Taiteilijoita pidetään usein luovina, mielenkiintoisina ja eksoottisia kokemuksia etsivinä persoonina.
—Totta kai ihmisen pitää olla luova, jos hän tekee taidetta. Muuten se ei onnistu. Tässä luodaan jotain tyhjästä, taiteilija Jyrki Mustonen toteaa.
Mustonen sai ajatuksen taiteen tekemisestä itse taiteen parissa työskentelemisen jälkeen.
—Alku oli vaikeaa. Oli liian paljon asioita, joita en tiennyt. Markkinoinnin ja maalien kanssa oli haasteita, hän toteaa.
Nyt 23 vuotta taiteen parissa työskennelleestä Mustosesta on tullut jo konkari. Hän ei innostu kukkamaljakoiden tai ojanpenkkojen maalaamisesta, vaan maalaa esineitä, joilla on jokin tarina.
—Niillä esineillä on aina jokin merkitys. Joskus se on suurempi, toisinaan pienempi.
Katkennut suksisauva, kulunut kirja, vanha kitara.
Mustosen maalauksien esineet ovat yhtä erilaisia kuin hänen asiakkaansa, mutta pääasiassa hänen asiakkaansa tulevat yritysmaailmasta. Esimerkiksi Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ja Panda ovat Mustosen asiakkaita.
—Silloin kun sama asiakas hankkii teoksia useammin kuin kerran, tietää, että hän pitää niistä.
Vaikka Mustonen ei työssään enää kohtaa samanlaisia haasteita kuin aloittaessaan, joitakin haasteita on toisinaan.
—Joskus uusien asiakkaiden löytäminen on haasteellista. Tosin yleensä, kun uusia asiakkaita löytää, niistä muodostuu pidempiaikaisia asiakassuhteita, Mustonen kertoo.
—Mutta jos on vilkas mielikuvitus niin ei tässä kauheasti ole haasteita, hän lisää.
Ihmisten unelmatyöt ovat erilaisia, mutta taiteen tekeminen on Mustosen juttu.
—Tykkään tehdä tätä. En haluaisi vaihtaa tätä mihinkään.
Taiteilijana oleminen vaikuttaa myönteisesti myös Mustosen muihin elämänosa-alueisiin. Hän voi elää kohtalaisen vapaata elämää ilman joustamattomia työaikoja.
—Kukaan ei määräile. Voin yhdistää työn ja huvin.
Mustonen ei koe vaikeaksi vetää rajaa työn ja muun elämän välille: Hän yhdistelee työtä muuhun elämäänsä tehokkaasti, muttei anna sen nousta elämän tärkeimmäksi asiaksi.
—Joskus siitä on hyvä hetkeksi irrottautua, Mustonen myöntää, mutta lisää, ettei tarvitse neljän viikon lomaa työstään irrottautumiseen.
Jokaisessa työssä on yleensä aurinkoisen puolen lisäksi myös varjoisia puolia. Kysyessäni Mustoselta tästä, hän oli pitkään hiljaa. Mustosen mukaan taiteilijana olemisessa ei ikäviä puolia juuri ole.
– Paitsi ehkä se, että taiteesta pitää maksaa arvonlisäveroa, hän naurahtaa.
Non Solum - kesäkuu 201811.4.2018