Klassikalla toimii aktiivinen moniäänisen sekakuoro. Kuoro harjoittelee yleensä pitkillä välitunneilla. Haastattelussa kuoromme luotsi, musiikinopettaja Mervi Kovanen kertoo lisää kuoron toiminnasta.
- Millainen on kuoromme historia?
Kuorotoiminta starttasi vuonna 1997 aloittettani täällä musiikinopettajana. Kuoro on toiminut taukoamatta nyt 21 vuotta välillä suuremmassa, toisinaan pienemmässä koossa. Kokoonpano on vaihdellut erityisesti poikien suhteen välillä poikia ei ollut ollenkaan! Tällä hetkellä poikia on kuitenkin mukavasti. Kuoro on ollut erittäin mieleinen osa työtäni!
- Millaisia valmiuksia tulee kuoroon haluavalla olla? Mitä muuta kuorolaiselta vaaditaan tehtävässään?
Pääsykokeita kuoroon päästäkseen ei ole, eikä ketään tiputeta matkalla kokoonpanosta pois. Tärkeää kuitenkin on kuorolaisen oma halu kehittyä ja sitoutuminen omaan kuorolaistehtävään. Mentaliteetilla ”käyn harkoissa silloin kun muistan tai huvittaa” ei kannata mukaan lähteä. Hirmu tärkeää on, että kaikki kuorolaiset pitävät kiinni sovituista aikatauluista.
- Mitä kuoroharkoissa tehdään?
Sananmukaisesti harjoitellaan ahkerasti. Pyritään treenatamaan myös lauluääntä ja -tekniikkaa, minkä harjoittamista rajallinen aika karsii.
Tavoitteena on tehdä kunnolla loistelias kokonaisuus!
- Missä tilaisuuksissa esiinnytään?
Lähinnä esiinnytään koulun omissa tilaisuuksissa, kuten joulu- ja kevätjuhlissa, sekä ylioppilasjuhlissa. Joulukirkossa perinteenä on ollut esittää yhteinen laulu Lyseon kuoron kanssa. Joskus on tehty keikka myös vanhainkodilla.
- Millaisia lauluja lauletaan/esitetään?
Kirjo on laaja! Sibeliuksesta Jukka Poikaan, Tähkästä Chydeniukseen. Usein teen kappaleet itse tekeminäni sovituksina harjoiteltaviksi ja esitettäviksi. Laulua valittaessa pohdittavaa on siinä, valitako lähinnä kuoroa kehittävää, haastavaa ohjelmistoa vai sellaista, josta yleisö varmasti liikuttuu tai nuoret tykkäävät.
- Muuta kuin laulua?
Monesti kuoroesityksissä on mukana myös bändi, sekä pianon lisäksi muita soittimia, kuten viulu, sello, huilu, klarinetti. Monenlaista musikaalisuutta voi kuorossa tuoda esille.
Kuorolaisten mietteitä kuoroon hakeutumisesta ja kuorolaisuudesta:
Aleksis Tammi
- Olin aiemmin musiikkiluokalla, joten siitäpä jäi tapa olla musiikissa mukana. Kuorolaulut ovat olleet erittäin mukavia ja monipuolisia. Harjoitukset piristävät päivää! Suomi100-juhlassa esitetty Täällä Pohjantähden alla jäi erityisenä mieleen.
Sanni Kerman
- Kuoroon lähdin ihan kokeilun halusta. Veljeni Martti oli myös kuorossa, josta innostuin sitten minäkin. Peruskoulussa olin musiikkiluokalla, joten mukava, että musiikkia pystyy täälläkin harjoittamaan. Koskettava kuorobiisi oli Samuli Edelmanin Mahdollisuus, joka laulettiin ylioppilaille viime keväänä.
Arttu Kaimio
- Musiikkiluokka- ja nuorisokuorokokemusta on, jatkumo tälle on Klassikan kuorolaisuus. Hyvä, kun harjoitukset pidetään pitkillä välkillä, joilla ei muuten saisi aikaan oikein mitään hyödyllistä. Viime kevään Mahdollisuus oli tosi hyvä kuorolaulu.
Salla Nicholls
- Kolmannelta luokalta lähtien olen ollut kuoroissa mukana. Lisäksi soitan pianoa ja trumpettia, jonka kanssa esiinnyinkin Klassikan kuorossa viime syksynä. Klassikan isossa kuorossa pääsee laulamaan monipuolisemmin. Paras kuorobiisi oli Lauri Tähkän Minun Suomeni viime itsenäisyyspäivän juhlassa.