Kun olin yläkoulussa, sain tuolloiselta parhaalta ystävältäni joululahjaksi mukin. Se oli täytetty käärityillä konvehdeilla ja kääritty läpinäkyvään sellofaaniin. Itse mukissa on kaksi tonttua, tyttö ja poika. Vaalea pohja vilisee pieniä punaisia sydämiä ja ripaa vastapäätä lukee teksti ”Lämpöistä joulumieltä”. Joku voisi tässä vaiheessa todeta, että aika tavanomainen joululahja. Tuollaisia löytää valmiiksi käärittynä jokaisessa kauppaliikkeessä.
Silti tuo turhalta tuntuva, ruma muki on minulle todella tärkeä.
Joululahjaa hankkiessa tulee miettineeksi monia seikkoja. Miten voi saada aikaiseksi miltei täydellisen yllätyksen lahjan vastaanottajalle, kun pitäisi tietää, mitä hän tarvitsee? Entä sitten lahjan hinta ja laatu, ovatko ne sopivat? Kestääkö lahja käyttöä ja onko se korjattavissa? Stressiin taipuva ihminen saa jo oireita.
Joululahjojen hankkiminen ei kuitenkaan ole stressaamisen arvoista. Niin painottaa Jaakko Lähteenmaa kolumnissaan ”Joululahjat eivät ole stressin arvoinen asia” (hs.fi 27.11.2020). Väitteensä Lähteenmaa perustelee todeten, että ilman tarkkaa tietoa lahjansaajan arjesta, lahja tulee joka tapauksessa menemään pieleen. Hän myös nostaa esiin yhdysvaltalaisen taloustieteilijän Joel Waldfogelin artikkelin. Sen ideana oli kartoittaa lahjansaajien arvioita lahjojensa hankintahinnoista. Arviot menivät usein aivan pieleen, koska ne arvioitiin alakanttiin.
On melko surullista ajatella, etteivät lahjansaajat monesti edes tiedosta lahjojensa todellista arvoa. Ja tätä vieläkin surullisempaa on ajatella lahjojen saamista ja antamista vastavuoroisena arvojen tasoitteluna. Etenkin lahjojen antaminen on mielekästä, kun sen itse kokee välittämisenä toista kohtaan. Keskellä talvea ja pimeyttä juhlittava joulu on oivallinen aika muistaa lähimmäisiään lahjoin ja teoin.
Jos hyvän joululahjan hankkiminen silti tuottaa huolta ja ahdistusta, kannattaa muistaa muutamia perusasioita. Monesti joululahja on onnistunut, jos se on käytännöllinen ja kestävä. Sellainen, jota tarvitsee arjessa. Lahjan ei tarvitse olla kallis, budjettiin ja kestävän kehityksen periaatteisiin sopivia hankintoja voi tehdä ostamalla käytettynä. Jos hienovaraisista tiedusteluista huolimatta ei löydy sopivaa ideaa esineestä, kannattaa koettaa lahjakorttia johonkin palveluun.
Tänä vuonna joululahjoissa korostuu kotimaisuus. Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa (5.12.2020) ”Tänä vuonna kannattaa antaa joululahjaksi kotimaista työtä” pohditaan, kuinka taas tarvitsemme suomalaisen työn korostamista. ”Kun annat lahjaksi kotimaista työtä, varmistat, että sinulle tärkeät taiteilijat, urheilijat ja yrittäjät ovat odottamassa, kun virus väistyy ja elämä palaa normaaliksi”, kirjoituksessa todetaan, ja neuvotaan hankkimaan lahjaksi lippuja, sarjalippuja tai lahjakortteja ravintoloihin, teattereihin tai urheilutapahtumiin. Kuten myös Lähteenmaa kolumnissaan mainitsee, joulusesonki voi olla tänä vuonna monelle yritykselle elintärkeä.
Lahjan viehättävyyttä lisää sen henkilökohtaisuus. Jos esineeseen tai palveluun saa mukaan vaikka yhteisen vitsin, onnistuminen on miltei taattua. Lahjan voi myös tehdä kokonaan tai osittain itse, jolloin sen persoonallisuus ja ainutlaatuisuus korostuvat. Lahjanantajalla tulisikin olla kirkkaimpana mielessä, miten hän haluaa juuri sitä tiettyä lahjansaajaa ilahduttaa.
Viime kädessä joululahjan onnistuneisuudesta päättää sen saaja, ja siihen lahjanantaja ei voi enää vaikuttaa. Joululahjaperinteen tärkeimmäksi säännöksi pitäisikin määritellä se, ettei kukaan saa yrittää liikaa. Yrityksen ja erehdyksen kautta opimme lahjanantoa ja -vastaanottoa koko ajan, onhan se kuitenkin pidetty tapa osoittaa välittämistä.
Ja mitä tulee Joulumieli-mukiin, on miltei ihme, että se on selvinnyt ahkerasti käytettynä astiana tähän päivään asti. Miksi siis käytän sitä vielä, vaikka sen sisäpinta on jo aivan naarmuilla ja sen sesonkiasu ei sovi kesäaamun kahvihetkeen? Siksi, että sillä on tunnearvoa. Siksi, että se on hiukan isompi kuin muumimukit. Siksi, että se oli ensimmäinen lahjaksi saamani astia.
Non SolumJoulukuu 202015.12.2020