Kuopion kaupunginteatterin Minna-näyttämö. Musiikki, sävellys ja sanat Thorbjorn Egner. Suomennos Aila Meriluoto. Ohjaus Olli-Matti Oinonen. Lavastus Marjatta Kuivasto. Puvustus Taina Natunen. Valosuunnittelu Juho Itkonen. Pääosissa Karri Lämpsä, Mikko Paananen sekä Ilkka Pentti. 4/5 tähteä.
Ensimmäisenä elementtinä näyttämöllä huomaa pirteän ja värikkään puvustuksen. Kardemumman kaupungin asukkaat pyörähtelevät upeissa tylleissä, ja pareilla on samanvärinen vaatetus. Esimerkiksi poliisimestarilla ja hänen vaimollaan on kummallakin vihreä univormu.
Veikeä musiikki tempaa mukaansa katsomon pienet. Laulut töksähtelevät vähän suomen kielestä, mutta ovat enimmäkseen selkeitä. Lavasteet ovat massiiviset, valot selkeät ja “teatterikikkoja” on käytetty luovasti.
Thorbjorn Egnerin ikivanha lastensatu pyörähtää käyntiin rauhallisesti ja ajan kanssa. Kardemumman kaupunki nauttii auringonpaisteesta, karnevaaleista ja syntymäpäivistä. Saapa nähdä oikean akrobatia- ja taikuriesityksenkin!
Oikeastaan vasta aika myöhään esitellään näytelmän päähenkilöt, Kasper, Jesper ja Joonatan. He asuvat syrjemmällä kaupungista röttelötalossa, joka on alituiseen sotkuinen. He varastavat Kardemumman asukkailta aina vain sen verran, mitä tarvitsevat. Kaupunkilaiset eivät uskalla käydä rosvoja vastaan, sillä heillä on lemmikkinä leijona.
Kasper, Jesper ja Joonatan haluavat kuitenkin elämälleen muutoksen ja päättävät kidnapata Sohvi-tädin taloonsa siivoamaan ja laittamaan ruokaa. Pian kuitenkin avautuu uusi ongelma: Miten Sohvi-tädin voi kidnapata takaisin kotiinsa?
Näytelmä etenee tarinaa kertovilla lauluilla. Oikeastaan jokaisella merkityksellisellä henkilöllä on oma laulunsa. Näyttelijöiden tapa painottaa jokaista elettään ja ilmettään mahdollisimman paljon kertoo siitä, että halutaan avata tarina perheen pienimmillekin. Vanhemmalle väelle riittäisi siis vähempikin suun mutristaminen.
Kardemumman kaupungista ja sen asukkaista löytyi myös yllättäviä, nykyaikaisia piirteitä: pari populaarimusiikin kappaletta, floss-tanssiliike sekä erään ajankohtaisen elokuvan Ay-Oh-huuto. Jäin myös miettimään, oliko kahdesta naisesta koostuva leipuripariskunta sekä feminiininen parturi F. Liszti (Mikko Rantaniva) viittauksina seksuaalisuuden monimuotoisuuteen.
Kuopion kaupunginteatterin taitava näyttelijäkaarti pistää parastaan. Erityisesti rosvokolmikko on valittu rooleihinsa sopiviksi: järkevä joukon johtaja Kasper (Karri Lämpsä), itsepäinen hassuttelija Jesper (Mikko Paananen) sekä vatsaansa alituisesti kuunteleva, lempeä Joonatan (Ilkka Pentti). Näytelmän kaikki hahmot ovat persoonallisia ja lapsiystävällisiä niin puvustuksensa, puhetapansa sekä eleittensä puolesta.
Summa summarum näytelmä on kivasti toteutettu. Loppua kohdenkin tunnelma saadaan pidettyä yllä muun muassa ihanalla Rosvolaululla. Nuorison edustajana en pitänyt varmastikaan niin paljon, kuin lapset ja heidän vanhempansa. Kyllä minäkin silti muistan kolmen rosvon tarinan lapsuudestani. Joka tapauksessa tarina on ajaton, ja on hyvä, että sitä kerrotaan yhä uusille sukupolville.
Kevättä kohti Non SolumHuhtikuu 201918.4.2019