Historian saatossa ihminen on nähnyt ja kokenut monenlaista. On sankaritarinoita ja löytöretkiä, luonnonilmiöiden ymmärtämistä ja arkea mullistavia keksintöjä. Tavoitteena on ollut kehittää yhteiskuntaa ja tuoda esille uusia innovaatioita, joiden avulla saamme tuotua elämäämme lisämaustetta ja nautintoa. Monille juuri nautinto ja onnellisuus on elämässä tavoittelemisen arvoista. Mistä sitten voi itselleen hankkia tätä “elämän eliksiiriä”, joka tekee elämästä elämisen arvoista?
Seikkailulla voidaan tarkoittaa monta eri asiaa: pikkulapsen retki kavereiden kanssa lähimetsään, uuden elämäntavan omaksuminen tai vaikkapa hurjalta kuulostava matka maan keskipisteeseen. Edellä mainittua matkaa lähtevät toteuttamaan nuori mies Axel ja hänen setänsä professori Otto Lidenbrock kirjassa Matka maan keskipisteeseen (Jules Verne, 1864). Realistisesti ajateltuna idea matkan toteuttamisesta on aivan järjetön ja naurettava. Tiedetäänhän nykyään, että matka tyssäisi hyvin lyhyeen: ihminen on raivannut tieltään vain murto-osan valtavasta kivimassasta yrityksissään päästä yhä syvemmälle maan sisään. Kuitenkin, seikkailunhalu ja toivo uuden löytämisestä valtaavat professori Lidenbrockin mielen ja he päättävät lähteä hengenvaaralliselle matkalle. Ja eipä aikaakaan, kun teoriat ja käsitykset maanpinnan alapuolella olevasta alkavat kumoutua matkan edetessä. Kirjan on kirjoittanut ranskalainen kirjailija Jules Verne, jota pidetään edelläkävijänä tieteiskirjallisuudessa. Hän kirjoitti urallaan useita seikkailupainotteisia romaaneja, joissa hän käsittelee siihen aikaan vielä tuntemattomia laitteita ja kulkuvälineitä, esimerkiksi sukellusveneitä ja avaruusaluksia. Matka maan keskipisteeseen teoksena on tyypillinen Vernelle ja ilmestymisaikana aluillaan olleelle tieteiskirjallisuudelle.
Kun mietitään normaalia arkea, voidaan huomata, että lapset ovat oikeita seikkailijoita; he oppivat lähes joka hetki uutta huomatessaan ja ymmärtäessään ympärillä olevia asioita. Jo edellä mainittu retki lähimetsään voi tuntua lapsen mielessä hurjalta ja jännittävältä, kun hän jättää kodin etupihan ja uskaltautuu kavereidensa kanssa lähteä matkalle tuntemattomaan. Metsä voi olla lapselle aivan uudenlainen ympäristö outoine äänineen ja vieraine kasvilajeineen. Lapsille juuri tällainen uusien asioiden huomaaminen ja niistä kiinnostuminen voi olla se kaivattu elämän suola. Lapsen matka metsään voi olla hyvin verrattavissa professori Lidenbrockin ja hänen veljenpoikansa Axelin matkaan; uteliaisuus ja seikkailunhalu vievät molemmissa tapauksissa kohti päämäärää.
Vanhempana moni alkaa asettua enemmän aloilleen ja silloin voi tuntua, että elämästä ei löydy enää mitään uutta ja jännittävää. Aihetta käsitellään Helsingin Sanomien artikkelissa: Kun nuoruuden päämäärät on saavutettu, iskee helposti tyhjyys: “On naiivia kuvitella, että elämä tarjoaisi samoja mahdollisuuksia kuin parikymppisenä”, sanoo onnellisuusfilosofi (Tanja Vasama, 2.1.2019, HS), jossa tarkastellaan filosofian professori Antti Kauppisen johdolla elämän mielekkyyttä ja tarkoituksellisuutta. Artikkelissa todetaan, että asioiden rutinoituminen ja vakiintuminen on yksi syy siihen, että yhtäkkiä elämä ei tunnukaan niin mielekkäältä tai erityiseltä. Kun ikää alkaa kertyä, arki voi käydä niin sanotusti harmaaksi.
“Jotta elämässä olisi jotain mieltä tai tarkoitusta, täytyy tavoitella ja toteuttaa asioita, jotka ovat muulla tavalla arvokkaita: esimerkiksi luoda jotain kaunista, edistää oikeudenmukaisuutta, keksiä jotain hyödyllistä tai leikkiä lasten kanssa. Jos tällaisessa hankkeessa onnistuu, usein sivutuotteena on onnellisuutta ja mielihyvää”, Kauppinen toteaa.
Juuri tällaisista asioista voi löytää kaipaamaansa uutta ja mielenkiintoista. Välillä uuden löytäminen vaatii epämukavuusalueelle menemistä, sillä eihän kaikkea voi saavuttaa kotisohvalta käsin. Vanhetessa nuoruuden into ja seikkailunhalu voi rapistua, mutta siltikään ei kannata tyytyä osaansa, vaan voi yrittää löytää arjen keskeltä uusia, kiinnostavia asioita, joihin voisi tarttua. Seikkailujen ei tarvitse olla mahtipontisia tai käsityksiä maailmasta mullistavia, kuten vaikkapa professori Lidenbrockin ja Axelin matka maan keskipisteeseen: esimerkiksi uuden harrastuksen aloittaminen vanhemmalla iällä voi poikia hienon, koko loppuelämän kestävän seikkailun. Samalla voi löytää itsestään uusia puolia, joita ei ilman mukavuusalueelta poistumista olisi ikinä huomannut. Näin, pienillä askeleilla, voi löytää mielekkyyttä elämään.
Seikkailu on siis kuin runsaudensarvi, joka avaa mahdollisuuden alituiseen uuden löytämiseen ja siten myös onnellisuuteen. Koko ihmiskunnan historian ajan on vaadittu ihmisiltä rohkeutta ja päättäväisyyttä ratkaista ongelmia ja saada tietoa planeetastamme kehittyäksemme yhteiskuntana ja yksilöinä. Seikkailut ja tiedonhalu ovat avanneet tien ihmisen kehittyneisyyteen ja älykkyyteen, jotka ovat mahdollistaneet nykyisen elämämme.
Kevättä kohti Non SolumHuhtikuu 201918.4.2019