Tehtiin yhdessä ryijyä - se on yhä portaikossa

Jarmo Jonnisen haastattelu

1) Milloin opiskelit Klassikassa  Jarmo Jonninen?

1) Aloitin elokuussa 1987 ja kirjoitin ylioppilaaksi v. 1991

2) Olitko normaali- vai urheilulukion puolella?

2) Luokkamme oli ensimmäinen varsinainen Klassillisen lukion urheiluluokka. Puhuttiin samalla luokattomasta lukiosta. Itse kävin siis lukion rauhassa neljässä vuodessa. Meillä oli vähennetty reaaliaineita harjoittamiemme lajien harjoitusten edestä.

3) Mitä muistoja on Klassikan ajalta?

3) Pelkästään hyviä. Olin muuttanut pois kotoa Pielavedeltä Kuopioon. Koulussa oli entuudestaan muutamia tuttuja – saman lajin urheilijoita; itse olin varsinaisesti yleisurheilijana, mutta pelasin myös lentopalloa. Se helpotti sopeutumista uuteen yhteisöön. Oltiin tekemässä ryijyä, mikä on edelleen lukion portaikon seinällä. Päästiin Savon Sanomiin kun ruoka loppui aina ruokailussa – reilu 30 nälkäistä urheilijaa söi vähän enemmän kuin normaalit lukiolaiset. Itse en urheilu-uralla niinkään menestynyt, mutta luokkakavereina/seuraavien vuosien urheiluluokkalaisissa vilisi menestyneitä urheilijoita; Janne Leskinen, Marko Tuomainen, Maarit Tilles, Jatta Ryhänen, Teemu Partanen, Tuomas Sammelvuo, Sami Harjula,… jne. Tuona aikana leireillä opiskeltu Internetin yli, eikä käytetty tabletteja.

Muutama vuosi sitten istuin työmatkalla Hong Kongista Helsinkiin Finnairin konessa, mikä teki välilaskun Bangkokissa. Viereeni istui Finnairin pilotti, joka oli lähdössä töihin Suomeen. Keskustelimme lennon aikana ja kuinka ollakaan kävi ilmi, että hänkin oli kirjoittanut ylioppilaaksi Klassikasta, joskin 15 vuotta minua aikaisemmin. Muistelimme siinä menneitä ja totesimme, että meillä oli ollut 11 samaa opettajaa. Maailma on pieni tai klassikkalaiset ovat levittäytyneet laajalle.

Pidimme ensimmäisen luokkakokouksemme vuosien yrityksen jälkeen toukokuussa v. 2014. Jälleen näkeminen oli riemukas. Kävimme tutustumassa ”vähän” muuttuneeseen ja remontoituun Klassikkaan – ei ollut meidän aikaan saunoja Rissasen Jussin valtakunnassa, ei ollut modernisoituja luokkia eikä ollut ruokalaa ja Hodon huonekin oli poistettu. Entisaikoja muistellessa otimme liikuntasalissa pienen hien päästäksemme sitten saunomaan Puijonmajalle. Tuntui kun ei olisi ollut erossa lukioajan kavereista ollenkaan, juttu jatkui siitä mihin reilu 20 vuotta sitten oli päättynyt. Klassikan henki elää!

4) Mitä on säilynyt vielä nykyaikaan lukiolla samana?

4) Raput ja ryijy – kaikki muu on enemmän tai vähemmän remontoitua.

5) Klassikan hengestä puhutaan paljon, jolla markkinoidaan lukiotamme. Miten se näyttäytyi sinun aikanasi?

5) kts. vastaus 3

6) Mitä muita ajatuksia Klassikka herättää?

6) Muutama vuosi sitten (joku Klassikan juhlavuosi) julkaistu matrikkeli oli hieno. Klassikka on antanut alkutaipaleen eväät monelle yhteiskunnan vaikuttajalle ja varmasti tulee antamaan sitä myös jatkossa. Samalla kun opiskelu on modernisoitunut, niin ammattimainen urheilu lukion rinnalla on helposti mahdollista. Ei ollut meidän aikaan iPadejä eikä tietokoneita  🙂

Juuso Jonninen

Jarmo Jonninen

Non SolumMarraskuu 2015 - Klassikka 75 vuotta28.10.2015