Professori James Brooks nosti khakinväristä bucket hattuaan ja pyyhki huohottaen hikeä otsaltaan. Hän seisoi vähän käytetyllä polulla, katsellen edessään risteileviä juuria ja kuivia lehtiä, jotka katosivat polun kumminkin puolin tiheään aluskasvillisuuteen. Brooks raapi harmaan sängen alla kohoavaa hyönteisen puremaa ja hapuili iPhoneaan. Herkkä kosketusnäyttö avasi kameran ja alkoi kuvata. ”Tässä on biologian professori James Brooks. Tänä vuonna vietän jouluni täällä, Amazonin upeassa sademetsässä”, hän sanoi ja panoraamasi ympäristöään. Kuva pysähtyi hetkeksi ihailemaan loiskasvin kuristamaa puuta, jonka latvusto kohosi yli 40 metrin korkeuteen. ”Asun paikallisessa kylässä, jonne on tätä polkua pitkin muutaman kilometrin matka. Tarkoituksenani on tutkia trooppisen ilmaston moninaista sienilajistoa ja tuoda muutamia lajikkeita kotiin tutkittavaksi”, Brooks jatkoi ja oli hetken hiljaa, ennen kuin lopetti kuvaamisen. Hän vilkaisi puhelimen näytön oikeaa yläkulmaa. Akku oli puolillaan.
Brooks laittoi iPhonen takaisin tarralla suljettavaan reisitaskuunsa ja nosti silmälasejaan pyyhkiäkseen kirvelevän hien silmistään. Sitten hän avasi vyölaukkunsa ja joi helteessä lämmennyttä vettä. Hän kuunteli hetken lintujen laulun täyttämää ilmaa. Monimuotoisesta sirkutusten ja vihellysten kudelmasta erottui tukaanin karhea raakunta ja kasikin läpitunkevat huudot. Alhaalta maankamarasta katsottuna aluskasvillisuuden lomasta erottuva latvusto näytti tyhjältä ja elottomalta. Professori kuitenkin tiesi, että siellä eli suurin osa sademetsän lajistosta. Apinat, linnut, käärmeet ja monenlaiset sammakot löysivät sieltä ravintonsa ja suojapaikkansa.
Brooks huoahti, pyyhki hiestä nihkeät kätensä housuihinsa ja jatkoi kävelyään. Hän katseli tarkasti polkua ja etsi paikallisten mainitsemaa ’risteystä’, joka veisi hänet Amazonjoen rantaan. Hän halusi löytää joenrannan kosteissa puissa viihtyvän sienen, jota paikalliset pitivät suurena herkkunaan. Puuvartiset liaanit risteilivät professorin pään yllä sankkana verkkona. Ne kietoutuivat puiden paksujen oksien ympäri, kuin käärmeet ja kohottivat versojaan kohti sademetsän kiihkeimmin haviteltua elonehtoa, valoa.
Äkkiä Brooksin katse kiinnittyi väriläiskään muutaman metrin päähän polusta. Valtavan ylispuun lähes miehenkorkuiseksi kasvaneen lankkujuuren päällä oli rykelmä kirkkaankeltaisia sieniä. Professori siirtyi uteliaasti lähemmäs ja hapuili aluskasvillisuutta väistellessään puhelintaan. Sirot sienet levisivät kasvupisteestä viuhkamaisesti, kukin omaan suuntaansa kurotellen. Sienet näyttivät tuntemattomilta jopa niihin erikoistuneen professorin silmään. Brooks hymyili ja mietti, tulisiko taas löytäneeksi uuden sienilajin. Hänestä oli mukavaa esittää löydöksilleen nimivaihtoehtoja. Brooks nappasi sienistä kuvan ja otti toisesta reisitaskustaan hennot pihdit ja lasipurkin. Juuri kun hän oli varoen irrottamassa yhtä sienistä, sen lakki liikahti. Professori jähmettyi ja huomasi hämmästyksekseen, kuinka sienelle avautui hiilenmustat silmät. Sitten lakki näytti rikkoutuvan, kun olento nousi ylös. Pieni keltainen sammakko oli naamioinut itsensä taitavasti painautuessaan tiiviisti sientä vasten. Nyt se istui sirosti sen päällä ja tapitti professoria suurilla silmillään. Brooks nojautui tyrmistyneenä kauemmas sammakosta ja pohti, katseliko parhaillaan yhtä tappavan myrkyllisistä nuolimyrkkysammakoista. Niiden myrkky levisi elimistöön jopa kosketuksen välityksellä, eikä professori halunnut olla liian lähellä niin vaarallista eläintä. Hän ei ollut kuitenkaan koskaan kuullut, että niin myrkylliset sammakon maastoutuisivat. Yleensä niillä oli ylpeyttä paistatella kaikkien näkyvillä hyvin tietoisina tappavuudestaan ja oikein kiusallaan hakeutua muiden lähelle, kuin pelotellakseen. Tämä oli joko vaaraton, tai harvinaisen ujo nuolimyrkkysammakko.
