Sata vuotta sitten Suomi kärsi elintarvikepulasta, jolloin ihmisillä oli ravintoa niukasti. Ruokavalio koostui lähinnä perunasta, maitotuotteista ja leivästä, eikä lihaa käytetty kuin erityisinä juhlapäivinä. Sotavuosien jälkeen ruokavalio muuttui monipuolisemmaksi ja ravintoa oli enemmän saatavilla. Sokerin, lihan, juuston ja voin kulutus kasvoi, mutta niiden käyttö oli silti maltillista verrattuna nykypäivään.
Teollistumisen myötä ihmiset muuttivat kaupunkeihin ja naiset lähtivät kokopäivätöihin, jolloin heillä ei ollut aikaa tehdä perheelleen ruokaa. Näin valmisruoat yleistyivät suomalaisten ruokapöydissä, jonka mahdollistivat myös mm. mikro ja jääkaappi kodinkonerintamalla. 90-luvun laman aikana ruoasta oltiin jälleen tarkempia ja se oli yksinkertaista ja halpaa kotiruokaa.
Suomalaisten ruokavalio on monipuolistunut viimeisen sadan vuoden aikana huimasti, mutta erityisesti nyt 2000-luvulla, jolloin ruokavalion monipuolisuuden lisäksi ollaan kiinnitetty huomiota myös ruoan terveellisyyteen ja ekologisuuteen.
Vegaanisuus on ollut pinnalla jo parin vuoden ajan, mutta parhaillaan sitä voitaisiin kutsua trendiksi. Syitä miksi ihmiset alkavat vegaaniksi ovat useimmiten eettiset, ekologiset tai terveydelliset. Vegaaniliitto määrittelee sanan vegaani näin: ”Vegaani on henkilö, joka ei syö mitään eläinkunnasta peräisin olevia tuotteita kuten lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita ja niiden johdannaisia. Vegaani ei myöskään osta eläinperäisiä vaatteita, kuten nahkaa ja villaa, eikä tue palveluita, jotka perustuvat eläinten riistoon.” Tunnettuja vegaaneja ovat mm. Venla Savikuja, Riku Nieminen, Antti Launonen, Miley Cyrus, Charles Darwin, Carl Lewis ja Jared Leto.
Veganismin ja kasvissyönnin yleistyessä kaupat, ravintolat ja valmisruokayritykset ovat panostaneet tyydyttämään kuluttajien toiveita. Uusia vegaanituotteita on ilmestynyt kappoihin jäätävät määrät viimeisen kahden vuoden aikana ja lisää on vain tulossa! Allekirjoittanut päätti testata Top 5 vegaanituotteet perheellään. Raatiin kuului viisi 8-47 vuotiasta koemaistajaa.
Hoviruoka Kasvispiirakka (Vihis), 115 g/ o,95 €, S-market
+ Mielyttävän makuinen täyte, ei herätä erityisiä tuntemuksia.
+ Sopivan kokoinen ja sopii nopeaksi välipalaksi
– Liian paljon taikinaa ( toisaalta jonkun mielestä taikina on piirakoissa paras osa)
– Rasvainen
3/5
Saarioinen Vegepizza, 200 g/1,40 €, S-market
+ Perinteinen roiskeläppä, jossa uutena makuvivahteena chilisyys
-Pohjaa on paljon ja se maistuu epämielyttävälle.
2/5
Hoviruoka Riisipiirakka, 4 x 60 g/ 1,15 € K-Supermarket
+ Maukas ja ruokaisa, paljon riisitäytettä.
-Pohja on hieman liian pehmeä ja murenevainen.
3½/5
Apetit Kasvisjauhispihvit Chrispy Chick (pakaste), 240 g/ 2,70 € S-market
+ Pinta on rapea
+ Pihveissä on purutuntumaa, makua voisi kuvailla kanamaiseksi.
+ Tuote on gluteeniton, sopii siis keliaakikoille.
– Rasvainen ja suolainen maku jää suuhun.
4/5
Kolmen kaverin jäätelö Suklaa & Pähkinäkinuskikastike, 500 ml/ 5,65 € S-market
+ Pähkinä- ja suklaapalat tuovat kivaa rakennetta jäätelöön.
+ Jäätelö on pehmoista, ei arvaisi vegaaniseksi.
+ Toimii erinomaisesti makeanhimoon.
– Kinuski on niin makeaa, että peittää jäätelön omaa makua alleen.
– Suklaajäätelö on hieman tunkkaisen makuista.
3½/5
Suosittelen jokaisen kokeilemaan vegaanisia tuotteita, ihan vaikka vaihtelun vuoksi. Vegaaniset ”mättötuotteet” on tehty myös sekasyöjien suuhun sopiviksi, eikä hintakaan ole tavallisia herkkuja korkeampi. Jos erityisesti vegaaninen mättö alkoi kiinnostamaan, Facebookissa on ”Sipsikaljavegaanit” niminen ryhmä, joka levittää vegaaniherkkujen ilosanomaa. Lisäksi vegaanituotteet.net sivulla on listattuna erilaisia vegaanituotteita, jotka kaikki löytyvät perusmarketeista.
http://www.vegaanituotteet.net/
https://www.facebook.com/groups/1701571030062709/
http://vegaaniliitto.fi/
NON SOLUMJoulukuu 2017 – Suomi 100 -painos8.12.2017