Et kai opi vapaa-ajallasi aktiivinen kansalainen?

OneWorld Club

”The truth is out there”

Oman aikansa huippusuositun scifi-sarjan X-filesin tunnuslause kuului ”The truth is out there”. Tämä sopivan hämärä rajaus totuuden löytämiselle jostain tuolta, ja jopa muualta kuin koulusta, sopii hyvin myös oppimisellesi. Tiesitkö? Totta se on. Usein vain tahdomme rajata oppimisen mielessämme kouluun, koska sitä vartenhan tätä kaiketi käydäänkin. Hienommalla käsitteellä puhumme tällöin formaalista eli muodollisesta oppimisesta.

Vaan oppimista tapahtuu paljon muuallakin, vaikka se ei olisi aina niin suunnitelmallista ja tietoisesti oppimiseen tähtäävää toimintaa. Sitä voi siis tapahtua aivan huomaamattakin etenkin omien mielenkiinnon kohteiden parissa. Joku voisi nimittää ainakin osaa niistä harrastuksiksi. Kuinka hyvä saatatkaan olla shakissa, neuletöissä, lumenluonnissa tai ehkäpä jossain sähköisessä ympäristössä ohjailtavassa pelissä? Tuolloin puhutaan hienommin sanoen informaalista eli arkipäivän oppimisesta.

Entä jos nämä kaksi oppimisen muotoa voitaisiin yhdistää, niin että jälkimmäinen tukisi ensimmäisen edistymistä konkreettisesti?

Sitä varten olemme käynnistämässä kaikissa Kuopion lukioissa Aktiivisen kansalaisen passi -kokeilun.

Tarkoituksena on tuoda sinulle, opiskelijalle, mahdollisuus hyödyntää kurssien ulkopuolista toimintaasi lukio-opiskelujen edistämiseen.

Niinpä, jos vedät vapaa-ajallasi esimerkiksi lapsille kokkikerhoa, toimit taloyhtiösi vanhuksille atk-tukihenkilönä, olet virittänyt koirakaveritoimintaa, tutustuit juuri yrittäjyyteen vaikka 4H:n kurssilla tai olet mukana nuorisovaltuustotoiminnassa (siis esimerkiksi), sinulla on mahdollisuus saada toimintasi näkymään osana lukiosuorituksia. Mikäli arvelet, että sinulla olisi tähän edes jollain tasolla istuvaa toimintaa, niin tule nykimään allekirjoittanutta hihasta tai laita asiastasi viestiä. Raportointityö toki vaaditaan kurssisuorituksen saamiseksi.

Toisena samankaltaisena toimintana olemme juuri aloittaneet koulullamme OneWorld Club -toiminnan.

Esimerkki tähän on lähtöisin Yhdysvalloista, missä koulunkäyntiin kuuluvat erilaiset kerhot, joiden piirissä opiskelijat touhuavat virallisten opetustuntien jälkeen.

OneWorld -toiminnan tarkoituksena on kehittää nimensä mukaisesti opiskelijoiden kykyä nähdä asioita globaalista perspektiivistä ja harjaannuttaa heidän tietojaan ja taitojaan toimia jopa tulevaisuuden suunnannäyttäjinä.

Ehkä hieman suuria sanoja suomalaisittain, mutta ideassa on myös totuuden siementä siellä jossain. Ja tuosta siemenestä lähdemme tuottamaan klubilaisten kanssa erilaisia kasveja vesiviljelymenetelmien avulla, kokeilemaan heinäsirkkojen kasvatusta sekä suorittamaan erilaisia mittauksia klassikkalaisten hyvinvointia koskien. Kokoonnumme 1-2 kertaa kuussa virallisesti, mutta muuten toiminta on varsin omatoimista.

Lisäksi koulullamme tarjotaan mahdollisuus osallistua StartUp High Schoolin kursseihin, ottaa osaa Ny Vuosi Yrittäjänä toimintaan, lähteä mukaan NY24H -leirille, olla mukana auttamassa muita opiskelijakavereita erilaisissa tutor -rooleissa sekä OPKH:n jäsenenä ja kohentaa kielitaitoa sekä kulttuurituntemusta monenlaisissa kansainvälisyysprojekteissamme.

Oman aikansa huippusuositun viihdesarjan Putouksen yhden hahmon hokeman mukaisesti ”saa käyttää, mut ei ol pakko”.

Luovuus edistää oppimista

Non Solum syksy 2019Syksytunnelmia Klassikalta29.10.2019