YK:n kestävän kehityksen tavoitteet 2030 antavat suuntaa kansainvälisen kehityksen tulevaisuudelle. Tavoitteena on tehdä maailmasta kaikille parempi paikka elää. Klassikan keke-kerholaiset pohdiskelivat, miten kestävän kehityksen ajatukset näkyvät heidän omassa joulunvietossaan. Tapoja on monia ja niistä voi huomata, että onneksi jokaisessa meissä asuu pieni keke 😉
AJATUKSIA LAHJOISTA:
- Mä ainakin paketoin mun lahjat sanomalehteen. Niistä tulee paitsi nättejä, myös ekologisia. Joskus onnistun valitsemaan lehden sivun niin, että paketin päälle tulee kiva kuva.
- Laitan talteen siistit joulupaperit ja -pussit. Käytän niitä uudelleen ensi jouluna.
- En halua lahjaksi mitään tarpeetonta. Yritän miettiä tarkat ja tarpeelliset lahjatoiveet, jotka kerron vanhemmilleni. En myöskään osta mitään turhaa lahjaksi.
- Etsin pieniä kivoja lahjoja myös kirpputoreilta. Kun löydän jotain mukavaa, laitan sen muutamaksi päiväksi pakastimeen ja /tai pesen sen. Näin puhdistan tavarat ennen kuin annan niitä eteenpäin.
- Lelut on viimeinen asia, joita ostaisin uutena, koska varsinkin muovilelu kestää miltei ikuisesti. Leluja voi ostaa kirpputoreilta tai netin myyntipalstoilta.
- Hankin joululahjat kotimaisilta firmoilta, en tilaa niitä ulkomaisista verkkokaupoista.
- Suosin lahjoissa kotimaista käsityötä ja palveluita.
- Jos ostan joululahjoja, ostan laadukkaita tavaroita, joilla on pitkä käyttöikä.
- Vältän muovia ja kertakäyttöisiä asioita.
- Ostan aineettomia joululahjoja: konserttilippuja, elokuvalippuja ja joskus myös vuohia tai kanoja kehitysmaihin.
AJATUKSIA RUUASTA:
- Me tehdään jouluruokia sen verran, ettei jää yli. Ja jos jää yli, siitä tehdään uutta ruokaa. Kinkun loput voi laittaa vaikka pitsaan tai hernekeittoon.
- Meillä syödään itse kalastettua ja metsästettyä lähiruokaa. Riistaruoka on ekologisempaa kuin teollisesti tuotettu. Toki tämä ei ole mahdollista kaikille.
- Kun joulua vietetään isommalla porukalla, voi ruuatkin ostaa isommissa pakkauksissa. Näin säästetään pakkauskuluissa.
- Itse valmistettu ruoka tuottaa aina vähemmän hiilidioksidipäästöja kuin einekset. Einesten valmistuksessa päästöjä syntyy mm. jalostuksesta, koneista, tehdaskiinteistöistä, kuljetuksesta ja pakkauksista.
- Herkuttelen vegaanisti: Vihreät kuulat, Wiener nougat (Fazer) ja Lidtin Hello-suklaalevyt.
- Suolaisia vegaaneja herkkuja ovat Taffelin zuustonaksut.
- Kinkun voi korvata vaikkapa Santun Seitanin vegvurstilla.
AJATUKSIA KULTTUURISTA, PERINTEISTÄ JA SOSIAALISESTA KESTÄVÄSTÄ KEHITYKSESTÄ:
- Kulttuurista kestävää kehitystä on osallistua joulukonsertteihin ja -tapahtumiin.
- Kun vietämme joulua, laulamme ja kuuntelemme vanhoja tuttuja joululauluja.
- Teen itse joulukoristeita. Niitä voi tehdä esim. vanhojen kirjojen sivuista ja tietetnkin luonnonmateriaaleista.
- Sosiaalista kestävää kehitystä on viettää joulua yhdessä, kutsua juhlaan mukaan yksinasuva sukulainen ja käydä tapaamassa isovanhempia.
- Lahjoitan tavaroita ja rahaa joulukeräyksiin. Esimerkiksi koulun joulukeräys Hopelle oli tällainen.