatemiaurheilijoiksi, että toiminta on järkevää tulevaisuudessa. Yhdellä tai kahdella urheilijalla siitä on hankala saada sellaista.

Essi Kettunen on noussut SiiPen naisten ja tyttöjen tärkeimpien pelaajien joukkoon, ja hän on selvästi taas mennyt eteenpäin lukuvuoden aikana.

Jalkapallo / Iita Pienimäki, Tatu Tiihonen

Lukuvuosi 2022–2023 on ollut jalkapalloilijoiden osalta positiivisella tavalla tapahtumarikas. Valmennukseen on tullut uutta osaamista, joka on vauhdittanut pelaajien kehittymistä ja tuonut hieman muutoksia aamuharjoittelun sisältöihin. Pelaajat ovat olleet aktiivisia ja oppimishaluisia ympäri lukuvuoden.

Jalkapallokausi 2022 naisten kansallisessa liigassa päättyi jälleen riemukkaasti KuPSin naisten edustusjoukkueen Suomenmestaruuteen. Joukkueessa pelasivat- ja harjoittelivat urheiluakatemian ryhmästä Anni Hartikainen, Anna-Stina Simonen, Meeri Karjalainen, Saga Kaikkonen, Niitty Hahl ja Nanna Savolainen. Urheiluakatemian harjoitusryhmässä on ollut 17 urheilijaa: 2 maalivahtia ja 15 kenttäpelaajaa. Ryhmästä 5 pelaajaa on ollut naisten edustusjoukkueen harjoitusryhmässä ja 12 pelaajaa naisten ykkösessä pelaavan KuPS akatemian harjoitteluryhmässä, sekä myös KuPS B-tyttöjen SM-sarja joukkueen mukana. Harjoittelua jaksotettiin yhteistyössä joukkueiden kanssa. Viikkorytmi koostui joko 2 lajitreenistä ja 1 fysiikkatreenistä, tai 2 fysiikkatreenistä ja 1 lajitreenistä.

KuPS:n T18 joukkue selvitti tiensä T18 sm-sarjaan kaudelle 2023 samalla, kun kolme B-junioria saivat sopimuksen naisten edustusjoukkueeseen. Useita T18 joukkueen pelaajia on nostettu KuPS:n akatemiajoukkueeseen, jossa he pelaavat naisten ykköstä.

Urheiluakatemian ryhmästä maajoukkueisiin ovat päässeet seuraavat pelaajat: U23-maajoukkue Anni Hartikainen ja U18- maajoukkue Saga Kaikkonen, Nanna Savolainen, Niitty Hahl ja Ronja Nissinen.

KuPS:n miesten edustusjoukkue sijoittui Veikkausliigan mestaruuskamppailussa toiseksi sekä voitti Suomen cupin mestaruuden. Veikkausliigajoukkueen sopimuspelaajia ovat olleet Otto Ruoppi, Lauri Sahimaa, Miilo Pitkänen, Samuli Miettinen ja Okko Nenonen. Poikamaajoukkueissa esiintyivät lukuvuoden aikana Otto Ruoppi, Lauri Sahimaa, Samuli Miettinen ja Aatos Tuunainen.

KuPS:n P20- ja P17-juniorit selvittivät molemmat tiensä SM-loppusarjaan. KuPS:n P17 sijoittui P17 sm sarjassa sijalle 10. ja P20 sijoittui P20 sm sarjassa sijalle 11.

Vuonna 2023 Palloliitto aloittaa tyttöjen ja poikien yhteisten hybridiakatemioiden pilottivaiheen. Mukaan pilottivaiheeseen on valittu Kuopion Palloseura. Uusissa hybridiakatemioissa seuran, Palloliiton ja urheiluakatemian kesken tehtävän kolmikantasopimuksen turvin rakennetaan nuorille pelaajille laadukasta toimintaympäristöä, joka mahdollistaa huippu-urheilun, opiskelun ja tasapainoisen muun elämän yhteensovittamisen. Tämä tarkoittaa ensi lukuvuoden osalta käytännössä sitä, että valmentajien määrä harjoituksissa lisääntyy. Tukitoimet lisääntyvät ja saatavuus helpottuu, esimerkiksi fysioterapeutti on tavattavissa aamuharjoittelun yhteydessä 2 krt viikossa.

Yleisurheilu / Matti Haatainen, Jyrki Blom

Yleisurheilijat harjoittelivat pääasiassa Kuopiohallissa, joka olikin erittäin tehokkaasti urheilukäytössä kuluneen lukuvuoden aikana. Silloin kun halli oli varattu siirryttiin vanhaan tuttuun Kotkankallion väestösuojaan, jossa on myös perusharjoitteluun sopivat olosuhteet – ainoastaan heitto- ja hyppypaikat puuttuvat. Syksyllä heittäjät kävivät säännöllisesti Puijon portaissa ja juoksijat Puijolla tai ulkona Kuopiohallin läheisyydessä. Urheiluakatemian asiantuntijatoimintaa hyödynnettiin Joona Kokkolan vetämien monipuolisten aamuharjoitusten muodossa.

Viime keväinen Eemil Hallikaisen vakava loukkaantuminen varjosti koko ryhmän kesää -22. Tunnelma oli pitkälle syksyyn vähän kateissa. Onneksi Eemil on toipunut hienosti ja on jo palannut myös seiväspaikalle. Muiden urheilijoiden kohdalle ei sattunut vakavampia loukkaantumisia.

Kesän kilpailukauden paras saavutus oli Minttu Turusen neljäs sija N19 -sarjan SM-kisojen keihäässä omalla ennätyksellä 44,79m. Miesten vastaavan ikäluokan SM-kisojen kuulassa Riku Tenhunen oli viides otettuaan aiemmin SM-hallikisoissa pronssia tuloksella 15,49m.

Yksilölajit / Jussi Hämäläinen

Kuopion alueen urheiluakatemian yksilölajien aamuharjoitusryhmä harjoitteli ahkerasti lukukauden 2022-2023. Maanantai-, keskiviikko- ja perjantaiaamuisin kehitettiin keskivartalon hallintaa, fyysisiä ominaisuuksia monipuolisesti, henkilökohtaista voimaa sekä aerobista kestävyyttä. Perjantaisin oli pelipäivä. Peleinä vaihteli lentopallo, jalkapallo, koripallo, sulkapallo, sähly ja käsipallo.

Keväällä fysiikkatreeneissä keskityttiin henkilökohtaisten voimaominaisuuksien kehittämiseen. Fysiikkatestit pidettiin kolmesti lukuvuoden aikana. 30 m juoksu (lentävä ja paikaltaan), tasaloikka ja kuntopallon heitot (eteen ja taakse) kuuluvat testipakettiin.

Ryhmään kuului lukukauden aikana cheerleadingin, golfin, kilpatanssin, karaten, pesäpallon ja koripallon sekä tavoitteellisen urheilun lopettaneita urheilijoita. Karatekat saalistivat SM-hopeaa sekä PM-pistesijan. Treeneissä tekemisen taso pysyi tavoitteellisena. Yksilökohtaiseen kehittymiseen saatiin hieman lisää potkua.

Non Solum Kevät 2023Kesä on täällä taas!3.6.2023