Koulullamme alkoi Erasmus+ -hanke, joka tottelee nimeä Robot Dance. Hanke alkoi pyörimään Klassikassa, Nilsiän lukiossa ja Savonlinnan lyseon lukiossa. Ulkomaiden vahvistukset hankkeelle ovat Espanjan Ferrolista ja Walesista. Ensimmäinen opiskelijoiden hankematka suuntasi nokkansa kohti Espanjan Ferrolia lauantai-illasta 6.10. matkustaen ensin junalla Helsinkiin yöksi ja siitä lentäen sunnuntai-päivän Pariisin ja Madridin kautta La Corunaan, josta viimeinen huikonen matkustettiin linja-autolla. Hankkeen tavoitteena on kehittää opiskelijoiden ohjelmointitaitoja ja ryhmätyötaitoja, joita tarvitaan 2010-luvun työympäristöissä. Hankkeen alustana toimii Legon valmistamat Mindstorms EV3-robotit. Reissulle meille oli järjestetty perhemajoitukset yösijoiksi.
Reissulogi:
Maanantai 8.10
Espanjalainen koulu alkaa kello 8.30, joten herätys oli 7.30. Aamupala naamariin, ja koulua kohti. Olimme mukana meidän isäntäperheiden lapsien ensimmäisillä oppitunneilla. Minun ohjelmassani oli teknologiatunti, joka käsitteli sähköoppia ja Ohmin lakia. Tämän jälkeen meidät hankematkalaiset vietiin kirjastoon nauttimaan aamukahveja ensimmäisessä koulussa, jossa minun isäntäperheen poika opiskeli. Tämän jälkeen pääsimme tutustumaan kouluun kiertäen, jonka aikana pääsimme näkemään muunmuassa heidän kemian ja fysiikan labrat, liikuntasalin ja musiikkiluokan. Ja kuten ohjelmaan kuuluu, pääsimme myös räpeltämään legorobottien kanssa toviksi. Sen jälkeen vielä lounas kitusiin ja ensimmäinen hankepäivä oli pulkassa.
Päivä jatkui tästä perheiden kanssa, jotka järjestivät kukakin omaan tyyliinsä ohjelmaa illaksi. Minun iltaani kuului muunmuassa kävelyretki Ferrolin kävelykeskustaan ja samalla tutustumista alueeseen. Ferrol on vienyt itseasiassa kävelykeskustan Kuopiotakin pidemmälle, siellä täällä on kolme pitkää pitkittäiskatua muutettu pelkäksi kävelykaduksi.
Tiistai 9.10
Toinen hankepäivä alkoi taas tuttuun tyyliin isäntäperheen lapsen ensimmäisellä oppitunnilla. Minun ohjelmaani siis kuului liikuntatunti, jonka he aloittivat sulkapallon perusteilla. Tämän jälkeen meidät suomalaiset ja walesilaiset vietiin toiselle hankekoululle tutustumaan. Ensimmäisenämeille taas tarjottiin aamukahvit. Tästä päivä jatkui pienellä merenrantakävelyllä koulun kohdalla olevassa rannassa. Sen jälkeen palattuamme koululle, pääsimme tutustumaan heidän järjestämään tiedemessuihin. Meidät jaettiin sekaisin eri ryhmiin ja pääsimme muunmuassa tutustumaan AR-pohjaiseen ihmisen anatomiasovellukseen, mBot-taisteluun ja tietenkin lego-ohjelmointiin. Ohjelmaan toki kuului myös tutustumista DNA:n erottamiseen kemiallisesti ja perunaparistoon, jolla pyöritettiin LCD-näyttöistä kelloa. Ei toki sovi unohtaa MakeyMakeylla toteutettuja hedelmäsoittimia ja avaruuspelejä. Tämän jälkeen vielä söimme lounasta koululla ja matkamme kävi takaisin perheiden luokse.
