Suomen hevonen on Sirkku Peltolan kirjoittama suomalainen klassikkonäytelmä.
Sitä on esitetty Kuopion kaupunginteatterissa tänä keväänä ja sen on ohjannut Olli-Matti Oinonen. Suomen hevosessa ei monesti hevosta näy, mutta näytelmä antaa hulvattoman hauskan ja monipuolisen kuvan suomalaisuudesta.
Näytelmä tuo esille erityisesti suomalaisuudelle ominaisen perheen tärkeyden.
Jokainen jäsen tässä hauskassa uusioperheessä omaa perheenjäsenellä on stereotyyppisiä suomalaisia piirteitä. Perheeseen kuuluu perinteinen suorapuheinen anoppi, yrmeä suomalainen mies ja hänen ylitunteellinen, pelokas uusi vaimonsa, lievästi katkera ex-vaimo, vanhempiensa erosta huomattavasti katkerampi poika sekä huonosti käyttäytyvä isintyttö, jotka molemmat ovat miehen ensimmäisestä avioliitosta. Vaikka perheenjäsenten väliset suhteet ovat enemmän kuin sekalaiset, he kaikki selviävät jokapäiväisestä elämästään yhdessä, toki hienoisen valituksen ja murjottamisen kera, mutta pohjimmiltaan kuitenkin täynnä lähimmäisenrakkautta, joka auttaa jaksamaan.
Toinen tärkeä tekijä Suomen hevosessa on tapahtumapaikkana toimiva maaseutu.
Suomi oli maatalousmaa 1950-luvun teollistumiseen asti, huomattavasti muuta Eurooppaa pidempään, ja se tuo tietyn maalaisleiman. Näytelmässä tämä tulee esille monin tavoin. Talon nuori tytär valittaa siitä, että kaupunkilaiset pitävät itseään maalaisia parempina, ja pelkää sen takia joutuvansa kiusatuksi yläasteen alkaessa. Mummo taas on perinteinen vanhanajan suomalainen, jolle oma maatila pysyy kotina koko elämän ajan. Muuttaminen kaupunkiin ei tule kysymykseenkään vaikka se tarkoittaisi elämistä lapsen, tämän entisen aviomiehen sekä lapsenlapsien kanssa samassa talossa. Näytelmässä käsitellään hyvin satiirisesti Euroopan Unionin maanviljelyyn kohdistuvia direktiivejä. Näin tuodaan esille Suomen kuuluminen Euroopan Unioniin siitä näkökulmasta, ettei sillä ole pelkkiä positiivisia seurauksia.
Näytelmä tuo esiin myös humoristisia piirteitä suomalaisesta identiteetistä.
Alkoholi on tarinassa mukana heti ensimmäisessä kohtauksessa miesten pihakeinussa nauttimasta oluesta lähtien loppuun asti erityisesti hahmojen keskusteluissa ja juoruissa. Myös mummon harjoittelema suomalaisille tyypillinen rallienglanti piristää katselukokemusta. Hahmojen luonteiden kärjistäminen tuo hauskuutta, kun nuorten tyttöjen naiiviutta ja pinnallisuutta, uuden naisystävän yksinkertaisuutta ja tunteellisuuta ja mummon suorapuheisuutta ja sarkastisuutta lähes liioitellaan.
Vaikka suomalaisia pidetään juroina ja sisäänpäin suuntautuneina, kuten perheen isä näytelmässä, tuodaan esille myös muita persoonallisia ja kaikkea muuta kuin tympeitä ihmistyyppejä joita myös kansastamme löytyy.
Non SolumKevät 201720.3.2017