Pääministerin vierailu Kuopion klassillisella lukiolla

3.11.2014, Julia Pakarinen 11D

Stubbin matkassa

Op­pi­lail­la on var­mas­ti lu­ki­oon tul­les­saan mo­nen­lai­sia en­nak­ko-odo­tuk­sia kou­lun­käyn­nis­tä, pe­rin­teis­tä ja opis­ke­lus­ta. Voin kui­ten­kin pan­na vaik­ka pää­ni pan­tik­si sii­tä, että pää­mi­nis­te­rin ta­paa­mi­nen kou­lun sa­lis­sa ei tul­lut ko­vin mo­nel­le mie­leen!

Pää­mi­nis­te­ri Alex Stubb otti Sel­fien koko sa­lis­ta.

Pää­sin tark­kai­le­maan toi­mit­ta­jan omi­nai­suu­des­sa ta­pah­tu­man val­mis­te­lu­ja: ta­val­li­ses­ti hi­ki­nen jump­pa­sali oli lai­tet­tu juh­lal­li­sen nä­köi­sek­si aina suo­men­lip­pua, pa­nee­li­pöy­tää, pu­hu­jan­pönt­töä ja ruuk­ku­kas­ve­ja myö­ten. Ka­me­rat lai­tet­tiin ajois­sa täys­val­miu­teen tä­män eri­koi­sen ta­pah­tu­man tal­len­ta­mi­sek­si.

https://kurs­si.tv/per­ma­link/v1251775b057bl0iibtq/

Il­mas­sa vä­rei­li alus­ta al­ka­en in­nos­tu­nut ja jän­nit­ty­nyt tun­nel­ma, kun kaik­ki odot­ti­vat ma­est­ron saa­pu­mis­ta. Reh­to­ri aloit­ti ta­pah­tu­man ker­to­mal­la mi­nis­te­ri­jou­koil­le ja kan­san­e­dus­ta­jil­le hie­man Klas­si­kan his­to­ri­as­ta ja pe­rin­teis­tä. Sit­ten juh­lal­li­ses­ti ja asi­an­mu­kai­ses­ti pu­keu­tu­neet juon­ta­jat kut­sui­vat pää­mi­nis­te­rin la­val­le.

Kun hän vii­mein­kin as­tui esiin, oli kuin op­pi­lai­den kova­ää­ni­nen pu­heen­so­ri­na oli­si vai­men­net­tu vo­lyy­mina­pis­ta pai­na­mal­la. Tun­nel­ma muut­tui äk­kiä to­del­la juh­lal­li­sek­si ja har­taak­si. Yh­te­nä Klas­si­kan kon­ka­reis­ta voin­kin yl­pe­ä­nä to­de­ta, ett­en ol­lut ko­ke­nut sel­lais­ta kos­kaan ai­em­min näi­den nel­jän vuo­den ai­ka­na, mikä sa­noo to­del­la jo jo­tain.

Keho ja mieli kuntoon Klassikkalainen

Ylei­nen ja kli­sei­nen mie­li­kuva vi­ral­li­ses­ta ja tie­tyn kaa­van mu­kaan pu­hu­vas­ta po­lii­ti­kos­ta haih­tui tyys­tin pää­mi­nis­te­rin aloit­ta­es­sa pu­heen­sa. Hän ker­too lep­poi­sas­ti ja hu­mo­ris­ti­ses­ti muis­to­jaan opis­ke­lu­a­jois­taan ja otti alus­ta al­ka­en kon­tak­tia ylei­söön­sä. Ko­ke­mus op­pi­lai­den kans­sa jut­te­lus­ta pais­taa sel­ke­äs­ti läpi: on­han tämä hä­nen 216:ta kou­lu­vie­rai­lun­sa! Hän sel­ke­äs­ti tie­tää his­to­ri­am­me Kuo­pi­on ai­no­a­na ur­hei­lu­lu­ki­o­na, sil­lä hän ko­ros­taa eri­tyi­ses­ti ke­hon ja mie­len yh­teyt­tä, ja sii­hen liit­ty­viä elä­män­ta­po­ja, ku­ten le­poa, sään­nöl­lis­tä ja moni­puo­lis­ta ruo­kai­lua, sekä mo­ti­voi­vaa lii­kun­taa. Hä­nen neu­von­sa ei­vät kui­ten­kaan ole kuin suo­raan elä­män­tapa­op­paas­ta, sil­lä hän ke­hot­taa sään­nöl­li­sen puur­ta­mi­sen si­jaan te­ke­mään sitä, mikä tun­tuu hy­väl­tä ke­hos­sa ja huo­mi­oi­maan ylei­siä hy­vän olon tun­te­muk­sia.