Espanjalaiseen koulutapaan täällä Galician alueella kuuluu tiistaisin oppitunnit vielä illasta, eli kävimme mutkan kotona ja palasimme vielä espanjan tunnin ja biologian tunnin ajaksi koululle. Tämän päälle illan ohjelmaani kuului vielä isäntäperheen pojan ja hänen kavereidensa kanssa oleva kävelyretki ympäri Ferrolin kaupunkialuetta.
Keskiviikko 10.10
Kuten kahtena aiempanakin päivänä, päivä alkoi isäntäperheen pojan oppitunnilla. Tänä päivänä vuorossa oli matematiikkaa, jossa he käsittelivät potenssilausekkeita ja juurilausekkeita. Tämän jälkeen taas hankematkalaiset siirryttiin tutustumaan kolmanteen kouluun. Tuttuun tyyliin päivä alkoi kahvituokiolla ja tämän jälkeen jatkoimme kiertoretkelle ympäri koulun. Kuitenkin ennen kieroretkeä pääsimme kuulemaan heidän koulunsa oppilaiden kuorolaulua. Kierroksemme alkoi heidän koulun robotiikkatoiminnan esittelyllä ja kierroksella koulun eri paikkojen ympäri. Tästä matkamme jatkui kohti tietokoneluokkaa, jossa pääsimme taas legorobottien kimppuun. Tästä matkamme jatkui kohti lounasta ja maittavia aterioita. Ruokailun jälkeen vielä piipahdimme kyseisen kylän kunnantalolla, jossa meille kerrottiin sen rakennuksen historiasta.
Illan ohjelmaan kuului kaikille järjestetty kiertoajelu veneellä, jonka yksi käyntikohde oli San Felipen linna. Pääsimme kuulemaan sen historiasta ja myöskin tutustumaan, millaista siellä oli. Tämän jälkeen kiertoajelumme jatkui kohti Atlanttia, pääsimme näkemään sen aukon, josta pääsisi jopa Suomeen meriteitse. Tämän jälkeen palasimme jälkiämme matkaten ympäri poukaman.
Torstai 11.10
Neljäs hankepäivä alkoi suoraan siirtymisellä Ferrolin yliopistolle. Heti alkuun pääsimme kuulemaan lyhyen luennon ”Lego Mindstorms 101”. Pääsimme kokeilemaan perusteita ja kuulemaan, kuinka niitä kannattaisi ohjelmoida. Tästä matkamme jatkui aamukahveille, jonka jälkeen pääsimme lyhyelle kiertoretkelle ympäri yliopiston. Pääsimme muunmuassa tutustumaan tilaan, jossa teollisuusrobotteja tutkitaan ja toiseen tilaan, jossa aaltokoneen ja erilaisten sukelluskoneiden kanssa tutkitaan laivojen kestävyyttä ja esimerkiksi erilaisten autonomisten ”älyjen” toimintaa. Tämän kierroksen jälkeen siirryimme takaisin ohjelmoimaan Legoja, tällä kertaa pääsimme kokeilemaan vuoden 2014 Lego-robottikisojen tehtäviä. Valitsimme isäntäperheen pojan kanssa jalkapallotehtävän, josta ohessa video. Tämän päälle vielä lounas ja taas perheen kotia kohti. Illan ohjelmaan kuului lyhyt kauppakeskusvierailu, jossa sai pakolliset tuliaisostokset suoritettua.
Tässä videolla näkyy toimivaksi saamamme Lego-robotti, jonka tehtävä on lähteä aloituspisteeltä, etsiä tiensä kohti maalia ja heittää pallo esteen yli maaliin.
Perjantai 12.10
Perjantai oli paikallinen pyhäpäivä, ja samalla heidän kansallinen vapaapäivänsä. He viettävät Columbuksen Amerikkaan rantautimisen merkkipäivää. Hankeohjelmaa ei enää tälle päivälle ollut siis järjestetty. Päivän ohjelmaan kuului muunmuassa kävelyretki paikalliselle hiekkarannalle ja lounas tapasravintolassa. Illasta siirryimme koko Suomen hankematkaryhmä samaan hotellin viimeiseksi yöksi, sillä paluumatkamme starttasi lauantaina jo ennen kukonlaulua.
Non Solum - Lokakuu 201824.8.2018