”We are thankful for living here”
Kaikkia kiinnostaa aina kuulla, mitä ulkomaalaiset ajattelevat Suomesta. Daughertyn perhe muutti Suomeen toukokuussa 2016. Perheen vanhemmat, Leah ja Matthew, ovat kotoisin Coloradosta, Yhdysvalloista. Muuttaessaan Suomeen perheeseen kuului myös 1-vuotias Miles poika. He ovat asuneet nyt noin 1,5 vuotta täällä. Viime kesänä pieni tyttövauva, Wynn, syntyi heidän perheeseensä Suomessa.
”Muutto Suomeen kuulosti mahtavalta.” Perheen isä Matthew, ”Matti”, haki paikkaa Suomesta työpaikan takia. Yhdysvaltojen ja Suomen ilmavoimat sopivat tekevänsä vaihdon kahden lentäjän välillä. Matin työhön kuuluu opettaa Suomen ilmavoimissa uusia ja erilaisia tapoja Yhdysvalloista. Matti ja vaimonsa Leah sanovat jo muuttovaiheessa huomanneensa Suomen täsmällisyyden ja tarkkuuden. ”Paikan hakuun kuului paljon haastatteluja ja terveyskyselyitä.”
”Innostus voitti jännityksen Suomeen muutosta”, sanoo Leah. ”Tiesimme Suomesta hyvin vähän, joten edessä oli kielen opettelu ja tiedon etsiminen.” Matti ja Leah ovat suomen kieltä itsenäisesti opetellessaan voineet todeta sen olevan todellakin hankala kieli. Matin mukaan kielen opiskelua vaikeuttaa myös suomalaisten erinomainen englannin kielen taito. ”Töissä kiireiden keskellä on kaikille nopeampi ja helpompi puhua englantia”, Matti toteaa. Hän ei myöskään ymmärrä, miten suomalaiset voivat puhua kieltä niin älyttömän nopealla tahdilla. Vieraskielisen korvaan puhumisemme kuulostaa varmasti viikon kuulumisten vuodatukselta yhteen hengenvetoon.
Pitäisikö kasvattaa talviturkki? Suomi tunnetaan ulkomailla usein kylmänä, lumisena ja pimeänä paikkana erittäin Pohjoisessa. ”Toki huhut todella lyhyistä päivänvalon hetkistä jännitti. Ensimmäisen talven jälkeen kuitenkin todettiin, ettei se kylmyys niin kauheaa ollut.” Kylmyyden vastapainoksi Suomalaiset tykkäävät saunoa. Leah ja Matti kertovat, etteivät aluksi osanneet saunoa: ”Lämmitimme saunan ensimmäisellä kerralla aivan liian kuumaksi niin, ettei siellä voinut olla pitkään. Kokemus ei ollut samanlainen, mitä olimme kuulleet. Vasta myöhemmin, kun meidät kutsuttiin saunailtaan, saimme tietää, miten kuuluu saunoa. Löylyt tuntuvat huomattavasti paremmilta, kun lämpötilaa pudottaa 40 astetta.”
Uusi maa, uudet kujeet
Kaikista kulttuureista löytyy aina uusia ja hauskoja ihmetyttäviä asioita. Ystävämme Coloradosta huomasivat jo Helsingissä ensimmäisessä ravintolassa syödessään uuden tavan ruokailla. Kaikki käyttävät haarukan lisäksi veistä syödessään. Katsottuaan ympärilleen pienen hymyn kautta olivat Leah ja Matti oppineet palan meidän tavoista.
Suomen luonnossa on paljon ihmeteltävää Leahille ja Matille. Leah sanoi yllättyneensä huomatessaan kesällä, miten paljon luonnossa on syömäkelpoisia marjoja ja sieniä. Lisää positiivia yllätyksiä tuli talvella, kun he huomasivat monen huolletun urheilureitin maksuttomuuden. Esim. talvella hiihto- ja luisteluradat ovat erittäin hyviä. ”Urheilijoina olemme näistä mahdollisuuksista kiitollisia.”
Mihin huomio kiinnittyy Suomessa?
Suomalaisen silmät voivat olla sumentuneet oman maan hyville ja huonoille puolille. Vasta reilun vuoden Suomessa asunut perhe kertoo mielellään näkemyksensä. ”Hyviä puolia on paljon enemmän, mutta huonojakin puolia löytyy”, kertoo Leah. Heidän mielestä mm. suomalaiset tv-ohjelmat ovat apeita ja synkkiä. Hyvin harvasta elokuvasta on tehty hauskoja ja positiivisia. ”Saman huomaa myös muussakin Pohjoismaisessa elokuvatuotannossa.”