Stub­bin omien ko­ke­muk­sien mu­kaan op­pi­lai­den täy­tyi­si vält­tää kyy­nis­ty­mis­tä ja ta­voi­tel­la vil­pi­tön­tä op­pi­mi­sen ha­lua ul­koa opet­te­lun si­jaan. Jo­kai­nen päi­vä on hä­nen mu­kaan­sa ti­lai­suus op­pia uu­sia asi­oi­ta, eikä sitä pidä pi­tää it­ses­tään­sel­vyy­te­nä.

Myös op­pi­lai­den ääni saa­tiin kuu­lu­viin, kun seit­se­män yk­kös- ja kak­kos­luok­ka­lai­sis­ta koos­tu­vaa pa­ne­lis­tia pää­si­vät esit­tä­mään miel­tään as­kar­rut­ta­via ky­sy­myk­siä itse pää­mi­nis­te­ril­le. Jott­ei hom­ma oli­si men­nyt heti lii­an va­ka­vak­si, pa­ne­lis­tit pu­hui­vat kie­lil­lä ja aloit­ti­vat ke­vyis­tä ai­heis­ta, ku­ten Stub­bin lii­kun­ta­har­ras­tuk­sis­ta, sekä ko­koo­mus­lais­ten ja sa­vo­lais­ten yh­tä­läi­syyk­sis­tä.

On ilah­dut­ta­vaa, mi­ten mu­ka­va ja läm­min ilma­pii­ri sa­lis­sa oli tie­tyn­lai­ses­ta vi­ral­li­suu­des­ta huo­li­mat­ta. Ylei­sös­tä kuu­luu mo­nia nau­run­pyrs­käh­dyk­siä pää­mi­nis­te­rin vas­tail­les­sa ky­sy­myk­siin sel­ke­äs­ti ja asi­aan­kuu­lu­val­la – ja tie­tys­ti sa­vo­lai­sil­le so­pi­val­la – kie­lel­lä.

Mo­net opis­ke­li­jat poh­ti­vat pal­jon tiet­ty­jen oppi­ai­nei­den tär­keyt­tä ja hyö­dyn­net­tä­vyyt­tä joka­päi­väi­ses­sä elä­mäs­sä. Kun asi­aa ky­syt­tiin ma­est­rol­ta, vas­taus tuli kuin ap­tee­kin hyl­lyl­tä: ”Kun minä olin kou­lu­i­käi­nen, nyky­ajan va­lin­nan­va­paut­ta ei ol­lut, mikä oli ehkä hyvä kal­tai­sel­le­ni opis­ke­li­jal­le. Muut­ta­es­sa­ni jenk­kei­hin ti­lan­ne oli ai­van toi­nen ja in­nos­tuin to­sis­sa­ni opis­ke­lus­ta”, Stubb ker­toi. ”Mie­les­tä­ni lii­kun­taa pi­täi­si eh­dot­to­mas­ti li­sä­tä, mut­ta se ei mis­sään ni­mes­sä tar­koi­ta tos­suil­la hip­sut­te­lua lii­kun­ta­sa­lis­sa, vaan pi­kem­min­kin ai­em­min mai­nit­se­maa­ni ke­hon ja mie­len yh­tey­den säi­lyt­tä­mis­tä. Esi­mer­kin näyt­tä­mi­nen ja tuen an­ta­mi­nen on tär­ke­ää”, hän muis­tut­taa. ”Li­säk­si fi­lo­so­fi­an li­sää­mi­nen kou­luis­sa oli­si hyvä asia, kos­ka se on poh­jim­mil­taan ajat­te­lun pe­rus­ta. Vie­rai­den kie­lien täy­tyi­si myös yleis­tyä, pelk­kä enk­ku ei rii­tä.” Hä­nel­tä it­sel­tään tai­pu­vat eng­lan­nin ja äi­din­kie­len li­säk­si rans­ka ja sak­sa. Hän ker­too jou­tu­van­sa käyt­tä­mään kie­liä muun mu­as­sa EU:n huip­pu­ko­kouk­sis­sa ja an­ta­es­saan haas­tat­te­lu­ja sak­san kie­lel­lä. Lop­pu­ka­nee­tik­si hän heit­tää Sa­von kie­len opis­ke­lun ja saa koko sa­lin purs­kah­ta­maan nau­ruun.

