Some ihmeellisine ja ihanine ilmiöineen

Venla Hämäläinen

Kesäloman alkaessa on jälleen enemmän aikaa selata somea ja tehdä muistoja, joista someen matalalla kynnyksellä päivitetään. Instagram-storyt täyttyvät auringonlaskukuvista ja Instagram-feedit reissukuvista. Some on kuitenkin osannut yllättää uusilla ominaisuuksillaan tähänkin asti. Alla muutamia huomaamiani mielenkiintoisia ilmiöitä viime kuukausilta.

Studygramit

Yksi meitä opiskelijoita jo nyt tai myöhemmin koskettava ilmiö somessa on sinne muutama vuosi sitten rantautuneet, tuhansia seuraajia keräävät studygramit eli opiskelupäivityksille pyhitetyt käyttäjätilit. Tuntuu, että vielä hetki sitten nämä olivat vain korkeakouluopiskelijoiden juttuja, mutta yhä useampi studygram kertookin nykyään esimerkiksi korkeakouluun hakemisesta, osa jopa lukio-opiskeluista.

Mielestäni studygramit ovat erinomaisia vertaistukikanavia ja kollektiivisia keskustelualustoja, mutta ainakin itselleni huomaan niiden toisinaan aiheuttavan vertailua ja painetta toisten tekemisistä. Samaa tavoitetta, kuten sisäänpääsyä lääkikseen kohti menevät, kymmenet käyttäjätilit kuvineen Mafynetin lukutunneista tai harjoituskokeiden edistymiskäyristä voivat saada jotkut epäilemään itseään ja omia kykyjään. Onkin hassua, että koulun käytävillä ennen tapahtunut todistusten vertailu ja koenumeroiden analysointi on siirtynyt someen. Moni myös luo studygraminsa anonyymina, mikä voi kieliä asioiden tietynlaisesta arkaluontoisuudesta juuri kovan sisäänpääsykilpailun vuoksi: esimerkiksi ”et saanut opiskelupaikkaa” -teksti Opintopolussa voi olla helpompi päivittää someen nimimerkin takaa kuin omilla kasvoillaan.

Toisaalta arvostan suuresti monien studygramien rehellisyyttä ja inhimillisyyttä hankalistakin päivistä ja yli hilseen menevistä kaavojen pyörittelyistä. Sitä vastoin inspiroivat kuvat Stabilon yliviivaustusseista, Marimekon vihkoista ja voimaannuttavista tsemppilauseista voivat saada monet uskaltamaan lähteä tavoittelemaan omaa unelmaansa, mikä onkin varmasti monien studygramien tavoite. Toivonkin sydämeni pohjasta näkeväni mahdollisimman monen studygramin julkaisussa kesäkuun loppupuolella ”sinulle tarjotaan opiskelupaikkaa” -tekstin: niin suurta työtä vuoden ajan seuranneena kaikki sympatiani on hakijoiden puolella.

Somejen yhtenäistyminen ja ”kollegiaalisuus”

Mielestäni mielenkiintoista on ollut viime aikoina huomata, kuinka somet jatkuvasti lähestyvät toisiaan. Instagramiin ovat rantautuneet ”reelsit”, kelat eli lyhyet videot ääniraidalla, usein musiikilla, suoraan Tiktokin ihmeellisestä maailmasta. Lisäksi Facebookissakin on nykyään tarinat-osio, kuten Instagramissakin – ja tämä ilmiöhän on itseasiassa alun perin peräisin Snapchatista. Whatsappissakin voi nykyään reagoida toisen viestiin haluamallaan emojilla, kuten Facebookissa tehdään kommenteille. Tämä yhtenäistyminen voi olla seurausta siitä, että moni some taitaa olla nykyään saman omistajan alla. Onkin hauska nähdä, ollaanko joskus sellaisessa tilanteessa, että on vain yksi kaikista someista fuusioitunut some, jossa on kaikki mausteet ja hienoudet.

Toinen kiinnostava ilmiö tässä kategoriassa liittyy somejen tietynlaiseen kollegiaalisuuteen: kun Spotifyssa julkaistaan kappale, se on saman tien Instagramin tarinat- ja reels-osioissa valittavaksi musiikiksi oman kuvan tai videopätkän päälle – todennäköisesti sama tapahtuu myös Tiktokissa. Jos olisin saanut tänä keväänä euron joka kerta, kun olen törmännyt Instagramissa esimerkiksi pehmoainon ”haluun takas mun perhoset” -kappaleeseen tai huomannut jonkun päivittävän töistään taustalla JVG:n ”Amattimies”-biisi, olisi minulla jo monta euroa. Olenkin löytänyt mukavasti soittolistoilleni täytettä juuri Instagramista.

”Onkin hauska nähdä, ollaanko joskus sellaisessa tilanteessa, että on vain yksi kaikista someista fuusioitunut some, jossa on kaikki mausteet ja hienoudet.”

Mealprep-videot ja siivousinstagramit arkea helpottamassa

Kukapa ei ilahtuisi löytäessään ennennäkemättömän ruoanlaittovinkin tai joka kodista löytyvistä raaka-aineista syntyvän pesuaineen valmistusohjeen äkkiarvaamatta somea selatessaan? Ohesta usein löytyy vielä jokin silmiähivelevä video tekoprosessista. Siivous- ja ruuanlaittovideot ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti niin ikään Reels-alustan ansiosta. Itse olen vallan ilahtunut tällaista sisältöä tuottavien Instagram-käyttäjien lisääntymisestä somessa sekä hyödyn että viihteen näkökulmasta.

Mealprep eli aterioiden etukäteen valmistaminen esimerkiksi eväsrasioihin on yleistymässä oleva arjen helpottajaksikin kutsuttu toimintatapa. Tyypillinen mealprep-video on nopeutettu, sisältää jonkin hittikappaleen taustamusiikkina ja tekstitykset/ääniraidan ohjeista tai resepteistä.

Siivousinstagramit on puolestaan pyhitetty pitkälti ennen-jälkeen -tilanteiden kuvaukselle, helposti ja nopeasti syntyville, esimerkiksi etikka-leivinjauhe -pesuaineille ja erilaisille ihmesienille. Mustuneet hopeat, kalkkiintuneet hanat ja ummehtuneet jääkaapit vaihtuvat usein nopeutetuissa videoissa kuin uusiin trendikkään musiikin säestämänä. Siivousvideoita on paitsi hauska katsoa, ne myös innostavat siivoamaan itse – en olisi muutama vuosi sitten uskonut etsiväni somesta siivousvideoita.

”En olisi muutama vuosi sitten uskonut etsiväni somesta siivousvideoita.”

NON SOLUMKesätuulet kutsuu seikkailuun4.6.2022