Kasvissyönnin myytit rikki

Venla Räsänen

Kasvissyönti on aihe, joka tuodaan lähes aina esille kestävästä kehityksestä puhuttaessa. Nykyisen ilmastokriisin valossa yhä useammat ihmiset ovat alkaneet muuttaa ruokailutottumuksiaan ympäristöystävällisempään suuntaan; usein kasvissyönnin nimissä. Kasvisruokaboomista huolimatta monet kokevat edelleen lihasta luopumisen itselleen vieraaksi ja etäiseksi muutokseksi. Tässä tekstissä haluan rikkoa kasvissyöntiin liittyviä myyttejä kasvissyöjän näkökulmasta ja kannustaa rohkeaa kokeilemista kasvisruoan suhteen!

Myytti 1: Pelkkää pupunruokaa

Tyypillinen kasvisruokaan liittyvä myytti on sen vaikea saatavuus. Nykypäivänä kauppojen kasvisruokahyllyt ovat kuitenkin täynnä erilaisia kasvipohjaisia proteiininlähteitä, kuten tofua, nyhtökauraa, härkäpapua ja soijatuotteita. On lähes takuuvarmaa, että tästä valikoimasta löytyy jotain kaikille mieleistä. Kasvissyöjä tai vegaani ei myöskään yleisen oletuksen mukaan jää mistään paitsi, sillä nykyään lähes jokaiselle ei-vegaaniselle tuotteelle on täysin vegaaninen vastine.

Toinen samaan kategoriaan luokiteltava uskomus on se, että kasvisruoka on yksinkertaisesti kamalaa, eikä mikään vegaaninen voi olla hyvää. Tämä on tietenkin mielipidekysymys, mutta 2020-luvun kasvisruoanlaiton ihmeellisestä maailmasta löytyy ainakin oman kokemukseni mukaan helmiä, jotka maistunevat myös vannoutuneille lihansyöjille. Kasvisruoka voi oikein tehtynä olla maukasta ja esteettistä, eikä sen laittamisen opettelu vaadi edes aloittelijalta kummempia ponnistuksia.

Myytti 2: Auttamaton vararikko

Kasvisruoka voi olla kallista, mutta niin voi olla liharuoakin. Liharuokaa saa tehtyä budjetilla, mutta niin saa kasvisruokaakin. On totta, että useat lihaa vastaavat vegaaniset tuotteet ovat melko hintavia, mutta edullinen kasvissyönti on hyvinkin mahdollista. Laskin eräänä päivänä ateriaan käyttämieni ruokatarvikkeiden hinnan kilohinnan pohjalta ja tulos puhuu puolestaan; aterian, josta riittää kolmeen ruoka-annokseen, hinnaksi tuli 4,91€. Tämä tekisi siis noin 1,65€ ruoka-annosta kohden. Jutun alussa on kuva ruoasta, johon käytin kuivia kikherneitä (0,88€/200g), sipulia (pieni, 0,08€), valkosipulia (kolme kynttä, 0,17€), persiljaa (1,55€/ruukku), korianteria (1,89€/ruukku) ja perunaa (0,34/382g). Näiden ainesosien lisäksi ruokaan meni yleisesti keittiöistä löytyviä ainesosia, kuten vettä, öljyä ja mausteita.

Kasvisruokaa pystyy siis tekemään hyvinkin edullisesti!

Myös krassin kukat ja siemenkodat ovat syötäviä ja maistuvat mukavan pippurisille.

Myytti 3: Kasvissyönti = ehdoton vegaanisuus

”Mä voisin muuten alkaa vegaaniksi mutta tykkään liikaa pekonista”, on yleinen lausahdus kasvissyöntiä ympäröivässä keskustelussa. Henkilöstä riippuen kasvissyönnin esteenä tuntuu usein olevan jokin yksittäinen elintarvike, kuten juusto, jäätelö tai kananugetit. Ratkaisu tähän pulmaan on simppeli: pidä tämä kyseinen ruoka-aine ruokavaliossasi ja vähennä niitä eläinperäisiä tuotteita, jotka uskot voivasi korvata. Jokainen on kasvissyöjä omilla ehdoillaan. Kasvisruoan lisääminen ruokavalioon on iso plussa, vaikkei rupeaisikaan täyspäiväiseksi kasvissyöjäksi/vegaaniksi.

Eri ihmiset muuttavat ruokavalionsa kasvispainotteiseksi laajasti vaihtelevista syistä. Jotkut tekevät sen ilmaston, jotkut eettisyyden ja jotkut terveyden takia. Joillekin se on kulttuuriasia ja toiset eivät vain pidä lihan mausta. Koska syitä kasvissyönnin takana on kymmenittäin erilaisia, on sillä myös runsaasti eri tarkoituksiin sopivia variaatioita. Monet jättävät vain punaisen lihan pois, toiset luopuvat kaikesta paitsi kalasta, jotkut jättävät ruokavalioonsa vain maitotuotteet.

On olemassa lukuisia tapoja lisätä kasvisruoan kulutusta arjessa luopumatta silti eläinperäisistä suosikeistaan.

Kasvissyönti on siis jokaisen oma valinta ja jokainen toteuttaa sitä parhaaksi näkemällään tavalla.

Pohjimmiltaan kaikki lähtee omasta motivaatiosta. Mikä voisi siis olla sinun syysi ruveta syömään enemmän kasvisruokaa? Jos kasvisruoanlaitto kiinnostaa, mutta et tiedä mistä aloittaisit, suosittelen vilkaisemaan Valion ja K-ruoan nettisivuja. Molemmilta löytyy ihania kasvisreseptejä aloittelijasta kokeneemmallekin kokille. Mukavia kasvisruokakokeiluja!

Venla Räsänen 20F

Non SolumKestävän kehityksen teemanumero Maaliskuu 2021 29.3.2021