Kanelitonttu jyrähtää: Tonttupajan työoloihin on tultava muutos!

Enni Koskinen, Iida Laakkonen,   Reetta Turunen ja Valeria Salmi

Oletteko koskaan nähneet tonttuja kesälomalla? En minäkään. Usein luullaan, että tonttuna oleminen tarkoittaa työskentelyä vain joulun alla. Näin ei kuitenkaan ole. Me tontut työskentelemme ympäri vuoden. Lelujen valmistamisen aloitamme jo uuden vuoden jälkeen, eikä sen jälkeen lomia näy. Joulun aikaan se vasta kiire tuleekin, täytyy keretä keräämään maailman kaikkien lasten kirjeet, ja tuoda ne ajoissa joulupukille. Korvatunturilla me tontut paiskimme töitä jatkuvasti hyvän joulun takaamiseksi, jopa oman jaksamisen uhalla. 

 

Tie tontuksi voi olla monenlainen. Useilla meillä päällimmäisenä on halu jakaa ja luoda iloa sekä auttaa muita. Luultavasti meitä kiehtoo se kuuluisa joulun taika, mutta se ei enää riitä. Kaiken takana on jatkuva kiire ja liian pienet työntekijäresurssit. Korvatunturia uhkaa työntekijäpula, ja tämä on seurausta erittäin huonoista työoloista. Helsingin sanomien artikkelissa ”Jäin välillä ihan monttu auki – alaa vaihtava helsinkiläinen hoitaja kertoo, millaiseksi hoitaja työ on muuttunut” (9.9.2021) entinen terveydenhoitaja Matleena Liukkonen tiivistää hyvin myös tonttupajalla pyörineet ajatukset. Liukkonen kuvailee, että usein tiimin palavereissa lähihoitajat ja sairaanhoitaja purskahtavat itkuun tietäessään, millainen työurakka on edessä. Samanlaisia olotiloja on myös havaittavissa meidän joulupuuropöydässämme.   

Meidän tonttujen työtunnit ovat tolkuttoman suuret ja niitä tulisi vähentää. Lainsäädännön mukaiset työajat ovat 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Silti me paiskimme 50 tunnin työviikkoja päät punaisena Korvatunturilla muun maailman lomaillessa. Kaikkihan meistä rakastavat yli kaiken näitä ylityötunteja, varsinkin kun niistä ei hyödy mitään. Jos työmäärä jatkuu samanlaisena se voi johtaa työuupumukseen tai pahimmassa tapauksessa jopa työkyvyttömyyteen. 

 

Korvatunturilla viikonloput ovat mitättömän mittaisia, eikä lomien pituuksilla voi hehkutella. Joskus joku ylemmässä virassa toimiva tonttu, kuten joulupukin sihteeri, saa ylimääräisen viikon loman. Kaikille muille tämä on lähes mahdotonta, ja tämä saa useiden tonttujen korvat savuamaan. Ärsyyntyneisyyttä lisää Korvatunturin mainostauluissa pyörivät mainokset lomista aurinkorannoille. Nämä mainokset ovat ilmeisesti tarkoitettu itse joulupukille. Hänhän käy lähes joka vuosi lomailemassa juuri kiireisimpään aikaan, marras-joulukuun vaihteessa. Työskenteleville tontuille lomia on vain muutaman kerran vuodessa, ja nämäkin ovat alle viikon mittaisia.  

Olen tänä vuonna lukenut uutisia nelipäiväisestä työviikosta, ja se voisi olla ratkaisu työolojen parantamiseen. Markku Sandellin kirjoittamassa artikkelissa “Lyhyempi työaika lisää hyvinvointia ja motivaatiota, silti siihen suhtaudutaan varauksellisesti” (Yle.fi, 12.4.2021) työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Mikko Härmä luettelee seuraavia työajan lyhenemisen hyötyjä: ”Nukkumiseen, uneen ja työstressiin liittyvät oireet vähenevät.

Ihmiset kokevat myös, että saavat vapaa-ajasta enemmän irti.” Hyötyjen seurauksena me tontut voimme paremmin, ja samalla työnjälki paranee. Täten voimme tarjota lapsille turvallisempia leluja.

 Lyhyemmät työpäivät mahdollistuisivat, jos tonttuja palkattaisiin enemmän. Nelipäiväisestä työviikosta kuulee kritiikkiä, kuten työntekijöiden irtisanoutumisia. Tähän syynä oletetaan olevan heidän lisääntynyt vapaa-aika, joka on saanut heidät löytämään uuden kiinnostuksenkohteen. Tonttuna sanon, ettei tästä tarvitse huolehtia. Me olemme sitoutuneet lasten ilahduttamiseen, emmekä huonoista puolista huolimatta vaihtaisi työtämme. 

 

Kaikki me rakastamme luoda joulun tunnelmaa, mutta työoloihin on tultava muutos. Näin varmistamme, että joulu pysyy ennallaan. Me tontut teemme kaikkemme lasten ilahduttamiseksi, mutta milloin on meidän vuoromme olla iloisia? Toivon, ettei kenenkään tontun tarvitsisi luopua unelma-ammatistaan huonojen työolojen takia. 

 

Kaneli-tonttu, Korvatunturi 

 

Jo käymme joulun viettohonJoulukuu 202110.11.2021