Shakki haastaa pelaajansa

Aapo Holopainen

Shakki on monille tuttu strategiapeli esimerkiksi elokuvien tai isovanhempien kanssa pelattujen pelien kautta. Shakin säännöt ovatkin monille tuttuja ratsujen ja lähettien siirtoineen, linnoittamisineen ja mattihyökkäyksineen. Kuitenkin shakkiin liittyvät kilpailut, shakissa vaadittavat ominaisuudet ja muut shakkiin liittyvät yksityiskohdat ovat monille tuntemattomia.   

Shakin alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta yleisen näkemyksen mukaan se kehitettiin Intiassa yli tuhat vuotta sitten, ja se levisi keskiajalla Eurooppaan. Alkuaikoina shakin säännöissä oli useita eroja nykytilanteeseen verrattuna ja esimerkiksi lähettien tilalta käytettiin norsuja. Shakin säännöt ovat muuttuneet useita kertoja sen keksimisen jälkeen ja modernin shakin säännöt koottiinkin vasta 1800-luvulla. Samalla vuosisadalla aloitettiin myös maailmanmestaruuskilpailujen järjestäminen shakissa. Ensimmäinen virallinen maailmanmestari oli itävaltalais-yhdysvaltalainen Wilhelm SteinitzTämän jälkeen maailmanmestaruus on vaihtunut useita kertoja ja nykyinen maailmanmestari Magnus Carlsen saavutti aseman vuonna 2013. 

Maailmanmestaruustason lisäksi shakkia pelataan myös useilla muilla tasoilla. Kilpailumuotona ovat pääosin vapaat turnaukset, joihin osallistuu pelaajia ympäri maailmaa. Myös suljettuja turnauksia on olemassa ja esimerkiksi nuorille ja senioreille järjestetään omia turnauksia. Turnausten lisäksi shakissa pelataan Suomessa seurojen välillä pelejä myös SM-liigassa ja kolmessa divisioonassa. Peleissä menestymällä pelaaja voi kasvattaa henkilökohtaista ELO-lukuaan, joka kuvastaa pelaajan tasoa shakissa. Kasvattamalla lukuaan tarpeeksi suureksi on myös mahdollista saavuttaa erilaisia kansainvälisiä arvonimiä, kuten suurmestari ja FIDE-mestari. 

Suurin osa kilpashakista pelataan turnauksissa klassisina peleinä pitkillä miettimisajoilla ja pelit saattavatkin kestää jopa yli viisi tuntia. Shakissa aikaa mitataan shakkikellolla, johon kummallekin pelaajalle on säädetty aika, jonka pelaaja saa käyttää pelin aikana. Siirron tehtyään pelaaja painaa kelloa, mikä pysäyttää oman ajan kulumisen ja saa vastustajan ajan kulumaan kellossa. Vaikka pitkät miettimisajat ovatkin suosittuja turnauksissa, on pikashakki kuitenkin koko ajan kasvattanut suosiotaanja nykyään järjestetään myös useita erilaisia pikashakkiturnauksia. Pikashakissa yleinen miettimisaika on peliä kohden viisi minuuttia kummallekin pelaajalle.  

Yksi syy pikashakin suosion kasvamiseen on netissä pelattavan shakin yleistyminen. Nykyään monet uudet shakinpelaajat ovatkin aloittaneet harrastuksensa netissä ennen siirtymistä laudan ääressä pelattavaan shakkiin. Netissä erityisesti pikashakki on suosittua ja myös vielä nopeampaa minuutin miettimisajoilla pelattavaa bullet-shakkia pelataan aktiivisesti. Tietokoneita käytetään shakissa myös muutenkin runsaasti esimerkiksi harjoitusvastustajina ja apuna pelien analysoimisessa. Tehokkaimmat tietokoneet ovatkin parhaita ihmispelaajia huomattavasti parempia pelaamisessa ja muunnelmien laskemisessa. 

Shakissa menestymiseen tarvitaan useita erilaisia ominaisuuksia. Esimerkiksi hyvästä muistista on suurta hyötyä shakissa, koska shakin harjoittelemiseen kuuluu korkeammilla tasoilla runsaasti teorian ja erilaisten avausten opettelemista ulkoa. Hyvä muisti auttaa myös erilaisten tuttujen asemien ja asematyyppien tunnistamisessa pelitilanteissa. Hyvän muistin lisäksi myös abstrakti ajattelu, älykkyys ja hyvä stressinsietokyky ovat hyödyksi shakissa. Pikashakissa myös kyky reagoida nopeasti muuttuviin tilanteisiin auttaa. Henkisten ominaisuuksien lisäksi hyvästä fyysisestä kunnosta on hyötyä pitkissä ja raskaissa turnauspeleissä. 

Itse aloitin shakin harrastamisen aktiivisemmin alakoulun lopulla, vaikka olinkin oppinut säännöt jo toisella luokalla. Yläkoulun aikana kehityin shakissa runsaasti ja pelasin useissa erilaisissa turnauksissa, kuten Koululaisten SM-kilpailussa ja Kuopiossa vuosittain järjestettävässä Kalakukko-turnauksessa. Olen myös edustanut Kuopion Shakinystäviä (KSY) 2- ja 3-divisoonissa. Suosittelen lämpimästi KSY:n toimintaan perehtymistä kaikille, jotka pitävät shakin pelaamisesta ja haluavat kehittyä siinä.  

Non SolumLokakuu 20207.9.2020