Kaukomatkailua kotisohvalta

Jaakko Saano

Tänä keväänä korona-asiaa on kuultu jo vaikka kuinka, mutta täytyyhän tämä teksti aloittaa sillä perinteisellä selityksellä: 

Tänä vuonna vallitsevien poikkeusolojen takia liikkumisemme on rajoitettua, eikä matkailu ulkomaille näytä lähiaikoina kovin helposti onnistuvanYksi vaihtoehto tällaisessa tilanteessa on rajoittaa matkustamistaan kotimaahan ja lähiympäristöön. Jos taas kotona eristyksissä oleminen on vienyt kaikki energiat eikä lähiympäristöönkään jaksa lähteävoi tutkia internetin karttoja, kuten Google MapsiaEn tiedä kuinka moni on kiinnostunut karttojen tutkimisesta, mutta jaan nyt omaa karttakiinnostustani, koska voin. 

https://www.google.fi/maps 

Käsittelyssäni on nyt Googlen kartat ja sen monet sovellukset, mutta onnistuu kai jonkinlainen maailmanmatkailu esim. Apple MapsillakinTietokoneella Google Mapsissa pitäisi heti näkyä normaalien satelliittikuvien lisäksi hienot 3D-alueet, jollaisia on tehty suuriin kaupunkeihin. Puhelimella 3D:tä varten täytyy ladata Google Earth. 

Sitten tekemistä onkin lähes loputtomastiVoi käydä tutkimassa maapallon äärimmäisimpiä paikkoja, kuten Etelämannerta tai Grönlantia. Monien maiden ja niemien kärjistä löytyy usein kiinnostavia paikkoja, kuten Afrikan eteläisin piste Etelä-Afrikassa tai Suomen (ja EU:n) pohjoisin piste Nuorgamissa. 

Voi tutkia näkymiä teiden ja katujen varrelta Street View:llä. (Selaimessa keltainen ihminen oikeassa alakulmassa) 

Voi käydä antamassa hyödyllistä palautetta ja järkevää kritiikkiä kaikista kaupoista ja nähtävyyksistä, missä on ikinä käynyt. 

Voi selata hauskoja arvosteluja esimerkiksi Eteläisiltä Sandwichsaarilta keskeltä Atlantin valtamerta:
went on a stag party and got very drunk in Dubai. I passed out and woke up here with a bunch of penguins licking my feet. I have no idea how i got here but looks like my mates did this to me. Hope they come back to get me as its cold and lonely here. Nice place though but there is no McDonald’s. 3/5 

Puhelimen Google Earthilla voi painaa nappia, jolla pääsee satunnaiseen paikkaan maapallolla. 

Voi katsella suuria kaupunkeja ympäri maailmaa ja tajuta esimerkiksi, että Yhdysvalloissa puolet keskustoista on parkkipaikkaa, ja Intian (ja monien muidenkin paikkojen) lähiöissä talot ovat aivan kiinni toisissaan. 

Voi tutkia valtioiden välisiä rajoja ja vertailla, millaisia aitoja tai muureja sieltä löytyy. 

Voi opetella kaikki maailman valtiot ja testata taitoja:
https://www.jetpunk.com/quizzes/how-many-countries-can-you-name
https://www.sporcle.com/games/teedslaststand/find-world-countries 

Voi päästä satunnaisiin katu- ja tienäkymiin:
https://randomstreetview.com/
Ja testata taitoja paikkojen tunnistamisessa katunäkymän perusteella (vaikka tuolla annetaankin pelata vain yksi peli päivässä):
https://www.geoguessr.com/ 

Voi mitata kauanko kestäisi kävellä vaikkapa Kuopiosta Pohjois-Korean rajalle (Vastaus: melkein kolme kuukautta). (Selaimessa hiiren oikealla ja puhelimella pitkään painamalla) 

Voi käydä tutkimassa muita aurinkokunnan planeettoja ja kuita. (Selaimessa jos zoomaa tarpeeksi kauas) 

Suosittelen myös virallista ja perusteellista Suomen karttaa, josta löytyy kaikki tonttien rajoista metsien kiviin ja kuoppiin:
https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/ 

Live-karttaa (lähes) kaikista maailman lentokoneista:
https://www.flightradar24.com/ 

Ja live-karttaa (lähes) kaikista maailman laivoista:
https://www.marinetraffic.com/ 

Ja viimeisenä: Kartalta voi myös löytää paikkoja, joissa oikeasti voisi käydä. Oma suositukseni Kuopion alueelta on Itkonniemen kärjessä oleva polku, josta on hienot maisemat Kallavedelle, eivätkä moottoritien äänet kuulu (saattaa riippua tuulen suunnasta).

Kuva: Jaakko Saano

Kuva: Jaakko Saano

Non SolumKevät 202014.6.2020