Syksyn ja halloweenin herkkuruokaa

Tuuli Nissinen ja Kristiina Räsänen

Syksy on jo pitkällä, ja sen mukana tulleet viileät kelit tarjoavat hyvän mahdollisuuden opetella tekemään jotain uutta ja herkullista.

Ruo­an ei kui­ten­kaan tar­vit­se olla tuh­tia koti­ruo­kaa. Ke­vy­em­mät vaih­to­eh­dot ei­vät saa si­nua äh­kyyn, mut­ta saat kui­ten­kin tar­vit­se­ma­si ener­gi­an pi­me­ne­viin päi­viin. Ny­ky­ään ruo­ka­kult­tuu­rin kuu­luu kas­vis­ruo­kien suo­si­mi­nen.

Täs­sä ar­tik­ke­lis­sa esit­te­lem­me teil­le  muu­ta­man re­sep­tin, jot­ka so­pi­vat tren­din mu­ka­na kas­vis­syö­jil­le ja muil­le ko­kei­lun­ha­lui­sil­le ih­mi­sil­le. Näil­lä eväil­lä jak­saa opis­kel­la ja so­pi­vat­han nämä myös hal­lo­ween-il­lan­viet­toi­hin.

Iloa ruo­an­lait­toon!

Muffinipeltipannukakut eli aamupalamuffinit (6-7 kpl)

Aamu­pala­muf­fi­nit

Ai­nes­osat:

125 g veh­nä­jau­ho­ja
1 rkl so­ke­ria
1 tl lei­vin­jau­het­ta
½ tl suo­laa
yksi ka­nan­muna
2 rkl mar­ga­rii­nia, su­la­tet­tu­na
120 ml mai­toa
va­nil­jaa (jos ha­lu­at käyt­tää va­nil­ja­so­ke­ria, lai­ta ta­val­lis­ta so­ke­ria vä­hem­män)
mar­jo­ja oman maun mu­kaan (tuo­rei­ta tai pa­kas­tees­ta)

  1. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään. Li­sää nii­den jouk­koon sula voi, mai­to ja va­nil­ja. Se­koi­ta, kun­nes tai­ki­na on ta­sais­ta.
  2. Kaa­da tai­ki­na va­lin­ta­si mu­kaan ras­va­tul­le muf­fi­ni­pel­lil­le tai muf­fi­ni­vuo­kiin ja lai­ta jo­kai­sen muf­fi­nin pääl­le ha­lu­a­ma­si mää­rä mar­jo­ja.
  3. Pais­ta 180 C noin 12 min tai kun­nes muf­fi­nien pin­ta on kul­lan­rus­kea.
  4. Jos lai­toit muf­fi­nit pa­pe­ri­siin vuo­kiin, odo­ta että ne jääh­ty­vät ko­ko­naan en­nen vuo­as­ta pois ot­ta­mis­ta ja syö­mis­tä. Val­mis tuo­tos läh­tee huo­mat­ta­vas­ti hel­pom­min pois vuo­as­ta täy­sin jääh­ty­nee­nä.

ohje: @tas­te­ma­de ins­tag­ra­mis­sa

Hal­lou­mi­pas­ta

Halloumipasta (4 annosta)

400 g pas­taa
1-2 pa­ket­tia kir­sik­ka­to­maat­te­ja
1 pa­ket­ti hal­lou­mi­juus­toa
1 puna­si­pu­li
olii­vi­öl­jyä
suo­laa ja pip­pu­ria
ba­si­li­kaa

(ha­lu­tes­saan pais­tet­tu­ja broi­le­rin­sui­ka­lei­ta, ei to­del­la­kaan pa­kol­li­nen)

Lai­ta pas­ta suo­lat­tuun, kie­hu­vaan ve­teen. Kuu­ti­oi hal­lou­mi noin 2 cm pa­la­sik­si ja pais­ta kui­val­la pais­tin­pan­nul­la kul­lan­rus­ke­ak­si. Ota hal­lou­mit eril­leen kul­hoon. Lo­rau­ta pan­nul­le olii­vi­öl­jyä ja li­sää sui­ka­loi­tu puna­si­pu­li. Puo­li­ta pik­ku­to­maa­tit ja li­sää ne pan­nul­le si­pu­lin kans­sa. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Kun pas­ta on al den­te, kaa­da vesi pois ja li­sää se pan­nul­le. Li­sää myös hal­lou­mit ja kään­te­le kaik­ki se­kai­sin. Li­sää vie­lä rei­lus­ti hie­non­net­tua ba­si­li­kaa jouk­koon. Jos ruo­as­ta ha­lu­aa hie­man suo­lai­sem­paa, jouk­koon voi lo­raut­taa hie­man soi­ja­kas­ti­ket­ta.

