Pukinsarvia ja kuolleiden henkiä – Miltä näyttivät suomalaiset jouluperinteet satoja vuosia sitten?

Venla Räsänen

Vuoden 2020 joulu tulee monille ihmisille olemaan täysi vastakohta aikaisempien vuosien jouluihin verrattuna. 

Tavallisesti useat perheet matkustavat koko joululomaksi pakoon Suomen kylmää ja pimeää joulua palatakseen taas uuden vuoden jälkeen takasin arkeen, mutta koronan takia tällainen joulunviettotapa ei ole tänä vuonna mahdollista. Matkustaminen ei ole kuitenkaan ainoa jouluperinne, joka jää mitä todennäköisimmin toteuttamatta.

Sukulaisten luona vierailu saattaa jäädä rajoitusten vuoksi pois kuvioista ja isot, koko suvun joulujuhlat saa unohtaa. Vanhemmat joutuvat kuumeisesti miettimään korona-ajan ratkaisua joulupukin vierailuun, sillä palkkapukkien kiertely perheestä toiseen ei ole välttämättä paras tapa toimia pandemian kannalta. 

Joulu ei kuitenkaan ole aina ollut yhtä vilkas, hektinen ja kaupallinen kuin se on nykyään. Miten Suomessa vietettiin joulua ennen 1900-lukua? 

Suurin osa nykyisistä jouluperinteistämme on rantautunut Suomeen 1800-luvulla. Sitä ennen joulun vietto Suomen alueella on ollut parhaimmillaan suhteellisen erikoista puuhaa. Nykyinen, valkopartainen, herttainen vanha ukko, jonka me nykyään tunnemme joulupukkina oli menneinä aikoina varsin veikeä hahmo. Niin kutsutun Nuuttipukin asuun kuului muun muassa pukin sarvet, olkinaamio ja nurin käännetty lampaannahkaturkki. Nykypäivänä tällaista ilmestystä luultaisiin todennäköisesti jonkinlaiseksi kulttitoiminnaksi. 

Myös jouluruuat ovat ottaneet uuden suunnan omavaraisesta köyhyydestä supermarkettien herkkupaljouteen. 1700-luvun keskimääräisen talonpoikaisperheen jouluruokalistaan kuului melko pitkälti lipeäkalaa ja ohrapuuroa. Todellinen herkku! 

Edellä mainitut joulunviettotavat saattavat kuulostaa hieman absurdeilta, mutta Suomen historiaan kuuluu myös perinteitä, jotka ovat jääneet elämään nykypäivään. Kenties yleisin näistä on joulusauna, johon liittyi aikanaan saunatontun lahjominen ruoalla ja juomalla.

Myös monien perheiden jouluperinne lintujen ruokkimisesta jouluaattona on peräisin ajoiltajolloin muinaiset suomalaiset uskoivat lintujen edustavan kuolleita rakkaita, jotka juhlivat elävien perheenjäsenten kanssa keskitalven juhlaa. 

Suurin osa nykyisistä jouluperinteistä, kuten joulukalenterit, joulukuusi ja lahjojen antaminen on kuitenkin ulkomaalaista perua.  

Vuoden 2020 joulu ei välttämättä tule noudattamaan edellisten joulujen perinteitä, joten olisiko tänä vuonna aika kokeilla jotain uutta, eli vanhaa? 

Voisitko tänä vuonna jättää vaikkapa piparkakun saunan nurkalle saunatontulle tai ripustaa talipalloja pihapuihin pikkulintujen iloksi? Nyt on täydellinen hetki kokeilla niitä jouluaskareita, joille ei ole aiemmin löytynyt aikaa kaikkien juhlien ja järjestelyjen keskeltä. Askartele uusia joulukoristeja luonnonmateriaaleista, kuten kävyistä tai kuusenoksista ja jos kärsivällisyytesi riittää, opettele tekemään himmeli! 

Jos aihe kiinnostaa, ota selvää myös muiden kulttuurien jouluperinteistä. Ehkäpä aloitatte tänä vuonna täysin uuden perinteen? 

Vietäthän kuitenkin joulua turvallisesti ja rauhallisissa merkeissä rajoitukset huomioon ottaen. 

Hyvää joulua kaikille! 

 

 

 

 

Non SolumJoulukuu 202015.12.2020