Pa­ne­lis­tien tär­ke­äk­si pu­heen­ai­heek­si nou­si myös nuor­ten työn­saan­nin hel­pot­tu­mi­nen. Pää­mi­nis­te­ril­lä on tä­hän pari rat­kai­su­mal­lia: ”Kan­na­tan eh­dot­to­mas­ti kesä­töi­tä. Itse sain ko­ke­mus­ta niis­tä ham­pu­ri­lais­baa­ris­sa. Myös Sak­sas­sa yleis­ty­nyt käy­tän­tö, oppi­so­pi­muk­set, oli­si­vat hy­viä vaih­to­eh­to­ja.” Stubb ker­too epäi­le­vän­sä, että mei­dän ikäis­tem­me nuor­ten koh­ta­lo­na on men­nä ai­kai­sem­min töi­hin ja työs­ken­nel­lä pi­dem­pään. ”Ta­voit­tee­na on et­siä tie­tyn­lais­ta jous­ta­vuut­ta”, hän mai­nit­see. ”Oli­si hie­noa, jos pys­tyi­sim­me löy­tä­mään jon­kin­lai­sen väli­muo­don työt­tö­myy­den ja työl­li­syy­den vä­lil­tä.”

Kuumottako Ebola Pääministeri Alex Stubb?

Myös uu­ti­sis­sa pal­jon läpi­käy­ty Ebo­la-vi­rus nou­see kes­kus­te­lun ai­heek­si. Mii­nus­puo­lik­si Stubb ni­me­ää sen, että mai­den ta­lous kär­sii mat­kus­tuk­sen vä­hen­ty­mi­sen ta­kia. Sil­ti hän on­nis­tuu löy­tä­mään ti­lan­tees­ta ho­pe­a­reu­nuk­sen, sil­lä tek­no­lo­gi­an ke­hi­tys ja kei­no­jen sai­rau­den tun­nis­ta­mi­seen li­sään­ty­neen.

Ei lie­ne yl­lät­tä­vää, että pal­jon kiis­te­lyä ai­heut­ta­nut Nato-jä­sen­nyys yl­tää myös tä­hän kes­kus­te­luun. Stubb muis­tut­taa, että mah­dol­li­ses­ta tu­le­vai­suu­den Nato-jä­se­nyy­des­tä huo­li­mat­ta Suo­mi ei jou­tui­si luo­pu­maan ase­pal­ve­luk­ses­ta eikä tun­ke­maan nok­kaan­sa nok­kaan­sa Suo­men ar­vo­ja vas­tus­ta­viin paik­koi­hin. ”Täl­lä het­kel­lä Na­toon liit­ty­mi­nen ei ole ajan­koh­tais­ta, mut­ta en läh­ti­si myös­kään polt­ta­maan sil­to­ja ta­ka­na­ni Na­ton vuok­si. Kaik­ki vaih­to­eh­dot täy­tyy pi­tää auki”, hän to­te­aa pai­nok­kaas­ti.

