Elämää on myös joulun jälkeen, jos teemme kestäviä valintoja
Keke-kerholaiset

Kuva: Diana Rogatkina
YK:n kestävän kehityksen tavoitteet 2030 antavat suuntaa kansainvälisen kehityksen tulevaisuudelle. Tavoitteena on tehdä maailmasta kaikille parempi paikka elää. Klassikan keke-kerholaiset pohdiskelivat, miten kestävän kehityksen ajatukset näkyvät heidän omassa joulunvietossaan. Tapoja on monia ja niistä voi huomata, että onneksi jokaisessa meissä asuu pieni keke 😉
AJATUKSIA LAHJOISTA:
- Mä ainakin paketoin mun lahjat sanomalehteen. Niistä tulee paitsi nättejä, myös ekologisia. Joskus onnistun valitsemaan lehden sivun niin, että paketin päälle tulee kiva kuva.
- Laitan talteen siistit joulupaperit ja -pussit. Käytän niitä uudelleen ensi jouluna.
- En halua lahjaksi mitään tarpeetonta. Yritän miettiä tarkat ja tarpeelliset lahjatoiveet, jotka kerron vanhemmilleni. En myöskään osta mitään turhaa lahjaksi.
- Etsin pieniä kivoja lahjoja myös kirpputoreilta. Kun löydän jotain mukavaa, laitan sen muutamaksi päiväksi pakastimeen ja /tai pesen sen. Näin puhdistan tavarat ennen kuin annan niitä eteenpäin.
- Lelut on viimeinen asia, joita ostaisin uutena, koska varsinkin muovilelu kestää miltei ikuisesti. Leluja voi ostaa kirpputoreilta tai netin myyntipalstoilta.
- Hankin joululahjat kotimaisilta firmoilta, en tilaa niitä ulkomaisista verkkokaupoista.
- Suosin lahjoissa kotimaista käsityötä ja palveluita.
- Jos ostan joululahjoja, ostan laadukkaita tavaroita, joilla on pitkä käyttöikä.
- Vältän muovia ja kertakäyttöisiä asioita.
- Ostan aineettomia joululahjoja: konserttilippuja, elokuvalippuja ja joskus myös vuohia tai kanoja kehitysmaihin.

Kuva: Leevi Vatanen
AJATUKSIA RUUASTA:
- Me tehdään jouluruokia sen verran, ettei jää yli. Ja jos jää yli, siitä tehdään uutta ruokaa. Kinkun loput voi laittaa vaikka pitsaan tai hernekeittoon.
- Meillä syödään itse kalastettua ja metsästettyä lähiruokaa. Riistaruoka on ekologisempaa kuin teollisesti tuotettu. Toki tämä ei ole mahdollista kaikille.
- Kun joulua vietetään isommalla porukalla, voi ruuatkin ostaa isommissa pakkauksissa. Näin säästetään pakkauskuluissa.
- Itse valmistettu ruoka tuottaa aina vähemmän hiilidioksidipäästöja kuin einekset. Einesten valmistuksessa päästöjä syntyy mm. jalostuksesta, koneista, tehdaskiinteistöistä, kuljetuksesta ja pakkauksista.
- Herkuttelen vegaanisti: Vihreät kuulat, Wiener nougat (Fazer) ja Lidtin Hello-suklaalevyt.
- Suolaisia vegaaneja herkkuja ovat Taffelin zuustonaksut.
- Kinkun voi korvata vaikkapa Santun Seitanin vegvurstilla.

Kuva: Iida-Maria Räsänen
AJATUKSIA KULTTUURISTA, PERINTEISTÄ JA SOSIAALISESTA KESTÄVÄSTÄ KEHITYKSESTÄ:
- Kulttuurista kestävää kehitystä on osallistua joulukonsertteihin ja -tapahtumiin.
- Kun vietämme joulua, laulamme ja kuuntelemme vanhoja tuttuja joululauluja.
- Teen itse joulukoristeita. Niitä voi tehdä esim. vanhojen kirjojen sivuista ja tietetnkin luonnonmateriaaleista.
- Sosiaalista kestävää kehitystä on viettää joulua yhdessä, kutsua juhlaan mukaan yksinasuva sukulainen ja käydä tapaamassa isovanhempia.
- Lahjoitan tavaroita ja rahaa joulukeräyksiin. Esimerkiksi koulun joulukeräys Hopelle oli tällainen.

Klassikan pikkujoulupäivänä keket tarjoilivat glögiä, joka valmistettiin hauduttamalla glögimausteita mustaherukkamehuun.

Klassikan pikkujoulupäivänä keket tarjoilivat glögiä, joka valmistettiin hauduttamalla glögimausteita mustaherukkamehuun.

Klassikan pikkujoulupäivänä keket tarjoilivat glögiä, joka valmistettiin hauduttamalla glögimausteita mustaherukkamehuun.

Klassikan pikkujoulupäivänä keket tarjoilivat glögiä, joka valmistettiin hauduttamalla glögimausteita mustaherukkamehuun.

Klassikan pikkujoulupäivänä keket tarjoilivat glögiä, joka valmistettiin hauduttamalla glögimausteita mustaherukkamehuun.

Klassikan pikkujoulupäivänä keket tarjoilivat glögiä, joka valmistettiin hauduttamalla glögimausteita mustaherukkamehuun.