Aamulla varhain
Kun monet olivat vielä sikeässä unessa, taikka eivät olleet vielä edes menneet nukkumaan, alkoivat yhdeksän nuorta ja kaksi opettajaa jo heräillä ja valmistautua lähtöön. Lentokentällä piti olla jo viideltä aamulla ja kone Helsingin kautta Roomaan lähti vähän kuuden jälkeen.
Fontana di Trevi
Viikon aikana Roomassa näimme tavallisia turistinähtävyyksiä sekä ei-niin-tavallisia paikkoja. Söimme myös erinomaista ruokaa ja kävelimme kymmeniä kilometrejä. Kun viikon päästä oli jälleen aika palata koti-Suomeen, oli kaikilla varmasti jo hieman ikävä Suomen hiljaisuutta ja rauhallisuutta, mutta myös toisaalta varmasti ikävä Roomaa. Mutta pakkohan sinne on joskus palata, kun on lantinkin Fontana di Treviin heittänyt!
Vaatimuksena latinan taito
Rooman matkoja järjestetään kerran kahdessa vuodessa yhteistyössä latinan ja jonkin toisen aineen yhteistyökurssi. Tänä vuonna latinan lisäksi mukana oli myös liikunta ja terveystieto. Matkalle pääsivät kaikki, jotka halusivat ja olivat käyneet vähintään kolme latinan kurssia. Matka oli tällä kertaa 29.4-6.5 ja mukana oli yhdeksän opiskelijaa eri lukioista, sekä latinan ja liikunnan opettajia.
Me olimme jo ennen matkaa tehneet Roomasta ja antiikin kulttuurista pieniä ”tietopläjäyksiä”, joita sitten esittelimme ympäriinsä eri puolilla Roomaa, kuten Caracallan kylpylöillä, Caapitolium kukkulalla ja Espanjalaisilla portailla. Pläjäyksiä oli esimerkiksi taidesuuntauksista, antiikin ajan kauneusihanteista, monista eri nähtävyyksistä, mutta monien mielestä mielenkiintoisinta oli kuunnella taruja Capitolium kukkulasta Capitolium kukkulalla. Myös esimerkiksi antiikin ajan lääketiede oli monien mielestä mielenkiintoista.
Mielenkiintoisia nähtävyyksiä
Capitolium kukkulan lisäksi kävimme Rooman seitsemästä muinaisesta kukkulasta myös Aventinuksella, sekä Palatinus-kukkulalla vahingossa eksymässä. Kävimme myös Gianicolo-kukkulalla, jossa sijaitsee Suomen Rooman-instituutti Villa Lante, jossa pääsimme myös käymään. Matkamme aikana näimme monia eri nähtävyyksiä, joista parhaiten mieleen ovat jääneet suuret Caracallan kylpylät , yöllinen Fontana di Trevi , monet vanhat kirkot, kuten Il Gesu, Pietarinkirkko ja Saint Clementen kirkko (jonka alta löytyy keskiajan kirkko ja antiikin ajan katutaso), paljon puhutut Forum Romanum, Colosseum ja Circus Maximus (ja varsinkin Circus maximuksella juokseminen), kapusiinimunkkien hautakammiot sekä Travestere kaupungin osassa haahuilu ja appelsiini- ja ruusutarhoissa käyminen. Kävimme myös esimerkiksi Ostian kaivausalueilla Rooman ulkopuolella.
Viikon aikana koimme ja näimme vaikka mitä, ja käveltyä tuli päivässä helposti yli 10 kilometriä. Tämä tuntui kyllä mukavasti lihaksissa viikon jälkeen ja jalkapohjat olivat kipeinä jo ensimmäisien päivien aikana. Se ei helppottanut pitkiä jonotuksia, joita väistämättä tuli nähtävyksiä kierrellessä. Monet nähtävyyksistä olivat kuitenkin niin hienoja, että pitkä jonotus oli sen arvoista. Kuitenkin yllättäen pisin ja raskain jonotus ei ollutkaan Pietarin kirkkoon tai vatikaanin museoihin, vaan yhteen Rooma-tehtävistä eli kurkistamaan pienestä avaimenreiästä Maltan ritarien aukiolla (jostakin syystä viereisen reiän edessä ei ollut ollenkaan ihmisiä, joten päätimme muodostaa siihen ihan oman jononsa).
Tehtävä seuraaville matkalaisille
Muita Rooma tehtäviä eli asioita, joita turistin pitäisi Roomassa tehdä, olivat Rooman alkupisteen löytäminen ja sen painaminen sormella, missä saimme apua poliiseilta; pyhän veden juominen Vatikaanissa ja kolikon heittäminen Fontana di Treviin. Seuraavalle ryhmälle jätimme myös oman tehtävämme: Menkää ravintolaan, joka on alle 5 min kävelymatkan päässä hostelliltamme, eri reittejä niin, että matkassa kuluu yli tunti. Ravintolan löytämisessä saimme apua kolmelta paikalliselta, joiden avuliaisuudesta huomasi selkeästi italialaisen palvelukulttuurin.
Mitä opimme matkalla?
Opimme Roomassa paljon italian ja antiikin ajan kulttuurista, säännöistä ja historiasta. Opimme kokemuksen kautta, että Trajanuksen kauppahallin ikkunalaudoilla tai Villa Lanten kaiteella ei saa istua, Colosseumin pylväisiin tai Vatikaanin aitoihin ei saa nojailla, Pietarin kirkossa ei saa opettaa eikä Caracallan kylpylöiden viemäreihin saa pudottaa kiviä edes tieteellisen tutkimuksen varjolla. Opimme myös, ettei italialaiseen kulttuuriin kuulu cappuccinon juominen muulloin kuin aamulla, eikä kahvia kuulu tilata jälkiruuan kanssa samaan aikaan vaan vasta koko aterian päätteeksi. Myös Porta Portesen markkinoiden pelikojut kannattaa kiertää kaukaa (kuten myös vihaiset koirat ja linnut) ja kirkkoihin mennessä olisi hyvä peittää olkapäät ja polvet näkyvistä.
Parasta matkalla olivat tietenkin maisemien ja nähtävyyksien näkeminen, joita oli aikaisemmin nähnyt vain kirjoissa kuvina. Toisaalta vaikutuksen teki myös italialainen ruoka ja varsinkin pitsa, joka oli aivan eri makuista kuin Suomessa, koska raaka-aineet olivat tuoreita ja hyviä. Vaikka Italian liikenne on todella kaoottista ja ihmisiä on paljon, saimme sieltä myös jännittäviä kokemuksia ja tyytyväisen tunteen, kun opimme käyttämään sujuvasti metroa ja busseja ja välttelemään varkaita väentungoksessa.
Koska opettajamme olivat pelotelleet meidät puolikuoliaiksi pitkillä jonotusajoilla, kiireellisellä päivärytmillä ja pitkillä kävelymatkoilla, oli meille reissu paljon rennompi, kuin olimme odottaneet. jonotusajat olivat siedettäviä, eikä kävelykään loppujen lopuksi niin rasittavaa ollut. Myös ohjelmamme oli niin joustava, että pystyimme siirtämään nähtävyyksiä muille päiville, jos toisena päivänä olimme liian väsyneitä. Loppujen lopuksi reissu oli siis tekemisen arvoinen ja näimme kaiken, mitä olimme toivoneetkin näkevämme ja vielä enemmänkin. Suosittelemme siis kaikille, että jos mahdollisuus tulee lähteä Roomaan, niin ottakaa se vastaan. Ette tule katumaan sitä!
Non SolumKevät 201720.3.2017