Marja Tihtarinen-Ulmanen - 7 faktaa, joita et välttämättä tiennyt

Venla Räsänen ja Noora Laakso

Marja Tihtarinen-Ulmanen, Kuopion Klassillisen lukion legendaarinen biologianopettaja, joka on nyt jäämässä eläkkeelle vuosikymmenten uran jälkeen.

Marja tunnetaan opettajana, joka suhtautuu työhönsä intohimolla ja edistää oppimista monipuolisten ja soveltavien tehtävien avulla. Klassikalla Marja on opettanut jo vuodesta 1991, mutta opettajana hän on toiminut vuodesta 1983.

Monet meistä tietävät myös, että Marja on tehnyt pitkän uran oppikirjojen kehittämisen parissa: tänä vuonna tätä kehittämistyötä on kertynyt yhteensä jo kahdenkymmenen vuoden ja neljänkymmenen kirjan verran, eikä loppua näy. Nämä ovat niitä asioita, jotka suurin osa Klassikan opsikelijoista osaa yhdistää Marjaan, mutta Non Solumin erityishaastattelun tuloksena saimme selville paljon muutakin nyt Klassikan taakseen jättävän biologianopettajan urasta ja tulevaisuudensuunnitelmista.

Esittelemme teille: Tiesitkö nämä 7 faktaa Marjasta?

Fakta 1:

Tiesitkö, että oppikirjojen lisäksi Marja kirjoittaa myös fiktiota? ” Olen tällä hetkellä kirjoittamassa ”Kuukusenkuja kuusi ja puoli”-nimistä lastenkirjaa sekä erästä psykologista trilleriä”, Marja kertoi haastattelussa eläkesuunnitelmia kysyttäessä. Fiktion kirjoittamisesta hän on nauttinut jo nuoresta asti, jolloin hän lähetti muutamia käsikirjoituksia kustantajille. Myös legendaarisen bios-kirjasarjan päivittämistyö jatkuu vielä opettajanhommista eläköitymisen jälkeenkin.

Fakta 2:

Esseiden ja ylppäreiden arvostelu voi olla välillä hyvinkin puuduttavaa hommaa, mitä ei opettajantyössä jää ikävä. ”Toivon että tulevaisuudessa kehitetään joku tekoäly joka lukisi ja korjaisi esseet”. Vuorovaikutustilanteet opiskelijoiden ja opettajien kanssa sekä uusien tehtävien kehittäminen taas ovat olleet Marjan lemppariasioita opettamisessa.

Fakta 3:

Marja teki gradunsa Kilpisjärvellä tunturikasveista. Samaan aikaan hän toimi myös luonto-oppaana ja hiihto-opettajana sekä työskenteli eräällä biologisella asemalla.

Fakta 4:

Marja halusi alun perin delfiininkouluttajaksi tai tutkimusmatkailijaksi. Hän kuitenkin päätyi opettajanuralle, eikä ole katunut päätöstään.

Fakta 5:

Marjalle erityisesti mieleen ajastaan Klassikalla ovat jääneet toisen opintovuoden opsikelijoiden suorittamat luokkaretket Tukholmaan 90-luvulla. Hän kertoi olleensa näillä retkinä aikuisena valvojana Torniaisen Juhan kanssa muutamaan otteeseen.

Fakta 6:

Eläkkeellä Marjan bucket listiin kuuluu liuta tiettyjä matkakohteita ja asioita, joita hän haluaa nähdä. Tällä hetkellä listalta löytyy sinijalkasuulat Galapagos-saarilla, gorillat Ugandassa, Big Five (leijona, sarvikuono, leopardi, elefantti, puhveli) Kenian safarilla sekä kävely sademetsän latvustoon viritetyllä kävelysillalla Costa Ricassa

Fakta 7:

Parasta Klassikassa Marjan mielestä on maankuulu Klassikan henki. ”Mielestäni Klassikan kouluyhteisö on koko Suomen mittakaavalla ainutlaatuinen”. Hyvä me!

Marja tarjoaa myös neuvojaan opiskelijoille työelämän ja opintojen kanssa pärjäämiseen: ”Mielestäni on todella surullista, miten paljon todistusvalintaa painotetaan ja tämän takia monet valitsee pitkän matiikan pakon edestä eikä sen takia jaksa tehdä mitään muuta. Pitäisi miettiä sitä, mikä itseä motivoi oikeasti eikä ajatella esim. sitä, että paljonko tiettyyn ammattiin valmistumisesta saa rahaa, koska ammatissa, johon sisäinen motivaatio puuttuu on tuskin onnellinen. Kannattaa kuunnella omaa sisäistä motivaatiota sen suhteen mitä oikeasti haluaa tehdä ja seurata sitä.”

Eläkkeelle Marja jää haikein, mutta odottavin tunnelmin. Vuosikymmenten aikana on kerennyt nähdä ja kokea yhtä sun toista ja nyt on aika kääntää uusi lehti elämässä.

Marjan terveiset kaikille klassikkalaisille, niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin ovat sydäntälämmittävät: ”Olette kaikki rakkaita ja teillä kaikilla on paikka minun sydämessä!”

Mukavia eläkepäiviä Marjalle Non Solumin ja koko Klassikan puolesta!

Non Solum kevät 2022Kevät keikkuen tulevi29.4.2022