Veli-Matti Koistinen on 17- vuotias maantiepyöräilijä, joka on urallaan noussut olympiajoukkueeseen saakka. Syksyllä hän muutti kotikaupungistaan Varkaudesta yksiöön Kuopioon opiskellakseen Kuopion klassillisessa lukiossa urheilulinjalla.
Veli-Matti Koistinen kertoo saaneensa innostuksen lajiinsa ala-asteella. Koulun pyöräretkellä hänen opettajansa oli sanonut Koistisessa olevan pyöräilijän lahjoja. Koistinen oli tuolloin aiemmin lopettanut edellisen harrastuksensa, painin, ja oli vailla uutta lajia. Näin ollen pyörän satula kutsui. Aloitettuaan uuden harrastuksen Koistinen luiskahti ensimmäisissä kilpailuissaan ensimmäisestä kurvista ulos. Tästä leimahti näyttämisen halu, joka on kantanut aina tähän päivään saakka.
Tähänastisen pyöräilijäuransa kovimmaksi saavutukseksi Koistinen nostaa Viron Tartossa vuonna 2015 voittamansa nuorten tourin ykkössijan.
Koistisen uraa ovat kuitenkin värittäneet myös vastoinkäymiset. Tänä vuonna Belgiassa hänellä tuli hengenahdistusta kesken kilpailun, ja kisa jäi kesken. Sairaalassa todettiin lievä sydänkohtaus, jonka seurauksena Koistinen vietti kolme päivää sairaalassa ympärillään lääkäreitä, jotka eivät hallinneet kunnolla englannin kieltä. ”Kyllä se opetti tulemaan toimeen”, hän kertoo. Edelleenkin on auki, oliko kyseessä varmasti sydänkohtaus. Varmaa kuitenkin on, että tämän jälkeen puhkesi sitkeä sydänlihastulehdus, josta Koistinen on nyt pitkän sairastamisen jälkeen toipunut.
Urallaan Koistinen on oppinut paljon kaikenlaista, muun muassa matkustamisen ympäri maailmaa ja kansainvälisen kielen puhumisen. ”On paljon asioita, joita ei voi oppia koulun penkillä”, hän kertoo. Viime kauden sairastelut veivät Koistiselta koko kauden penkin alle. Kautta kokonaisuudessaan hän pitää oppimisen kautena. ”Opin asioita itsestäni. Kipeänä ei pidä harjoitella”, pohdiskelee Koistinen.
Lajinsa parhaita puolia puntaroidessaan mies kertoo, että lajin puolesta tulee lähdettyä reissuun paikkoihin, joissa ei tulisi koskaan muuten käytyä. Muutenkin reissaamisen Koistinen nostaa tärkeäksi osaksi lajia. ”Saa kierrellä ulkomailla ja näkee hyvää porukkaa”, hän listaa. Hän pitää yksilölajin luonteesta ─ voi laittaa kaiken peliin itseään varten. Lopuksi hän mainitsee vauhdin ja vaaralliset tilanteet ─ samalla viivalla on 80 ukkoa, joista kaikki ovat enemmän tai vähemmän hapoilla, psyyken pitää olla kunnossa.
Kuten urheiluun kuuluu, parhaimmat saavat osakseen huomiota, ja myös painetta ─ odotukset Koististakin kohtaan ovat korkealla. ”Kyllä siellä jotkut ukot laittaa mesen puolella viestiä, että mikä on kun ei kaveria näy viivalla”, sairasteluista hiljalleen toipuva Koistinen kertoo. Hän kertoo paineiden olevan toisinaan raskaita kantaa, ja haluaisikin löytää tehokkaan keinon, jolla purkaa niitä. ”Koitan ottaa paineet vastaan positiivisin mielin. Yleensä lähden lenkille. Onneksi tukijoukot ovat mahtavia, ja ymmärtävät tilanteen eivätkä aseta paineita”, kiittelee Koistinen taustajoukkojaan.
Koistinen käy urheilunsa rinnalla myös koulua parhaansa mukaan. Hän kertoo urheilulukiosta olevan iso apu opiskelussa, koska väljempi lukujärjestys ja ylimääräinen vuosi opiskelua mahdollistavat urheilemisen täysipainotteisesti. Hän myös kiittelee opettajien ymmärtäväisyyttä. Tavoitteena Koistisella on päästä lukio läpi, ja urheilun puolella silmissä siintää ammattiurheilijan ura. ”Katsotaan mihin tie vie. Riippuu myös tulevista vastoinkäymisistä”, pohtii Koistinen.
NON SOLUMJoulukuu 2017 – Suomi 100 -painos8.12.2017