Millaista on yrittäjyys Klassikassa? Parhaiten kysymykseen osaa vastata opettaja Risto Vuori.
Nykyään työelämässä korostetaan muun muassa hyviä vuorovaikutustaitoja, itsetuntemusta ja joustavuutta, riippumatta siitä, toimiiko varsinaisena yrittäjänä vaityöntekijänä, joten niiden opettamisesta on tullut tärkeää.
Vuoren mukaan yrittäjyyskasvatus kysyy yksinkertaistettuna: Kuka suunnittelee, tekee ja arvioi? Näin ollen mitä kokonaisvaltaisemmin kysymyksiin vastataan, sitä enemmän ollaan tekemisissä yrittäjyyskasvatuksen kanssa.
Yrittäjyyttä kannustettaan Klassikassa Teidän nuorten takia. Keskiössä on teidän työelämätaitojenne kehittäminen.”
Yrittäjyyden edistäminen ei ole kuitenkaan erillinen saareke, jonka piirissä tapahtuisi kaikki harjoittelu vaan sitä tuodaan esille monissa asioissa, kuten tiimijakson, oman oppimisen arvioinnin ja -etenemistahdin valitsemisen yhteydessä, kertoo Vuori.
”Meillä on Klassikassa paljon opiskelusisältöjä ja -tapoja, joista ei puhuta yrittäjyytenä, mutta jotka kuitenkin toteuttavat yrittäjyyskasvatuksen tavoitteita.”
Vuoren mielestä yrittäjyys Klassikassa on mukavaa tekemistä opiskelijoiden kanssa ja opiskelijoiden kesken joka päivä. Huippuesimerkki tästä on tänä lukuvuonna Henna Hämysen ja Mervi Kovasen opastamana toteutettu Suomi 100 -juhla. ”Siinä nähtiin monipuolista ja laadukasta osaamista eri osa-alueilta monilta opiskelijoistamme”, kiittelee Risto Vuori.
Klassikassa tarjotaan mahdollisuuksia erilaisille projekteille ja toiminnalle, esimerkiksi tutoreina, digitutoreina, juhlaesiintyjinä, tekniikkavastaavina ja opiskelijakunnan hallituksen jäseninä Puljun pyörittämisineen. Näitä kaikkia ei heti mieltäisi yrittäjyyteen liittyviksi, mutta ne ovat sitä suurimmaksi osaksi.
”Lyhyesti sanottuna osallistukaa ja ottakaa vastuuta”, kannustaa Vuori, ”se tuottaa varmasti joskus stressiä, mutta antaa myös lopulta paljon itsetuntemuksen, -luottamuksen ja yhteisöllisyyden kasvun kautta.”
Yrittäjyyden voi jakaa ulkoiseen ja sisäiseen yrittäjyyteen. Ulkoinen on sitä, kun ollaan oikeasti yrittäjiä ja sisäinen taas sitä, kun otetaan vastuuta omasta tekemisestään ja toimitaan yritteliäästi.
”Niinpä tuo ulkoinen yrittäjyys on selkeästi marginaalissa koulussamme ja suurin osa edellä kuvatusta sijoittuu tuohon sisäiseen yrittäjyyteen.”
Nuori yrittäjyys ry:n tarjoama Vuosi yrittäjänä -ohjelma on ulkoista yrittäjyyttä. Tämä ohjelma tarjoaa matalan kynnyksen yrityksen perustamiseen ja pyörittämiseen kaverin tai kavereiden kanssa lukuvuoden ajan.
”Eli vinkki kaikille oman yritysidean, yksinkertaisen ja pienenkin, kokeilemisesta kiinnostuneille, ottakaa yhteyttä minuun. Ymmärrän epäilyn siitä, että tämä vie aikaa eikä liity yo-kirjoituksiin, mutta oikeasti se voi olla kokemus, joka kartuttaa osaamistanne ja nostaa arvoanne työmarkkinoilla.
Muistutuksena: tästä saa kurssisuorituksen!”
Pienemmässä määrin yrittäjänä olemista mallaa myös toinen NY -ohjelma eli yleensä tammikuun lopulla pidettävä 24h-leiri. Siinä suunnitellaan ja esitellään oma liikeidea pienryhmissä sekä tutustutaan yrittäjätarinoihin että rennoissa merkeissä myös uusiin ihmisiin. Tuo on hyvä esimerkki nuorilta nuorille toiminnasta, kun tutorit suunnittelevat ja toteuttavat leirin.
Tänä lukuvuonna koulumme opiskelijoilla oli mahdollisuus tutustua yrittäjyyteen StartUp –lukion kautta. Tämä kolmen kurssin kokonaisuus suoritettiin etäopiskeluna Otava opistolle. Lisäksi on valtakunnallinen Yrityshyvä -kilpailu ja tietenkin eri oppiaineiden kilpailut, joten voidaan huomata, että ympäristömme on täynnä erilaisia mahdollisuuksia. Tätä tukee hyvin opettajamme kehotus ”Osallistukaa ja ottakaa vastuuta!”
Risto Vuori muistelee myös Klassikasta ponnistaneita yrittäjiä.
”Vuosien varrella on tullut varmasti monia yrittäjiä. Vaikka olemme kiinnostuneita siitä, miten klassikkalaiset pärjäävät lukion jälkeen, niin osan kohdalta jäljet päättyvät valitettavasti lakkien jakamisen jälkeen Opistotien ja Puistokadun risteykseen. Toisaalta kun viitisen vuotta sitten järjestimme Klassikanpäivän yrittäjyysteemalla, niin meillä oli talo täynnä jollain tavalla kouluumme liittyviä yrittäjiä tai oman alansa huippuosaajia.”
Klassikasta tulleita yrittäjiä ovat esimerkiksi nykyinen lentopallomaajoukkueen valmentaja Tuomas Sammelvuo, autokaupassa mukana oleva Aki Väänänen ja jo lukioaikana yrittäjiksi ryhtyneet Antti Lähtevänoja ja Roope Heikkilä.
Tuoreimpia yrittäjiä ovat paljuvuokrausta pyörittävä Topias Tammi ja valokuvaustoimintaa harjoittava Juuso Jonninen. Lisäksi meiltä löytyy vankkaa yrittäjäosaamista rehtorin huoneesta, joten vinkkejä on tarjolla
Risto Vuori kertoi myös, että Klassikalla on osuuskunta nimeltään YTY-Finland (yhteistyö ja yrittäjyys) yhdessä Lyseon kanssa. Tämä perustettiin kymmenisen vuotta sitten ja silloinen Intia -projekti on kuihtunut, joten osuuskunta jäi vaille roolia. Se on kuitenkin vielä olemassa ja sille on kehitteillä uutta toimintaa koulussamme.
Non Solum - kesäkuu 201811.4.2018