Ohje: www.lily.fi/blo­git/cu­li­na­ris­ta/tai­vaal­li­nen-hal­lou­mi­pas­ta-10-mi­nuu­tis­sa

Kana-kesäkurpitsaveneet (3-4 annosta)

Kana-kesä­kur­pit­sa­ve­neet

3-4 kesä­kur­pit­saa
450 g hu­na­ja­ma­ri­noi­tua kana­sui­ka­let­ta
1 purk­ki pas­ta­kas­ti­ket­ta
150 g juus­to­raas­tet­ta
50 g par­me­saa­nia

Läm­mi­tä uuni noin 200 C. Lai­ta pel­lil­le lei­vin­pa­pe­ri. Pais­ta kana­sui­ka­leet kyp­sik­si pan­nul­la. Li­sää pas­ta­kas­ti­ke ja anna hau­tua mie­dol­la läm­möl­lä muu­ta­man mi­nuu­tin ajan. Kun kana pais­tuu, leik­kaa kesä­kur­pit­sat pi­tuus­suun­nas­sa kah­tia. Kaa­vi lu­si­kal­la kesä­kur­pit­so­jen si­suk­set niin, että muo­dos­tuu ns. ve­ne­mäi­nen muo­to. Lai­ta kesä­kur­pit­sat pel­lil­le. Lu­si­koi kana-pas­ta­kas­ti­ke­seos kesä­kur­pit­soi­hin. Ri­pot­te­le kaa­vi­tut kesä­kur­pit­sa­pa­la­set ta­sai­ses­ti ve­nei­den pääl­le. Li­sää lo­puk­si juus­to­raas­te ja par­me­saa­ni. Pais­ta noin 35 min. Ha­lu­tes­sa­si voit hie­non­taa ba­si­li­kaa ja ri­po­tel­la sitä juu­ri en­nen tar­joi­lua ve­nei­den pääl­le.

ohje: http://www.thew­ho­le­so­me­dish.com/chic­ken-par­me­san-zucc­hi­ni-bo­ats/

Kasvislasagne (6-8 henkilölle)

250 g (glu­tee­ni­ton­ta) la­sag­nea (esim. Pas­ti­fi­cio La Rosa)

Kas­vis­la­sag­ne50 g ke­vät­si­pu­lin vart­ta5 pien­tä pa­laa pa­kas­te­pi­naat­tia

KAS­VIS­KAS­TI­KE:
4 rkl kyl­mä­pu­ris­tet­tua ekst­ra­neit­syt­o­lii­vi­öl­jyä
5 pork­ka­naa
pala lant­tua
pie­ni pala juu­ri­sel­le­riä
3 rkl sit­ruu­nan me­hua
½ ruuk­ku tuo­rei­ta ba­si­li­kan­leh­tiä sil­put­tu­na
400 g to­maat­ti­murs­kaa
400 ml vet­tä
1 tl Hi­ma­la­jan suo­laa
1 tl raa­ka­ruo­ko­so­ke­ria
3 tl kui­vat­tua ruo­ho­si­pu­lia
150 g vih­rei­tä olii­ve­ja (esim. Mo­ra­bi­to) (ei vält­tä­mä­tön)
rei­lus­ti mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

JUUS­TO­KAS­TI­KE:
200 g lak­too­si­ton­ta maus­ta­ma­ton­ta tuo­re­juus­toa
200 ml rii­si- tai kau­ra- tai man­te­li­ker­maa
125 g moz­za­rel­laa
½ tl jau­het­tua pap­ri­kaa
½ tl Hi­ma­la­jan suo­laa
ri­paus mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

PIN­NAL­LE:
250 g kir­sik­ka­to­maat­te­ja vii­pa­loi­tu­na
70 g lak­too­si­ton­ta Puna­lei­maa
ri­paus mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

La­sag­ne­vuo­an voi­te­luun: olii­vi­öl­jyä

Ohje:

Val­mis­ta en­sin kas­vis­kas­ti­ke. Huuh­te­le ja silp­pua ke­vät­si­pu­lin var­ret. Kuo­ri ja raas­ta pork­ka­nat, lant­tu ja juu­ri­sel­le­ri kar­ke­ak­si raas­teek­si.