Pimeys on paljon kuultu termi Suomesta. Leah ja Matti sanovat pimeyden olevan erilainen ja jännittävä kokemus, ei kuitenkaan huono. ”Talvella lumi tekee päivistä valoisampia.” Kesän valoisuuden ja talven hohtavan lumen väliin asettuu jakso, jota kutsutaan marraskuuksi. ”Se on Suomessa mielestäni ikävin kuukausi, kun on pimeää, kylmää ja loskaa”, Leah sanoo. Monet muutkin ovat asiasta varmasti samaa mieltä.
Leah ja Matti muistelevat ensimmäisiä kuukausiaan Suomessa. Iloisina amerikkalaisina he tervehtivät kaduilla kävellessään jokaista vastaan tulevaa iloisesti. Takaisin sai usein oudoksuva ilmeen ja katseen maahan. Eihän suomalainen toista tuntematonta tervehdi. Uusi tyyli huomioida ventovieras vaati totuttelemista amerikkalaisilta.
Muumifanien luota itse muumilaaksoon
Ennen Suomeen muuttoa Daughertyn perhe asui 3,5 vuotta Japanissa. Leah ja Matti kertovat, miten suomalaiset ja japanilaiset ovat melko samanlaisia luonteeltaan. Ihmiset haluavat olla kohteliaita, mutta samalla puhua totta. ”Mielipiteen ilmaiseminen on suomalaisille silti helpompaa kuin japanilaisille. Suomalaiset uskaltavat sanoa ei.” Ihmisistä saa päältäpäin katsottuna aivan erilaisen kuvan. ”Aluksi monet Japanissa ja Suomessa vaikuttavat hiljaisilta ja ujoilta, mutta kun heihin tutustaa paremmin, tämä ennakkoluulo voidaan kumota nopeasti.”
Ruokatottumukset ovat kaikkialla erilaisia
”En tiennyt, että täällä aikuiset rakastavat niin paljon karkkia”, nauraa Leah, ”Oli hauska yllätys, kun ystävät pyysivät tuomaan illanistujaisiin karkkia.” Suomalaisten kuuluisa salmiakki on päässyt myös Matin irtokarkkilistoille. Toinen ruokaan liittyvä uusi tapa on Coloradolaisille maidon juominen. ”Meillä päin maidon juominen oli 5-vuotiaiden hommaa. Täällä on hauska katsoa, miten aikuiset miehetkin juovat maitoa.” Maidon juomisen terveysvaikutuksista löytyy Suomessa monta tutkimusta. Tosiaan erilaisten tutkimusten määrä naurattaa Mattia ja Leahia. ”Suomalaiset perustelevat asioita hokien, miten siitä, tästä ja tuosta on tehty tutkimus.”
Arvostusta omaa maata kohtaan ei kannata unohtaa
”Täällä saamme olla monesta asiasta kiitollisia.” Leah on lasten kanssa huomannut, miten Suomessa on paljon maksuhelpotuksia lapsiperheille, mm. julkinen liikenne, kerhot ja terveydenhuolto. Ylipäätään suomalaisena saa olla kiitollinen hyvästä terveydenhoitotasosta. Rokotuksista ja muista perustarkastuksista huolehditaan. Leah kertoo myös olleensa tyytyväinen henkilökunnan huolenpitoon. ”Raskaana ollessani sairaaloissa työntekijöillä oli aikaa kysellä vointiani ja varmistaa, että kaikki on kunnossa”, Leah muistelee.
Turvallisuudesta saa olla aina kiitollinen. ”On hienoa, kun ei tarvitse lasten puolesta pelätä.” Ihmisiä on paljon vähemmän ja samalla liikenne on rauhallisempaa. Yleisesti onnettomuuksien riski on täällä huomattavasti pienempi.
Matti ja Leah kuvailevat luontoa ihmeelliseksi. ”Kaikkialla on puhdasta ja neljä näin selkeää vuodenaikaa on meille aivan uusi asia.” Suomessa säiden vaihtelevuus auttaa arvostamaan sellaista, mitä ei ole pitkään aikaan ollut. Joku voisi hyvinkin viitata näin sanoessaan aurinkoon, ja niin taitaa tehdä Daughertytkin. ”Aurinkoa arvostaa täällä paljon enemmän.”
Vilma Hyppölä 17B
NON SOLUMJoulukuu 2017 – Suomi 100 -painos8.12.2017