Tuomas Heikkinen, 17, on oman koulumme kasvatti. Runojen kirjoittamisen hän aloitti 14-vuotiaana ja 16-vuotiaana hän julkaisi jo oman runokirjansa!
”Nettiystävyydestä se kaikki lähti”
– Aloitin runojen kirjoittamisen kaverini innostamana. Kirjoitimme kaverin kanssa paljon tarinoita siihen aikaan yhdessä. Kirjoitimme yhtä kohtaa tarinaan, joka vaati runoa, me vaadimme siihen runoa. Yleensä kaverini oli kirjoittanut kaikki runot tarinoihin, mutta nyt hän suostutteli minut kirjoittamaan. Ja sitä kautta sain ensimmäisen kosketuksen runolliseen tekstiin. Tietenkin se oli hieno tunne, kun kohtasi jotain uutta, onnistui ja sai vielä positiivista palautetta suoraan.
Inspiraatiota runoihinsa Heikkinen ei saa mistään tietystä asiasta.
– Olen huomannut, että runojen kirjoittamisessa olen aika lailla omien tunteideni varassa. Ne säätelevät sitä, saanko tekstiä aikaan. Yleensä kaikki lähtee pienestä kipinästä, joka paukahtaa sisällä ja ehdottaa jotakin asiaa runoon.
Runot hän kirjoittaa aina puhelimensa muistioon. Jos runo pomppaakin yhtäkkiä mieleen, saa sen nopeasti muistiin.
-Muistioon kerääntyy siten eräänlainen ”pankki”, jota voin myöhemmin sitten käyttää hyödyksi kirjoitusprosesseissa, Heikkinen kertoo.
”Intuitio on isossa osassa runojen tekoprosessia”
-Olen monesti miettinyt sitä, mitä haluan runoillani sanoa tai mikä niiden teema ja aiheet ovat, mutta ehkä ainoa, mitä keksin on: kaikki runot, jotka viimeistelen ovat sellaisia, joissa on jokin pieni osa minusta liitettynä niihin ja jotka haluavat sanoa jotakin.
Vaihtelevasti siis. Joskus en edes ole varma mitä haluan sanoa.
Kaikissa runoissani on jokin pieni osa minusta.
Miten Heikkinen sitten kokee kehittyneensä runoilijana?
-Huomaan lukiessani vanhoja runoja, että ajatusmaailma on muuttunut. Välillä tuntuu, että joku muu olisi kirjoittanut ne runot, jotka ovat ihan alkuajoilta. En pääse enää siihen samaan ”fiilikseen”, joka minulla oli silloin kirjoittaessa, niistä tulee itsenäisiä tekstejä.
Kuten jo mainittu, Heikkinen julkaisi oman runokirjansa ”Miksi ihmismieli saastuu ja menee rikki” tämän vuoden alussa. Miten tähän sitten päädyttiin?
-Olin miettinyt itsekseni, kavereiden ja vanhempien kanssa, että ehkä joskus julkaisisin runojani – silloin se oli vain toiveita. Kuitenkin löysin lopulta sitten ”Mediapinta Oy” -nimisen kustantamon, joka viime vuonna 100 nuorelle runoilijalle kustansi runokirjan.
Tästä sitten lähdin innokkaana tonkimaan kaikkia vanhoja ja ei-niin-vanhoja runoja, joita olin siihen mennessä kirjoittanut ja valitsin sellaiset, jotka tuntuivat kivoilta silloin. Niitä tuli yhteensä noin 60.
”Nimen alkuperä tulee yhdestä yöstä kaverin kanssa vanhan koulun leikkikentällä”
-Siihen aikaan, ennen runokirjaa olin välillä aika apeatunteinen, joten se sävytti runoja aika tummiksi. On siellä iloisiakin, mutta kirjan nimi kertonee aika hyvin, millaisia runoja kansien sisältä löytyy.
Runojen valitseminen vei Heikkiseltä noin viikon ja kirjan nimeäminen tuotti hänen mukaansa suurta tuskaa.
-Lopulta kaikki kuitenkin alkoi kasvaa yhdeksi kokonaisuudeksi, hän kertoo.
Runokirja valmistui lopulta ja vihdoin Heikkinen saikin jo pidellä kirjan ensipainosta käsissään
-Olin todella innoissani – eihän sitä vieläkään voinut uskoa todeksi!
Tulevaisuuden suunnitelmia
Heikkinen ei näe syytä, miksei hän vielä tulisi julkaisemaan muitakin runokirjoja.
-Seuraava ”tavoite”, olisi kuitenkin luoda jonkinlainen romaanityylinen kirja, hän toteaa.
Haastattelun lopuksi Heikkinen haluaa lähettää seuraavan viestin kaikille aloitteleville runoilijoille tai siitä yleisesti kiinnostuneille:
-Haluaisin kertoa, että runojen tekoon ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa (jos joku tulee selittämään runomitoista tai loppusoinnuista niin pah) kukaan ei oikeastaan voi sanoa, että joku teksti ei ole runo. Runot ovat taiteen ja itseilmaisemisen laji, joten uskaltakaa käyttää niitä!
Kirjan saa ostettua Mediapinta Oy:n sivuilta. Kirjoita vain kirjan nimi hakukenttään ja laita tilaus menemään!
Non Solum - kesäkuu 201811.4.2018