Kesä- (tai luku-) loma alkaa. Oletko valmis?

Venla Räsänen

Kuva: Emma Worster

Kesäloma lähestyy ja tulevat abit alkavat varautua (joko fyysisesti, henkisesti tai molempia) syksyllä edessä olevaan kirjoitusurakkaan. Yo-kokeet ovat lukion huipentuma, minkä vuoksi monet haluavat aloittaa valmistautumisen jo hyvissä ajoin. Kesällä on yleisesti ottaen hyvin aikaa, minkä vuoksi suuri osa kokee sen hyväksi ajankohdaksi aloittaa koerumbaan valmistautumisen; tämän vuoden kakkosista 76 % on valmistautunut aloittamaan lukemisen kesälomalla. Monille meistä syksyn 2022 kirjoitukset ovat ensimmäinen kerta yo-salissa, mikä tekee luku-urakastakin uuden kokemuksen. Tämän vuoksi kysyimme klassikkalaisilta heidän ykkösvinkkejään kirjoituksiin valmistautumista varten ja tässä ne ovat:

1. Tee hyvä lukusuunnitelma:

Lukusuunnitelman teko voi auttaa monia pitämään lukumotivaatiota yllä ja tuomaan rakennetta arkeen. Mieti, millainen päivärytmi sopii juuri sinulle parhaiten: toimitko tehokkaimmin tarkalla tuntisuunnitelmalla vai haluatko mieluummin asettaa vaikkapa tietyt tavoitteet tietylle viikolle ja opiskella niiden mukaan. Klassikan Onedu-sivuilta (https://klassikka.onedu.fi/opinto-ohjaus/yo-kirjoituksiin-valmistautuminen/) löytyy lukusuunnitelman tekemiseen liittyvä tallenne, joka sisältää myös hyviä malliesimerkkejä. Muista, että hyvä lukusuunnitelma sisältää myös tarpeeksi taukoja, ruokailuja ja vapaa-aikaa!

2. Tee vanhoja yo-kokeita:

Edellisten vuosien yo-kokeiden tekeminen voi auttaa hahmottamaan yo-kokeessa kuluvaa aikaa ja sen jakautumista. Kannattaa käydä läpi myös hyvän vastauksen piirteitä, sillä niistä saa jonkinlaisen kuvan vaadittujen vastausten ainekohtaisesta laajuudesta. YLE:ltä löytyy myös hyviä artikkeleita, joissa sensorit kertovat, mitä minkäkin aineen yo-kokeessa kannattaa muistaa.

3. Opiskele silloin, kun motivaatiota tuntuu löytyvän:

Pänttäämiseen keskittyminen voi olla äärimmäisen vaikeaa, mikäli motivaatiotasot ovat nollaluokkaa. Jos tekee mieli mennä ulos lukemisen sijaan, mene ulos. Älä painosta itseäsi liikaa, sillä kesällä on tarkoitus myös rentoutua ja palautua edellisestä lukuvuodesta.

4. Jaa luku-urakkaa pidemmälle aikavälille:

Riippumatta luettavasta aineesta luettavaa tulee olemaan ainakin neljän kurssin verran. Jaa siis luettavaa mieluummin sekä kesälle että syksylle äläkä yritä opiskella kaikkea kerralla.

5. Laajenna tietämystäsi aiheesta käyttämällä extramateriaaleja:

Monesti erityisesti reaaliaineita lukiessa tietämystä aiheesta voi olla hyvä laajentaa lukemalla tai katsomalla aiheeseen liittyviä uutisia, kirjoja, lehtiä tai dokumentteja. Kieltä opiskellessa on ehdotonta plussaa käyttää kyseistä kieltä niin paljon kuin mahdollista. Vaihda kännykän kieli, katso sarjoja, lue kirjoja, kuuntele musiikkia… Nämä ovat keinoja, joilla kielen oppiminen muuttuu huomattavasti pänttäämistä kiinnostavammaksi ja monipuolisemmaksi kartuttaen sanavaraston lisäksi myös ymmärrystä lauserakenteista ja sanonnoista.

6. Monipuolista lukemistasi:

Tämä vinkki on melkein itsestään selvä, mutta oppimista tapahtuu todennäköisesti huomattavasti enemmän, mikäli aihetta ei opiskele lukemalla sitä suoraan kirjasta. Monilla on tässä vaiheessa jo jotakuinkin selvillä ainakin muutamia itselle toimivia opiskelumetodeja, mutta esittelen tässä jutussa muutaman:

7. Muista rentoutua!

Monet meistä ovat väsyneitä kuluneen lukuvuoden jäljiltä, minkä vuoksi kesälomalla olisi optimaalista ihan vain huilailla ja palautua edellisen vuoden koulu-urakasta. Suunnittele lukemisesi niin, että sinulle jää myös hyvin aikaa lomailla ja rentoutua miettimättä kouluasioita tai ylppäreitä. Jos lukemattomuus ahdistaa, suunnittele itsellesi myös lyhyempiä päiviä ja lue vaikkapa ulkona nauttiaksesi hyvistä säistä. On tosi ok pitää taukoa!

Taas ollaan yhdestä kouluvuodesta selvitty ja seuraava on monille meistä kakkosluokkalaisista viimeinen lukiossa. Ylppärit ovat monella mielen päällä, mutta muistetaan myös välillä ihan vain olla!

Mukavaa kesälomaa kaikille klassikkalaisille!

Artikkeli pohjautuu klassikkalaisten vastauksiin Non Solumin kesäutelussa, kiitos kaikille vastauksia lähettäneille!

NON SOLUMKesätuulet kutsuu seikkailuun4.6.2022