Miia Laine
Tämä raikas hyydykekakku syntyy kätevästi ilman uunia ja toimii vaihtoehtona perinteisille kermakakuille. Pohjan rasva on korvattu piltillä. Ohjetta voi soveltaa vaihtamalla tilalle omia suosikkimarjojaan tai -hedelmiään.
Noin 8–12 annosta
Pohja:
- 175 g kaurakeksejä
- 1 miedonmakuinen piltti (esim. päärynä)
Täyte:
- 6 liivatelehteä
- 2 dl vispikermaa
- 200 g sitruunarahkaa
- 300 g soseutettuja mansikoita (tuoreita tai pakaste)
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 rkl sitruunamehua tai vettä
- (halutessa n. ½ dl sokeria)
Kiille:
- 1 dl vettä
- 250 g soseutettuja mansikoita
- 1 ¼ dl hyytelösokeria
Koristeluun esim:
- Sitruunaviipaleita
- Daim-rakeita
- Murusta keksit kulhoon. Sekoita joukkoon piltti. (Tarvittaessa lisää keksimurskaa, jotta seoksesta tulee kiinteämpää.)
- Aseta halkaisijaltaan n. 18–21 cm kakkukehikko tarjoiluastian päälle ja painele seos kehikon sisään. Jos käytössäsi ei ole kakkukehikkoa, voit käyttää leivinpaperilla vuorattua irtopohjavuokaa.
- Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen.
- Vaahdota kerma. Lisää joukkoon sitruunarahka, soseutetut mansikat ja vanijasokeri, sekä mahdollinen sokeri.
- Kuumenna sitruunamehu tai vesi kiehuvaksi pienessä kasarissa. Liuota vedestä puristetut liivatelehdet mehuun ja anna jäähtyä hetki.
- Lisää liivateneste ohuena nauhana täytteeseen koko ajan vatkaten.
- Kaada täyte kehikkoon pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti tai yön yli.
- Mittaa kasariin vesi ja mansikkasose. Kiehauta.
- Lisää kiehuvaan seokseen hyytelösokeri koko ajan sekoittaen. Keitä miedolla lämmöllä minuutin ajan ja nosta seos jäähtymään hetkeksi. (Muutama minuutti riittää, muuten seos alkaa hyytyä ja kiilteestä tulee epätasainen.)
- Valuta kiille lusikalla kakun pinnalle. Nosta jääkaappiin hyytymään.
- Kun kiille on hyytynyt, voit irrottaa kakun avaamalla kehikon varovasti. Jos käytät kakkuvuokaa, irrota kakku vuoasta ja nosta tarjoiluvadille.
- Koristele kakku mielikuvitusta käyttäen, esimerkiksi juhlien teeman mukaan. Kuvan kakku on koristeltu sitruunaviipaleilla ja Daim-rakeilla.