Kakkosen syysajatuksia

Siiri Pöllänen

Vaahteran oksa Kuva: Jaakko Saano

Tänä syksynä olen pohtinut monenlaisia asioita: Tulevaisuuden pelkoja muun muassa opiskelupaikasta, alasta ja työllistymisestä. Erilaisia tapoja tasapainottaa arkea siten, että siitä nauttisi.

Syksy on lempivuodenaikani, mutta eri ihmiset varmasti kokevat sen eri tavoin. Tässäpä luonnehdintoja erilaisista syksyihmisistä:

Syysmasis

Syksyisen apeuden iskiessä syysmasis turvautuu valittamiseen. “On niin pimeää”, “aina vaan sataa vettä” tai “liian kylmä ja en omista hanskoja” ovat syysmasiksen yleisimmät huolenaiheet.

Romantikko

Romantikko on syysmasiksen täysi vastakohta. Hän nauttii monivärisestä ruskeudesta ja pimeistä illoista. Ruskakuvien ottamisen lisäksi romantikko tykkää paasata syyspukeutumisestaan. Lämmin peitto, kuppi kuumaa ja kynttilät ovat olennainen osa romantikon iltaa.

Stressiin tukehtuja

Uuden kouluvuoden kujeet eivät ole ottaneet häntä avosylin vastaan. Projektit kasaantuvat aina viimeiselle päivälle. Vapaa aika menee murehtiessa tai suorittamisen pakoilemisessa. Paras hetki päivästä on nukahtaminen.

Rennosti ja posin kautta

Kyseinen henkilö monesti odottaa koulun alkua. Parhaassa tapauksessa löytyy paljon uusia kavereita, esiin pulpahtelee uusia mielenkiintoisia ajatuksia ja arki rullaa hyvin omalla painollaan. Muut voivat olla jopa kateellisia R&P:n uskomattomasta sosiaalisuudesta.

Työrukkanen

Työrukkanen painaa hommia kaksin käsin. Kouluhommien lisäksi hänellä on ainakin kaksi työpaikkaa ja tavoitteellinen harrastus sekä urheilussa, että taiteissa. Priimaa pukkaa, vaikka ei edes yritä. Miten aika voikaan riittää kaikkeen?

Tänä syksynä minä, toisen opintovuoden opiskelija ja ystäväni olemme monesti pohtineet samaa aihetta. Tulevaisuudesta on mielenkiintoista keskustella eri henkilöiden kanssa. Joillekin on täysin selvää, mitä tulevaisuus pitää sisällään. He ovat niitä, joilla on selvät tavoitteet ja joille on helppoa määritellä, mitä he haluavat. Toisessa päässä taas ovat ne, jotka eivät vielä tiedä, eivätkä edes halua tietää. Ymmärrän hyvin kummankin ääripään, toisaalta on hyvä suunnitella, toisaalta taas elää hetkessä.

Itse putoan selvästi väliin tällä asteikolla. Olen löytänyt ne oppiaineet, jotka oikeasti kiinnostavat ja jättänyt pakkosuorittamisen pois. Minulla on haaveita ja tavoitteita tulevaisuudelle, mutta pyrin myös tarttumaan hetkeen. Joskus tällaisen balanssin löytäminen on haastavaa, eikä breakdowneilta ole todellakaan vältytty.

Työpaikallani on monenlaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä, ja se on saanut pohtimaan tulevaisuutta laajemmin. Koska jokaisella on vähän erilainen tausta ja ajatusmaailma, jokaisella on myös aivan oma tapa kuvitella tulevaisuus. Kaikille ei sovi tiukat tavoitteet ja jotkut taas elävät odotuksessa. Jos se rauhoittaa, se ei ole väärin.

Välillä tuntuu, että todella tarvitsee sellaisia rauhoittavia tekijöitä. Vähän pohtii, miten paljon tuntuu hyvälle suunnitella. Lähin valintakohde tulee olemaan lukion jälkeiset opinnot. Jos valinta ahdistaa, kannattaa muistaa, että alaa voi aina vaihtaa, jos se ei kiinnostakaan. Pelkoja voi liittyä myös töiden saamiseen. Siihen pitää oikeastaan vain luottaa, että työllistyy. Elämämme aikana joudumme tai pikemminkin pääsemme erilaisiin työtehtäviin, joissa kyllä kouluttaudutaan säännöllisesti.

Mikä tässä syksyssä on muuttunut verrattuna viime syksyyn?

Vaikka olenkin toisen vuoden opiskelija, varmasti ykkösetkin jo pohtivat tulevaisuutta, ainakin tulevia kursseja.  Ykkösenä ryhmäytyy koko ensimmäisen vuoden ajan. Tulee tosi paljon uusia tuttavuuksia ja oppii toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Ykkösenä myös harjoittelee ottamaan ohjat omiin käsiin, koska vastuu omista opinnoista siirtyy täysin itselle. Työtaakka voi aiheuttaa ajoittain uupumusta. Tänä syksynä olen todennut suhtautuvani paljon rennommin esimerkiksi päättöviikkoon.

Tähän loppuun pari vinkkiä helpottamaan syksyn arkea:
1. Nukkuminen etusijalle

Suosittelen henkilökohtaisesti ottamaan sopivan unirytmin haltuun! Kun uni on ykkössijalla, asiat rullaavat mutkattomammin. Jaksaa keskittyä koulussa ja palautuu urheilusta paremmin.

2. Aikataulutus

Kunnollinen aikataulu helpottaa suuren työmäärän hallintaa. Joskus voi olla, että ainoa tapa saada jotain aikaiseksi, on laittaa se tarkkaan aikatauluun. Silloin se on pakko tehdä.

3. Vapaa-aika

Kannattaa myös muistaa perhe ja kaverit. Yhteinen ajanvietto tuo ehkä lyhyen, mutta ytimekkään piristyksen arkeen. Harrastuksen parissa pääsee myös nollaamaan stressitasot.

4. Puhuminen helpotuksen ytimessä.

Puhuminen tuo apua ongelmiin. Jos jokin ahdistaa, mietityttää tai vaikka kokee itsensä liian rasittuneeksi, kannattaa tarpeen mukaan kertoa siitä ammattilaiselle. Myös läheiset ystävät tai perheenjäsenet voivat toimia kuuntelijoina ja helpottaa oloa.

Tsemppiä kaikille kouluarkeen!
Non Solum syksy 2019Syksytunnelmia Klassikalta29.10.2019