Joulu ympäri maailmaa

Venla Räsänen

Jokaisella meistä on omat jouluperinteemme; osa juhlii koko suvun voimin, osa viettää iltaa (valitun) perheen kanssa, osa viihtyy joulupyhinä itsekseen. Joillekin jouluruoka on se ykkösjuttu, jotkut odottavat malttamattomana lahjoja ja jotkut eivät malttaisi luopua joulukoristeista vielä tammikuunkaan aikana. On myös niitä, jotka eivät juhli joulua tai niitä, jotka toivoisivat nopeaa paluuta takaisin arkeen.

Näistä eroavaisuuksista huolimatta monien suomalaisten joulunvietossa on runsaasti yhteisiä piirteitä. Monien jouluun kuuluu ruokaa, kuusi ja lahjoja, ehkä myös joulukalenteri. Joulua juhlistetaan lähes kaikkialla Suomessa pääasiassa jouluaattona, eli 24. päivä joulukuuta.

Suomalaiseen jouluun tuntuu varsinkin nykyaikana liittyvän myös voimakas kaupallisuus, mikä on huomattavissa kauppojen runsaista joulutuotevalikoimista jo lokakuun puolivälistä alkaen. Monet meistä pysyvät tunnistamaan nämä suomalaisen joulunvieton tunnuspiirteet, mutta tiedämmekö, millaisia perinteitä tähän suurjuhlaan liittyy muualla päin maailmaa? Juttuun on haastateltu 15-17 vuotiaita nuoria Espanjasta, Iso-Britanniasta, Intiasta ja Yhdysvalloista.

Espanja:

”Elän Baskimaan alueella, minkä vuoksi meidän jouluperinteemme poikkeavat jonkin verran muista kuulemistani. Eräs baskimaalaisista jouluperinteistä on fiktiivinen mies nimeltään Olentzero. Hän on vähän niin kuin joulupukki: hänen tehtävänään on tuoda lahjat Baskimaan alueen lapsille 24. päivän yönä. Olentzerolla on mustat hiukset ja hänen tiedetään nauttivan ruuasta ja alkoholista.

Meillä kotona joulu on tärkeä juhla. Meillä on lähes aina joulukuusi, joulusukkia ja jokaiselle omat suklaajoulukalenterit. Juhlimme vuosittain sekä joulupukkia, Olentzeroa että itämaan tietäjiä, sillä vanhempani halusivat minun ja sisarusteni oppivan useita tapoja viettää joulua useilla eri kielillä. Itämaan tietäjien sanotaan tuovan lahjoja kaikille Espanjan alueen lapsille, eli heidän tarkoituksensa on samankaltainen kuin joulupukin ja Olentzeron.

Tämä lisäksi vietämme perinteisiä espanjalaisia joulujuhlallisuuksia. Tällaisia ovat muun muassa goodnight-tapahtuma 24. päivä joulukuuta. Siihen sisältyy ison aterian jakaminen perheen kanssa joulua edeltävänä yönä. Joulupäivänä syödään aamiaista perheen ympäröimänä ja avataan/annetaan lahjoja.

Iso-Britannia:

”Perheeni ei ole uskonnollinen, mutta joulun juhliminen on ollut meillä perinteenä aina. Joulupäivän aamuna avaamme lahjoja, mikä jälkeen vietämme päivän isovanhempieni kanssa. Perheeni ei noudata moniakaan tyypillisiä jouluperinteitä: meillä ei ole joulukuusta ja isovanhempieni kanssa vietetty ateria on kuin mikä tahansa päivällinen jouluntoivotuksia lukuunottamatta.

Henkilökohtaisesti pidän joulua enemmänkin juhlallisena vuodenloppuna kuin uskonnollisena tapahtumana. Joulu on mielestäni vähän niin kuin onnellinen loppu tarinalle, sillä se tuo omalla tavallaan yhteen kaikki sitä juhlivat ihmiset silloinkin, kun maailma ympärillä tuntuu sortuvan. Ehdottomasti lempiasiani joulussa onkin ilmapiiri ja joulumieli.”

Intia:

”En henkilökohtaisesti juhli joulua. Alkuun se oli perheeni uskonnon takia (eräs hinduismin lahko), mutta opittuani aiheesta lisää tein tietoisen valinnan olla juhlimatta joulua sen historian ja alkuperän sekä nykyisten juhlintatapojen vuoksi. Joulun kaltaiset juhlallisuudet kuuluivat alunperin pakanauskonnoille, joilta kristinusko on juhlaperinteitä ominut. Myös jouluun liittyvä materialismi ja ylikulutus tuntuvat ajatuksena ahdistavalta.

Vaikka en pidä joulun historiasta tai ideasta nykyiseltään, rakastan joitain siihen liittyviä perinteitä, kuten jouluvaloja ja -koristeita sekä pipareiden leivontaa. Olisi kivaa joskus kokea autenttinen joulu ja vaikkapa leipoa piparkakkutalo.”

Yhdysvallat:

”Juhlin joulua, sillä se on perinne suvussamme. Vanhempani ovat katolilaisia, minkä vuoksi juhlimme joulua sen uskonnollisessa merkityksessä ja kävimme kirkossa erityisesti minun ja sisarusteni ollessa vielä pieniä. Nykyisin vietämme jouluaaton yhdessä perheen kanssa ja syömme jouluisia ruokia. Jouluaattoiltana saamme avata yhdet lahjat ennen nukkumaanmenoa, loput avataan joulupäivän aamuna. Lahjojen avaamisen jälkeen otamme loppupäivän rennosti ja vietämme aikaa yhdessä!

Rakastan joulua, sillä jouluna pääsen tapaamaan kaukanakin asuvia perheenjäseniäni. Korona on rajoittanut tapaamisia ja matkustamista eri osavaltioiden välillä, minkä vuoksi en ole päässyt näkemään esim. isovanhempiani aikoihin. Jouluna tämä on kuitenkin tehty mahdolliseksi. Jouluperinteet ovat minulle tärkeitä ja olen kiitollinen siitä, että perheelleni on mahdollista juhlia joulua. Tiedän, että joulu on monille vaikeaa aikaa, minkä vuoksi minulle on tärkeää muistaa jouluna sitä, mitä minulla on.”

Näillä terveisillä siirtykäämme joululomalle ja joulun viettoon!

Jo käymme joulun viettohonJoulukuu 202110.11.2021