10 syytä, miksi sinunkin kannattaa pyöräillä koulumatkasi

Joonas Lipponen ja Venla Hämäläinen

Näin korona-aikaan on turvallisempaa pyöräillä kouluun. Bussissahan pystyt altistumaan koronalle helposti. Pyöräillessä tätä ongelmaa ei ole. Etkä tarvitse kasvomaskeja, joten niihinkään ei mene niin paljon rahaa. 

Saat lähteä omien aikataulujen mukaan. Sinulla on pienempi riski myöhästyä, sillä usein myöhästytään, koska bussit eivät kulje aikataulussaan. Pyöräillessä myöhästymisen riski siis pienenee. On myös mukavampaa lähteä koulusta, kun ei tarvitse jäädä odottamaan bussia vaan voit lähteä suorin tein kotiin.  

 

Tehdään pieni laskentaoperaatio: kouluvuodessa on perusopetuslain mukaisesti noin 190 koulupäivää, joista pyöräilykelejä riittää ehkä noin 100 päivälle, ellet omista vaikkapa nastarengaspyörää tai erittäin hyviä heijastimia pimeille talviaamuille. Itselläni koulumatkan pituus on noin kolme kilometriä. Jos ajatellaan, että pyöräilen joka päivä pyöräilykelien ajan kouluun koko vuoden ajan, pyöräilen pelkästään koulumatkoja yhteensä 600 kilometriä vuodessa. Koko lukioaikana se tekee noin 2000 kilometriä karkeasti arvioiden. Kaikki pyörän selässä vietetty aika on hyötyliikuntaa, jolle ei sitten tarvitse erikseen varata illasta aikaa, vaan voi keskittyä tarpeen tullen muihin hommiin, kuten koulutehtäviin. Kuten tiedetään, pyöräily on erinomainen keino vahvistaa jalkojen lihaksia ja parantaa aerobista kestävyyskuntoa. 

Aikaa: Autolla koulumatka hiljaisena aamuna voi taittua aavistuksen nopeammin kuin pyörällä, mutta bussilla matkustaminen onkin jo eri juttu. Jos menen kouluun bussilla, matka kotoa bussipysäkille ja bussin odottelu ottaa noin kymmenen minuuttia, bussimatka keskustaan kestää niin ikään noin kymmenen minuuttia ja sieltä käveleminen koululle saman verran. Näin ollen aikaa täytyy varata kolminkertainen määrä verrattuna pyöräilyyn, jolloin hurautan suorinta tietä opinahjooni. 

Luontoa: Kuten sanottua, pyöräily on päästötöntä ja näin ollen ekologisempaa kuin polttoaineella käyvällä liikennevälineellä matkustaminen. Pyörän energia raa’asta lihasvoimasta ei kuormita ketään muuta kuin sinua pyöräilijänä! 

Rahaa: Lyhyesti: Pyöräily on ilmaista, sillä siihen ei tarvitse lippua, toisin kuin bussiin. Omalla kyydillä mentäessä eivät kulut myöskään näy niin suorasti, muttei auton polttoaine ole sekään ilmaista. 

Kuopio satsaa hyväkuntoisiin pyöräteihin kauniine maisemineen. Erityisesti aamuisin on ihana seurata sumun hälvenemistä ja auringonnousua. Metsät ja nurmet reunustavat tyypillisesti suomalaisia teitä ja itse ainakin nautin kyseisistä maisemista suuresti. 

Itse nautiskelen pyöräilyssä siitä, kun napsautan musiikit päälle ja kuuntelen mielikappaleitani pyöräillessä matkalla kouluun. Samalla tulee pohdittua tulevan päivän asiat kuviot valmiiksi ja päinvastoin kotiin päin polkiessa summattua mennyt koulupäivä. Esimerkiksi päättöviikon aikaan pohdiskelin tulevan kokeen viimehetken teoriat matkan aikana ja jos joku niistä tuntui epäselvältä, kerkesin vielä koululla kerrata sen. Jos taas tykkää pyöräillä kaverin kanssa, on mukava vaihtaa kuulumiset ja jakaa pyöräilyn ilo yhdessä. 

Itselleni liikunta on koulun ohella henkireikä, joka tukee oppimistani ja koulumotivaatiotani. Nyt lähiopetuksen aikana sopiva pieni aamu-urheilu tulee pyöräilyn myötä, mutta etäjaksollakin huomasin, kuinka tärkeää oli aloittaa aamu tehokkaasti vaikkapa pienellä happihyppelyllä, jotta työskentelyvaihteen sai päälle. 

Muistathan koulussamme toimivan On Your Bike -hankkeen! 

Odotan pyörää ja pyöräilijää. kuva: Jaakko Saano

Kuva: Sofia Varis

Non SolumLokakuu 20207.9.2020