Hyvät lukiotoverit!
Monet teistä on varmaan jossain vaiheessa elämää tehnyt listoja kaikista asioista mitä pitäisi muistaa tehdä. Minä olen itse ainakin kokenut näiden listojen tekemisen todella hyödyllisiksi, kun niistä näkee mitä asioita on jo tehnyt ja mitä on vielä tekemättä. Näiden listojen avulla pystyy myös priorisoimaan asioita, ja aikatauluttamaan, että missä vaiheessa mitäkin pitää muistaa tehdä. Kuitenkin tämmöinen listojen tekeminen voi johtaa myös paljon suurempaan ja isompaan ongelmaan.
Kun elämästä tulee kiireisempää, näistä listoista alkaa tulla pidempiä ja stressiä alkaa kertymään enemmän. Listat voivat alkaa muuttua myös yksityiskohtaisemmiksi, mitä kiireisempää siitä elämästä tulee.
Minun yhdellä ystävällä kävi niin, että elämä alkoi muodostua näiden listojen ympärille, ja tällöin elämä pyöri vaan sen ympärillä, mitä on vielä listalta tekemättä. Silloin siitä elämästä muodostui tällaista suorittamista, eli suoritettiin vaan kaikkia näitä tekemättömiä asioita niiltä listoilta.
Nyt ei sitten puhuta mistään “mitä tehdä kesälomalla”-listoista vaan listat oli täynnä ihan kouluarkeen liittyviä arkisia asioita.
Tämä tilanne kehkeytyi lopulta jopa niin pahaksi, että listoille kirjoitettiin jopa, että muista syödä ja jokainen läksytehtävä erikseen omaksi kohdaksi. Listan kohtia ei saanut vain hutaista, vaan esim. koulutehtävät oli tehtävä tarkasti, ja koulussa oli myös pärjättävä.
Tällaisessa tilanteessa on kyse ylisuorittamisesta.
Ylisuorittaja ei välttämättä itse edes tiedosta tilannettaan, vaan ympärillä olevat ihmiset ovat yleensä niitä, jotka huomaavat muutoksen. Ylisuorittajan lähellä voi olla hankala elää, kun tämän elämä on täynnä sääntöjä. Ylisuorittajat ovat yleensä todella hyviä koulussa, koska heistä tuntuu, että sekä koulussa että myös vapaa-ajan harrastuksissa on pärjättävä. Vain pärjääminen ja onnistuminen saavat ylisuorittajan iloisemmaksi, mutta vain hetkellisesti.
Ketä tämmöinen ylisuorittaminen edes hyödyttää?
Ylisuorittaminen ei ole vain nuorten ongelma, vaan sitä esiintyy ihan keski-ikään asti. Silloin suoritettavat asiat ovat vain erilaisia.
Ylisuoriutumisesta voi olla lyhytaikaista hyötyä, saamalla esimerkiksi hyvän numeron kokeesta, mutta pitkällä tähtäimellä ylisuorittamisesta on enemmän haittaa, kuin hyötyä.
Ylisuorittamiseen voi sairastua kuka tahansa eikä se ole hyväksi kenellekään. Siitä voi myös muodostua jollekin elämän tapa.
Kun listalla ei jossain vaiheessa olekaan niin paljoa tekemistä, alkaa ahdistamaan, kun elämä ei olekaan niin suunniteltua. Ihminen on jatkuvasti tyytymätön ja on pakko keksiä jotain tehtävää. Samanaikaisesti ihminen on myös hyvin väsynyt kaikesta suorittamisesta, mitä ei edes itse tiedosta.
Ylisuorittamisesta voi seurata jopa syömishäiriöitä, kun halutaan kontrolloida omaa elämää todella tarkasti. Jos ylisuorittaja ei jossain asiassa onnistu seurauksena voi olla jopa masentuminen.
Ylisuorittamisessa on pohjimmillaan usein kyse hyväksynnän hakemisesta. Hyväksyntää haetaan vanhemmilta, ystäviltä ja esimerkiksi myös koulun opettajilta. Tämän takia siitä on myös vaikea päästää irti.
Jotta meistä ei tulisi ylisuorittajia nyt, eikä tulevaisuudessa hyväksynnän hakemisen pitäisi muuttua. Ihmisten ei pitäisi yrittää niin kovasti hakea hyväksyntää muilta ihmisiltä. Koulumenestyksen avulla ei pitäisi yrittää saada vanhempia ylpeiksi, vain koska he haluaisivat sinulle “parhaan” mahdollisen koulutuksen. Koulussa opiskellaan itseään varten, ja silloin pitäisi yrittää saada vain itsensä tyytyväiseksi omaan tulokseen, sillä se riittää. Kaikista kokeista ei pidä saada kymppejä, vain sen takia, että “jos en saa kymppiä en ole tarpeeksi hyvä”.
Ei pidä myöskään olettaa, että heti jos en olekaan jossain hyvä, muut tuomitsevat minut. Kukaan ei voi olla hyvä kaikessa, ollaanhan me kaikki kuitenkin vain ihmisiä.
Itseltään ei pidä vaatia enempää, kuin vaatii muilta.
Jokaisen kannattaa siis olla vain oma itsensä, eikä ajatella muiden mielipiteitä. Koulutehtävistä ei pidä ottaa liikaa paineita ja välillä on osattava myös rentoutua kiireenkin keskellä. Tällöin mieli lepää ja pystyy paremmin keskittymään uusiin juttuihin. Pitää muistaa kysyä myös itseltään teenkö tätä vain pakosta vai haluanko oikeasti tehdä tämän. Ennen kuin kuuntelet muiden neuvoja, kuuntele itseäsi, ja mieti mitä oikeasti tahdot.
Non Solum - Lokakuu 201824.8.2018