“Näkymättömät naiset: Näin tilastot paljastavat miten maailma on suunniteltu miehille” on tietokirja, joka käsittelee maailmaa naisten näkökulmasta, tarttuu naisten elämässään kohtaamiin haasteisiin ja tarjoaa niihin ratkaisuja. Kirjan lukemisen jälkeen lukija ymmärtää, kuinka mieskeskeinen maailma on ja mikä kaikki älypuhelimista autoihin onkaan suunniteltu miehille. Brittiläinen kirjailija Caroline Criado Perez on palkittu feministi ja tietokirjailija, joka nojaa teoksessaan lujaan tutkimustietoon ja tilastoihin miesten säännöillä rakennetusta maailmasta.
Teos saa lukijan tiedostamaan kauas historiaan juurtuvia sukupuolten välisiä epätasa-arvon kysymyksiä. Se ottaa rohkeasti kantaa moneen ongelmaan, joista päällimmäiseksi nousee todennäköisesti sukupuolidatan puute. Kirja alkaakin lauseella: “Valtaosa kirjoitetusta historiasta on yhtä suurta datan puutetta.” Tällä kirjoittaja viittaa siihen, kuinka jo kivikaudella ihminen oli man ja miehien edelleen oletetaan edustavan koko ihmiskuntaa. 16.:sta luvussa teoksessa taas käsitellään naisten asemaa katastrofien hetkillä. “On nurinkurista, ettei naisia kuunnella silloin, kun pahin tapahtuu…”Kirja on erittäin koukuttava ja mielenkiintoinen, sillä se keskittyy arkielämän ongelmiin, joihin jokainen nainen löytää varmasti samaistumispintaa.
Teos antoi minulle rohkeutta. Vaikka se toi esille 331 sivun verran ongelmia, se tarjosi myös inspiroivia ratkaisuja ja kannusti pitämään puoliaan. Kirjan lopussa Criado Perez tarjoaa yksinkertaisen ratkaisun sukupuolen datan puuttumiseen: “Vähäistä naisedustusta on kasvatettava. Kun naiset ovat mukana tekemässä päätöksiä, tutkimassa ja tuottamassa tietoa, naisia ei unohdeta. ” Sain valtavasti tietoa myös muiden kuin oman kulttuurini tasa-arvo ongelmista. Suomessa tasa-arvo sukupuolten välillä on maailman parasta luokkaa, vaikka ei siltikään täydellinen. Tämä teos puhkaisi minulta Suomi-kuplan, jossa olen elänyt. Kaikkialla maailmassa asiat eivät olekaan minun kaltaisillani näin hyvin. Jossain päin maailmaa naisena oleminen on todella paljon vaikeampaa. Kirja herätti minussa innostuksen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.
Näkymättömät naiset oli ensimmäinen feminismistä kertova kirja, jonka olen lukenut. Se antoi hyvän kuvan tämän kaltaisesta kirjallisuudesta, sillä se ei haukkunut ketään, vaan toi kylmän viileästi esille yhteiskunnan epäkohtia. Se oli tyyliltään muihin tietokirjoihin verrattuna kuvaileva ja sisälsi myös hieman kirjoittajan omaa pohdintaa. Enimmäkseen se kuitenkin nojautui tutkimustietoon, joka jaettiin eri kategorioihin, kuten “työelämä” tai “teknologia”.
Teos oli kaiken kaikkiaan hyvin koukuttava ja helposti luettava. Se toisti paljon samoja asioita, esimerkiksi datan puutteeseen liittyviä ongelmia, mutta sitä jaksoi silti kevyesti lukea. Sain kirjasta paljon yleissivistystä, jota yhteiskuntamme ei kouluissa opeta. Suosittelen teosta joka ikiselle etenkin nuorelle naiselle, joka on joskus elämässään huomannut epäkohtia sukupuolten tasa-arvon välillä. Kirja on mielestäni kuitenkin täydellinen jokaiselle, joka tuntee paloa muuttaa maailmaa.
Kestävää jouluaVoiko jouluperinteitä muuttaa kestävämpään suuntaan?22.11.2022