Lo­rau­ta olii­vi­öljy pais­tin­pan­nul­le (tai ka­sa­riin) ja kuu­men­na hie­man. Li­sää ke­vät­si­pu­lin var­si­silp­pu ja jäi­set pa­kas­te­pi­naa­tin­pa­lat pan­nul­le ja hau­du­ta mie­dol­la läm­möl­lä 5 mi­nuut­tia, kun­nes si­pu­li on peh­men­ty­nyt ja pi­naat­ti su­la­nut.

Ku­moa juu­res­raas­te pan­nul­le ja hau­du­ta toi­set 5 mi­nuut­tia.

Se­koi­ta jouk­koon tuo­re­pu­ris­tet­tu sit­ruu­nan mehu, hie­non­ne­tut ba­si­li­kan­leh­det, to­maat­ti­murs­ka, vesi, suo­la, so­ke­ri ja kui­vat­tu ruo­ho­si­pu­li. Anna kas­tik­keen hau­tua pan­nul­la 20 mi­nuut­tia. Se­koit­te­le vä­lil­lä.

Kaa­da olii­vien säi­lön­tä­vesi pois sii­vi­län läpi. Vii­pa­loi olii­vit ja pyö­räy­tä ne val­miin kas­tik­keen jouk­koon. Rou­hi se­kaan rei­lus­ti mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä. Tar­kis­ta kas­tik­keen maku. Nos­ta pan­nu pois lie­del­tä.

Val­mis­ta juus­to­kas­ti­ke. Ku­moa tuo­re­juus­to ja rii­si­ker­ma kul­hoon. Vat­kaa ai­nek­set vis­pi­läl­lä ta­sai­sek­si.

Pa­loit­te­le moz­za­rel­la sen­tin ko­koi­sik­si kuu­ti­oik­si ja pyö­räy­tä juus­ton­pa­lat lu­si­kal­la juus­to­kas­tik­keen se­kaan.

Maus­ta kas­ti­ke pap­ri­ka­jau­heel­la, suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la. Tar­kis­ta juus­to­kas­tik­keen maku.

Lai­ta uuni kuu­me­ne­maan 200 as­tee­seen.

Lado la­sag­ne ker­rok­sit­tain olii­vi­öl­jyl­lä voi­del­tuun, suo­ra­kai­teen muo­toi­seen uuni­vuo­kaan. Näis­tä ai­nek­sis­ta syn­tyy kol­me la­sag­ne­levy­ker­ros­ta ja nel­jä kas­ti­ke­ker­ros­ta. An­nos­te­le siis kas­tik­kei­ta nel­jäs­osa jo­kai­seen ker­rok­seen.

Le­vi­tä en­sin ¼ kas­vis­kas­tik­kees­ta uuni­vuo­an poh­jal­le ja lu­si­koi sen pääl­le ¼ juus­to­kas­tik­kees­ta.

Ase­ta kak­si la­sag­ne­le­vyä vie­rek­käin uuni­vuo­kaan kas­tik­kei­den pääl­le.

Pei­tä la­sag­ne­le­vyt ohu­es­ti kas­vis­kas­tik­keel­la ja lu­si­koi taas kas­vis­kas­tik­keen pääl­le hie­man juus­to­kas­ti­ket­ta.

Jat­ka näin, kun­nes vuo­as­sa on kol­me la­sag­ne­levy­ker­ros­ta. Pääl­lim­mäis­ten la­sag­ne­le­vy­jen pääl­le tu­lee myös ohut kas­ti­ke­ker­ros.

Lado lo­puk­si vii­pa­loi­dut kir­sik­ka­to­maa­tit vuo­kaan vie­ri vie­reen. Pei­tä to­maat­tien pin­ta raas­te­tul­la Puna­lei­mal­la. Rou­hi pääl­le mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä.

Pais­ta uu­nin kes­ki­ta­sos­sa noin 30 mi­nuut­tia. Anna la­sag­nen ta­soit­tua hie­man en­nen tar­joi­lua.

Ohje: http://www.fod­map-keit­ti­o­ni.fi/re­sep­tit/ruo­kaa/kas­vis­ruo­at/kas­vis­la­sag­ne

Non So­lum - Syk­sy 2016Hal­lo­ween 201628.10.2016