Klassikan suosikkijouluruuat

Jonna Jääskeläinen ja Kiia Kettunen

Perinteiset jouluruuat maistuvat myös Klassikan väelle.

Jouluateria Suomessa on perinteisesti joulunaikaan syötävä runsas, monta ruokalajia sisältävä ateria. Jouluateria on tärkeä osa joulua. Perinteisesti suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu ja perunalaatikko, ja yleensä aina joulukinkku. Myös rosolli, karjalanpaisti ja erilaiset kalaruuat ovat suosittuja. Jouluaattona perinteenä on aamuisin syödä riisipuuro manteleineen sekä perinteisiin herkkuihin kuuluvat joulutortut ja piparkakut. Monet suomalaiset viettävät jouluaaton perheen ja ystävien kanssa syöden ja nauttien myös jouluruokien lisäksi glögiä ja muita naposteltavia, kuten suklaata, makeisia ja juustoja. 

Haastattelimme klassikkalaisia jouluruuista. Kysyimme muun muassa klassikkalaisten lempi- ja inhokkijouluruokia.

Klassikkalaisten herkkuruokakyselyn tulokset

Tutkimusten valossa huomasimme, että monen kodin perinteisiin jouluruokiin kuuluvat joulukinkku ja riisipuuro sekä erilaiset laatikot. Saamistamme vastauksista monet kertoivat, etteivät he pidä laatikoista, vaikka ne kuuluisivatkin heidän jouluruokapöytään. Saimme myös selville, että monet klassikkalaiset ovat sitä mieltä, että jouluruoat ovat hyviä ja niistä tykätään. Koululla on myös tapana nauttia yhteinen jouluateria ennen lukiolaisten lomaa.  

Tietoisku jouluruokien alkuperästä:  

Rosolli – Valmistus on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, jossa se on tunnettu jo 1700-luvulla. 

Kinkku – 1800-luvulla Suomessa lihaa syötiin mm. kuivattuna. Liha oli joko sikaa, nautaa tai lammasta. Sianliha nousi joulun ns. pääruoaksi vasta 1900-luvulla. 

Laatikot – Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko olivat kokonaan uusia tulokkaita 1800-luvun lopussa. Silloin tunnetuin näistä oli perunalaatikko.   

Glögi – Glögiä on nautittu Suomessa jo keskiajalta alkaen. Glögi on syntynyt entisaikaan siten, että laadultaan heikkoa viiniä maustettiin kanelilla, neilikalla, kardemummalla ja appelsiininkuorella. 

Riisipuuro – Ennen suomalaisten perinteinen joulupuuro oli joko ohra- tai kauraryynipuuro, mutta kalliin riisin saavuttua Suomeen riisipuuro yleistyi. 

Piparkakut – Piparkakkuperinne saapui Suomeen Ruotsista 1700-luvulla, mutta vasta 1900-luvulla piparkakkuja alettiin valmistaa kotitalouksissa. Piparkakkutalojen valmistamiset alkoivat 1920-luvulla, jolloin esimerkkinä toimi Grimmin Hannu ja Kerttu -sadun piparkakkutalo. 

 

Lähde: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.218471  

 

Reseptit klassikkalaisten suosituimpiin jouluruokiin. 

Joulukinkku (HK Perinteinen) 

Ainekset  

(12 annosta) 

 

Valmistusohje

 (n. 12 h ) 

 

 

https://www.hk.fi/reseptit/resepti/perinteinen-joulukinkku/ 

Porkkanalaatikko jakaa mielipiteitä maustaan. Perinteiseen joulupöytään se kuitenkin kiistatta kuuluu.

Porkkanalaatikko 

AINEKSET 

1 kg Porkkanoita  

5 dl Vettä  

1 tl Suolaa  

1 ½ dl Puuroriisiä  

2 dl Kuohukermaa 

1 dl Täysmaitoa 

1 kananmuna 

½ tl suolaa 

½ dl siirappia 

¼ tl muskottipähkinää 

¼ tl jauhettua valkopippuria 

 PINNALLE 

1 – 2 rkl korppujauhoja 

 

OHJE 

 

https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwitlLbsnd_0AhUY7u0KHWbNCNkYABAAGgJkZw&ei=UW22YYQHi4Xj4Q-U7KjoBg&ohost=www.google.com&cid=CAASEuRoDXeXDeoMqQdWTTLno2y1PQ&sig=AOD64_3WD6FU0pK0kyTORm7ZJx8BqmNCyQ&q&sqi=2&adurl&ved=2ahUKEwjE86Tsnd_0AhWLwjgGHRQ2Cm0Q0Qx6BAgDEAE

Jo käymme joulun viettohonJoulukuu 202110.11.2021