Herään aamulla herätyskellon pirinään. Nousen hitaasti ylös ja hieron silmiäni unenpöpperössä. Väsyttää. Tuli taas mentyä liian myöhään nukkumaan, vaikka juuri hyvät yöunet ovat osa valmistautumista yhteen elämäni tärkeimpään koitokseen.
Ylioppilaskirjoituksiin.
Koulun pukuhuoneessa odottelee kymmeniä hermostuneita oppilaita. Jotkut ovat saattaneet kirjoittaa jonkin aineen jo edellisenä keväänä, mutta minä olen ensikertalainen.
Jännittää.
Eniten stressaan sitä, mahtuvatko evääni niille tarkoitettuun koriin. Eväät ovatkin ainoa asia, johon olen kunnolla panostanut. Minulla on mukanani pakastepitsaa, viinirypäleitä, smoothieta, irtokarkkeja, keksejä ja ties mitä muuta. Tällainen määrä ruokaa riittäisi minulle varmaan viikoksi, joten ainakaan kuuden tunnin aikana ei ehdi tulla nälkä. Huokaisen helpotuksesta.
Eväät mahtuvat koriin nipin napin.
Kävellessäni saliin oloni on epätodellinen. Tuntuu, kuin olisin vasta eilispäivänä astunut sisään Klassikan ovista aloittaen lukion ykkösluokan, ja nyt olen jo kirjoittamassa ylioppilaaksi. YO-kirjoitukset ovat lukion alusta asti olleet esillä esimerkiksi opon tunneilla, mutta silti ne ovat aina tuntuneet hyvin kaukaisilta.
Tässä sitä nyt kuitenkin ollaan.
Kun pääsen istumaan omalle paikalleni, viimeinenkin pieni jännityksen tunne katoaa. Olenhan tehnyt satoja kokeita koulu-urani aikana. Tämä nyt on vain vähän tavallista isompi ja tärkeämpi koe.
Koe alkaa.
Alan tekemään tehtäviä ja yritän parhaani mukaan keskittyä. Reilun tunnin työskentelemisen jälkeen keskittymiseni kuitenkin herpaantuu ja päätän, että nyt on aika aloittaa eväiden syöminen. Tai no, aloittamisesta lienee turha puhua, sillä olen tähän mennessä ehtinyt jo syödä kokonaisen viinirypälepaketin.
Tunnit kuluvat.
Tehtävä toisensa jälkeen tulee valmiiksi. Samaa vauhtia tyhjentyy myös eväsrasia. Kiirettä minulla ei kuitenkaan pidä missään vaiheessa. Koetan välillä pienesti venytellä jalkojani sekä käsiäni. Tarkistan moneen kertaan, että olen vastannut kaikkiin tehtäviin.
En kuitenkaan uskalla vielä painaa ”päätä koe” – kohtaa, vaan jään vielä joksikin aikaa paikalleni istumaan.
Kun viimein päätän, että on aika lähteä pois salista, tunnen sekä helpotusta, että pientä paniikkia. Menen takaisin pukuhuoneeseen pakkaamaan tavarani. Nuo vastaukset määrittelevät kokeen lopputuloksen ja lopullisen arvosanani.
Tässä se nyt oli.
Olin lukion alusta asti ikään kuin pelännyt YO-kirjoituksia, mutta loppujen lopuksi koetilanne ei ollut sen pahempi kuin normaalissa kurssikokeessakaan. Tietysti erilaiset käytännönasiat, kuten vessakäynnit tai tekniset ongelmat, loivat minulle etukäteen paineita, mutta onneksi ennen koetta annettiin hyvät ja selkeät ohjeet eri tilanteiden varalle.
Tästä kerrasta viisastuneena, aion lukea seuraaviin kirjoituksiin enemmän. Lisäksi taidan pärjätä ensi kerralla kolmen pakastepitsan sijaan yhdellä.
Non Solum - Lokakuu 201824.8.2018