Kävimme psykologian ”Seikkailu aivoihin” -kurssilla suurryhmäsimulaatiossa Itä-Suomen yliopistossa 27.10.
Teemana oli nuoren kohtaaminen kouluympäristössä sekä moniammatillinen yhteistyö ja tiedonsiirto huolen herätessä. Esimerkkitapauksena oli huoli nuorten viiltelystä.
Simulaation tavoitteena oli kehittää eri alojen työntekijöiden ja opiskelijoiden osaamista nuoren henkilön kohtaamisessa silloin, kun herää huoli nuoren hyvinvoinnista ja avun tarpeesta. Lisäksi tavoitteena oli hahmottaa nuoren itsemääräämisoikeutta ja selkiyttää monialaisen työryhmän yhteistyötä ja tiedonsiirtoa. Tapahtumaan osallistuivat ammattirooleissaan terveydenhoitaja, koulukuraattori, psykologi, opettaja ja työnohjaaja.
Tilaisuus alkoi johdannolla aiheeseen, jota seurasivat orientoivat videosimulaatiot käytännön tilanteista. Näitä olivat ”Koulutilanne huolen heräämisestä”, ”Nuoren käynti koulupsykologilla” ja ”Vanhempien huoli nuoren tilanteesta”. Tilanteita käytiin läpi keskustellen niiden sisällöstä.
Myös yleisö sai osallistua Presemo-alustalla vastaamalla kysymyksiin, sekä esittämällä kommentteja ja kysymyksiä simulaatioihin ja aiheeseen liittyen. Siellä syntyikin hyviä havaintoja, huomioita ja kysymyksiä, joita käytiin myöhemmin yhdessä läpi. Katsoimme myös livesimulaatioita monialaisesta konsultaatiotilanteesta ja monialaisen työryhmän työnohjaustilanteesta.
Simulaation päätyttyä käytiin oppimiskeskustelu, jonka kerrottiin olevan tärkein osa simulaatiota. Siinä eri ammattiroolien edustajat arvioivat työskentelyään osana monialaista työryhmää. He tekivät oppimisen kannalta tärkeitä huomioita simulaatiosta ja kävivät mielenkiintoista pohdintaa simulaation sisällöstä, kulusta ja onnistuneisuudesta. He kävivät siis läpi sitä, mikä meni hyvin ja minkä olisi voinut tehdä toisin.
Suursimulaatio oli kokonaisuutena onnistunut, informatiivinen ja opettavainen. Tunnelma oli keskittynyt, mutta rento, sekä avoin ja myönteinen. Aiheeseen oli hyväntuulinen ja huolehtiva ote, ja sitä lähestyttiin asiallisesti ja vakavasti. Yleisö otettiin hyvin mukaan keskusteluihin alustalla esitettyjen kysymysten ja huomioiden kautta.
Lopuksi tilaisuudesta käteen jääneenä muistutuksena kaikille:
Kun nuoresta on huoli:
Kysy – se ei pahenna tilannetta
Kuuntele – ja etene nuoren luvalla
Välitä – ole nuoren puolella ja kerro se hänelle
Klassikan oma Non SolumMitä kuuluu Klassikan syksyyn?12.10.2022