Unelmoikaa

Kor­ke­as­ta vi­ras­taan huo­li­mat­ta pää­mi­nis­te­ri tun­tuu suh­tau­tu­van uraan­sa hy­vin luon­nol­li­ses­ta näkö­kul­mas­ta. ”Nuo­rem­pa­na olin näh­nyt po­li­tiik­ko­ja vain tv:stä. Ha­lu­sin sil­loin tut­ki­jak­si. Myö­hem­min ete­nin vir­ka­mie­hek­si ja lo­pul­ta mui­den kan­nus­tuk­ses­ta ulko­mi­nis­te­rik­si. Po­lii­ti­kon uraa ei siis oi­ke­as­taan voi suun­ni­tel­la”, hän ku­vai­lee. Sit­ten hän sa­noo puhe­tuo­ki­on­sa, ai­na­kin omas­ta mie­les­tä­ni, mie­leen­pai­nu­vim­man asi­an: ”Unel­moi­kaa, hyö­dyn­tä­kää omia lah­jo­jan­ne, äl­kää­kä an­ta­ko ke­nen­kään aset­taa it­se­än­ne tiet­tyyn muot­tiin.” Sii­nä­pä vas­ta tyk­kää­mi­sen ar­voi­nen to­te­a­mus!

Lähi­e­täi­syy­del­tä kat­sot­tu­na hän vai­kut­taa to­del­la maan­lä­hei­sel­tä tyy­pil­tä: hän ei esi­mer­kik­si seu­raa it­ses­tään kir­joi­tet­tu­ja jut­tu­ja so­si­aa­li­ses­ta me­di­as­ta tai leh­dis­tä. ”Jul­ki­suu­den tah­ti on eh­dot­to­mas­ti kiih­ty­nyt vii­me vuo­si­na. Ai­koi­naan seu­ra­sin it­se­ä­ni ak­tii­vi­ses­ti­kin, mut­ta lo­pul­ta huo­ma­sin, ett­en enää tun­nis­ta­nut it­se­ä­ni. Sil­loin tein pää­tök­sen olla seu­raa­mat­ta it­see­ni liit­ty­viä jul­kai­su­ja. Jos sii­hen läh­tee lii­kaa mu­kaan, pää me­nee aika ta­val­la se­kai­sin”, hän ker­too ko­ke­muk­sis­taan.

Aika al­kaa pik­ku hil­jaa lop­pua, mut­ta pa­ne­lis­tit ot­ta­vat vie­lä pu­heek­si Stub­bin ak­tii­vi­sen Twit­ter-päi­vit­tä­mi­sen. Pää­mi­nis­te­ri itse ei näe sitä mil­lään ta­val­la ne­ga­tii­vi­se­na asi­a­na.

”En ym­mär­rä ih­mi­siä, jot­ka moit­ti­vat lap­si­aan vä­häs­tä kom­mu­ni­koin­nis­ta. So­si­aa­li­nen me­di­a­han juu­ri on yksi sen muo­to, hie­man eri­lai­nen vain. Näen sen osa­na elä­mää ja ki­va­na ta­pa­na il­mais­ta aja­tuk­sia. Se myös kan­nus­taa avoi­muu­teen.”                                                                                       His­to­ri­al­li­sen pa­nee­lin lo­puk­si ma­est­rol­le ojen­ne­taan koko kou­lun puo­les­ta Klas­si­kan oma his­to­riik­ki, sel­fie­tik­ku ja uniik­ki Klas­sik­ka-pins­si.

Lo­puk­si, kuin sa­no­maan­sa ko­ros­taak­seen, pää­mi­nis­te­ri ha­lu­aa räp­säis­tä sel­fie­i­tä klas­sik­ka­lai­sis­ta, ta­pah­tu­man osaan ot­ta­jis­ta ja it­ses­tään – Stub­bi­mai­nen hymy huu­lil­laan, tie­ten­kin.

Julia Pakarinen 11D

“En ym­mär­rä ih­mi­siä, jot­ka moit­ti­vat lap­si­aan vä­häs­tä kom­mu­ni­koin­nis­ta. So­si­aa­li­nen me­di­a­han juu­ri on yksi sen muo­to, hie­man eri­lai­nen vain. Näen sen osa­na elä­mää ja ki­va­na ta­pa­na il­mais­ta aja­tuk­sia. Se myös kan­nus­taa avoi­muu­teen”

Non So­lumLoka­kuu 201419.9.2014