Jouluateria Suomessa on perinteisesti joulunaikaan syötävä runsas, monta ruokalajia sisältävä ateria. Jouluateria on tärkeä osa joulua. Perinteisesti suomalaiseen joulupöytään kuuluvat erilaiset laatikot, kuten maksa-, porkkana-, lanttu ja perunalaatikko, ja yleensä aina joulukinkku. Myös rosolli, karjalanpaisti ja erilaiset kalaruuat ovat suosittuja. Jouluaattona perinteenä on aamuisin syödä riisipuuro manteleineen sekä perinteisiin herkkuihin kuuluvat joulutortut ja piparkakut. Monet suomalaiset viettävät jouluaaton perheen ja ystävien kanssa syöden ja nauttien myös jouluruokien lisäksi glögiä ja muita naposteltavia, kuten suklaata, makeisia ja juustoja.
Haastattelimme klassikkalaisia jouluruuista. Kysyimme muun muassa klassikkalaisten lempi- ja inhokkijouluruokia.
Tutkimusten valossa huomasimme, että monen kodin perinteisiin jouluruokiin kuuluvat joulukinkku ja riisipuuro sekä erilaiset laatikot. Saamistamme vastauksista monet kertoivat, etteivät he pidä laatikoista, vaikka ne kuuluisivatkin heidän jouluruokapöytään. Saimme myös selville, että monet klassikkalaiset ovat sitä mieltä, että jouluruoat ovat hyviä ja niistä tykätään. Koululla on myös tapana nauttia yhteinen jouluateria ennen lukiolaisten lomaa.
Tietoisku jouluruokien alkuperästä:
Rosolli – Valmistus on peräisin Lounais-Suomen säätyläispiireistä, jossa se on tunnettu jo 1700-luvulla.
Kinkku – 1800-luvulla Suomessa lihaa syötiin mm. kuivattuna. Liha oli joko sikaa, nautaa tai lammasta. Sianliha nousi joulun ns. pääruoaksi vasta 1900-luvulla.
Laatikot – Peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko olivat kokonaan uusia tulokkaita 1800-luvun lopussa. Silloin tunnetuin näistä oli perunalaatikko.
Glögi – Glögiä on nautittu Suomessa jo keskiajalta alkaen. Glögi on syntynyt entisaikaan siten, että laadultaan heikkoa viiniä maustettiin kanelilla, neilikalla, kardemummalla ja appelsiininkuorella.
Riisipuuro – Ennen suomalaisten perinteinen joulupuuro oli joko ohra- tai kauraryynipuuro, mutta kalliin riisin saavuttua Suomeen riisipuuro yleistyi.
Piparkakut – Piparkakkuperinne saapui Suomeen Ruotsista 1700-luvulla, mutta vasta 1900-luvulla piparkakkuja alettiin valmistaa kotitalouksissa. Piparkakkutalojen valmistamiset alkoivat 1920-luvulla, jolloin esimerkkinä toimi Grimmin Hannu ja Kerttu -sadun piparkakkutalo.
Lähde: https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/artikkeli-1.218471
Reseptit klassikkalaisten suosituimpiin jouluruokiin.
Joulukinkku (HK Perinteinen)
Ainekset
(12 annosta)
- 1 kpl HK Rypsiporsas® Juhlakinkku potkalla, tuoresuolattu 6,0-8,0 kg
- 1 dl vahvaa sinappia
- 1 kananmunan keltuainen
- 1,5 dl korppujauhoja
- (kokonaisia neilikoita)
Valmistusohje
(n. 12 h )
- Ota kinkku huoneenlämpöön useita tunteja ennen paistamisen aloittamista.
- Työnnä lihalämpömittarin piikki lihan paksuimpaan kohtaan. Kinkku on uunivalmis, kun mittari näyttää 8-10 astetta.
- Laita kinkku ritilän päällä 100-125 asteiseen uuniin ja ritilän alle uunipelti. Kaada uunipellille lasillinen vettä, niin rasva ei pala kiinni uunipeltiin ja uuni saa sopivasti kosteutta.
- Kinkun paistoaika on noin 1 tunti/kg. Mehevän kinkun sisälämpötila on 75 astetta ja perinteisen, murean kinkun 78 – 80 astetta.
- Kun kinkku on paistunut, ota se pois uunista ja anna levätä huoneenlämmössä muutaman tunnin. Poista kinkusta seuraavaksi mahdollinen verkotus ja kamara. Kuori silava pois ja nosta kinkku puhtaalle uunipellille.
- Sivele kinkun pinnalle sinappi-keltuaisseosta ja ripottele päälle korppujauho. Koristele halutessasi vielä neilikoilla ja laita kuorrutettu kinkku 225-asteiseen uuniin noin viideksi minuutiksi, minkä jälkeen kauniiksi ruskistuneen kinkun voi asettaa lepäämään.
https://www.hk.fi/reseptit/resepti/perinteinen-joulukinkku/
Porkkanalaatikko
AINEKSET
1 kg Porkkanoita
5 dl Vettä
1 tl Suolaa
1 ½ dl Puuroriisiä
2 dl Kuohukermaa
1 dl Täysmaitoa
1 kananmuna
½ tl suolaa
½ dl siirappia
¼ tl muskottipähkinää
¼ tl jauhettua valkopippuria
PINNALLE
1 – 2 rkl korppujauhoja
OHJE
- Keitä kuoritut, paloitellut porkkanat puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä siten, että vesimäärä juuri ja juuri peittää porkkanat. Ota keitinvesi talteen ja pane riisit siihen kiehumaan
- Soseuta sillä välin porkkanat. Lisää soseeseen kerma, maito, muna sekä mausteet. Kun riisit ovat kypsiä, yhdistä ne muihin aineksiin. Tarkista suolan määrä.
- Kaada seos n. 2 l:n vetoiseen, hyvin voideltuun vuokaan. Ripottele pinnalle korppujauhoja.
- Paista 200 asteessa 45 min.
Jo käymme joulun viettohonJoulukuu 202110.11.2021