Haastateltavana Janne Jääskeläinen, Klassikan ylioppilas keväältä 2019
Mitä olet tehnyt Klassikalta lähtemisen jälkeen?
Hain opiskelemaan ympäristötaloustiedettä Helsingin yliopistoon. Nyt on päättymässä toinen vuosi. Opinnoissani on tiivistetysti kyse siitä, että puhtaalla ympäristöllä ja ilmastolla on arvo, jota perinteinen taloustiede ei ole osannut huomioida. Tieteenalani tehtävä on kehittää julkisen vallan käyttöön sellaisia politiikkainstrumentteja, joilla markkinoita ohjataan yhteiskunnallisesti optimaalisiin ratkaisuihin. Opinnoissani olen henkilökohtaisesti kiinnostunut erityisesti päästökauppajärjestelmistä. Jos muutoin mainitsen pari yksityiskohtaa kuluneiden kolmen vuoden ajalta, niin olin koronan alkaessa yliopistossa San Diegossa ja viime kesän duunissa laitetyöntekijänä Linnanmäellä.
Mikä asia on muuttunut elämässäsi merkittävimmin lukioaikaan verrattuna?
Jos ollaan ihan rehellisiä, niin kyllä kihlattuni Emma on ylivoimaisesti merkittävin muutos.
Oletko tällä hetkellä sellaisessa elämäntilanteessa, jossa lukioaikana suunnittelit olevasi vai onko elämä yllättänyt joiltakin osin?
Vertasin uuden ylioppilaan puheessani kolme vuotta sitten elämää vaellukseen. Kukaan meistä ei silloin yhdeltä tunturin huipulta lähtiessä tiennyt, että edessä on pandemia tai sodan uhka. Myös henkilökohtaisessa elämässä polku on kulkenut monelta osin perin toisaalta kuin olisin lukiolaisena suunnitellut. Kuitenkin, jos ajattelen tätä hetkeä, olen kyllä hyvinkin sellaisessa tilanteessa, jossa Janne 18v olisi varmasti mielellään nähnyt minun olevan. En sanoisi varsinaisesti, että elämä on yllättänyt, vaan uskon, että Jumala on johdattanut ja olen kiitollinen siitä.
Mitä kaipaat eniten lukioajassasi?
Puolentoista vuoden etäopiskeluaikana olen kaivannut Klassikan Forumia ja piirejä, joihin kavereiden kanssa tuntien väleillä kokoonnuttiin.
Mikä on paras muistosi Klassikasta?
Hyviä muistoja tulee mieleen monta… Itsensä voittamisen tunne onnistuneen kokeen jälkeen, Joonaksen voittaminen pingiksessä ehkä joka neljännessäkymmenennessä pelissä, Jyrki Blomin lämmittämä sauna liikuntatuntien päätteeksi, abivideon kuvaukset keskellä yötä, koulun kirjastossa porukalla kirjoituksiin lukeminen, ylioppilasjuhla… Ja lukion jälkeen Ritva Tilaeuksen sijaistaminen! Silloin tosin kaverit puuttuivat, joten ei sitä nyt ykköseksi ainakaan.
Mitä lukiossa oppimiasi asioita olet tarvinnut lukion jälkeen?
Matematiikka on konkreettisimmin päivittäisessä tekemisessä läsnä. Paljon pelataan erilaisilla funktioilla ja kuvaajilla, joten analyyttisen geometrian, differentiaali- ja integraalilaskennan sekä tilastotieteiden perusteet on hyvä olla hanskassa. Lisäksi äidinkieli on antanut valmiuksia myös akateemisempaan kirjoittamiseen. Yhteiskuntaopista ja historiasta on myös kiistatta ollut hyötyä, ja tunnistanpa ajattelussani vaikutteita myös filosofian kahdelta pakolliselta kurssilta!
Neuvoja nykyisille klassikkalaisille?
Lukiossa on hyvä opetella vastuullista otetta omaan työskentelyyn. Minusta se tarkoittaa sitä, että oppii hoitamaan hommat kunnolla ja ajallaan, mutta samalla elämään täysipainoisesti elämää kaikkine muine asioineen. Välillä voi olla viikkoja, jolloin käy tunneilla ja tekee kotona matikanläksyt suurin piirtein. Välillä sitten puolestaan levitetään kirjat ja vihkot ja koneet ympäri työpöytää ja uppoudutaan ehkä yönkin tuntien kuluessa tutkimaan kaikenlaista jännää, mitä fiksut ihmiset ovat ennen meitä oivaltaneet.
Non Solum kevät 2022Kevät keikkuen tulevi29.4.2022