Brooks ei saanut katsettaan irti sammakosta. Se istui sienellä niin tyynen ja levollisen näköisenä, että hän uskalsi kumartua lähemmäs. Tarkastellessaan sammakkoa, hän huomasi kuinka sen päälaki alkoi sinertää. Professori henkäisi ja seurasi hämmästyneenä, kun sävy peitti hiljalleen alleen keltaisen sävyn. Se saavutti selän, vatsan ja jatkoi aina melamaisiin varpaisiin saakka. Vasta hetki sitten sienien värinen sammakko oli muuttanut ulkomuotoaan heleän merensiniseksi. ”Uskomatonta”, Brooks mumisi ja tuijotti ihmeissään näkyä. Minun täytyy saada tämä Lontooseen tutkittavaksi. Professori tunsi sydämensä hakkaavan rintaansa, kun hän avasi vapisevin käsin lasipurkin. Hän ei ollut koskaan ennen kuullut väriä vaihtavasta sammakkoeläimestä. Tämä ei ollut nuolimyrkkysammakko. Brooks tiesi katselevansa aivan uudenlaista olentoa, joka pystyi naamioitumaan paremmin, kuin yksikään toinen väriä vaihtava eläin. Noin mullistava löytö täytyi tutkia perinpohjin. Brooksin mieleen tuli jo muutama kollega, joka olisi enemmän kuin iloinen sammakosta. Hän kohotti pinsetit ja valmistautui nappaamaan kiinni sammakon takajalasta. Hän kuuli tukaanin karhean raakunnan ja kasikin läpitunkevat huudot. Sammakko ei tehnyt elettäkään paetakseen. Brooks pysähtyi, huomatessaan itsensä sammakon mustissa silmissä. Kuvajainen katsoi häntä takaisin, tarkastellen hänen turpeita silmäpussejaan ja tupakan vanhaksi uurtamaa kaulaa. Professori näki kuvajaisessaan elämän kuluttaman ja ylensyönnin turvottaman vanhan miehen, jonka bucket hatun alta pilkahti hopeinen, hikinen hiuskiehkura. Mies piteli pinsettejä käsissään, joita raskas työ ei ollut kovettanut. Professori tuijotti itseään ja sammakko istui värähtämättä paikoillaan, uskoen kohtalonsa ihmisolennon käsiin. Samassa hänen mieleensä tulvahti muistikuva seitsemänvuotiaasta James Brooksista, joka juoksi haavi kädessä perhospyynnissä isoäitinsä ruusuntuoksuisessa puutarhassa. Innoissaan saamastaan uudesta haavista, hän jahtasi siivekkäitä hyönteisiä iloisesti kikatellen. Hän ei huomannut pientä kivenlohkaretta kukkapenkin takana ja kompastui siihen. James alkoi itkeä ja piteli verta vuotavaa polveaan isoäidin kiiruhtaessa paikalle. Kun hän sitten istui kova kermakaramelli suussaan pihatuolilla, isoäidin sivellessä voidetta ruhjeeseen, hän tuli aivan yllättäen kysyneeksi, miksi haavan saamisen piti sattua. Isoäiti kohotti katseensa lapsenlapseensa ja hymyili lempeästi. ”Se kertoo, että olet elävä ja sielullinen olento, James-kultaseni”, hän vastasi ja silitti Jamesin poskea. James mietti, kuinka hänen isänsä oli aina paikannut hänen haavansa, ja muisti, miksi oli isoäidin luona. ”Kun isä kuoli, minuun sattui sisälle. Voiko niin olla?” hän kysyi surullisin katsein. Isoäiti hymyili yhä ja nyökkäsi. ”Silloin sinun sieluusi sattuu”, hän vastasi hiljaa. James nyökkäsi ja painoi katseensa. Äkkiä isoäiti jatkoi: ”Tiesitkö, että silmät ovat sielun peili?”
”En tiennyt, isoäiti”
Brooks tunsi käsiensä vapisevan ja hien valuvan silmiinsä. Kuumuus tuntui aiempaa tukahduttavammalta ja kosteus sietämättömän painostavalta. Hän huomasi pitelevänsä pinsettejään aivan sammakon jalan vieressä ja veti sen otsaansa kurtistaen kiireesti pois. Jokin tuossa sammakossa häiritsi häntä. Mitätön eläin oli herättänyt professorissa sellaisia tunteita, mitä hänen ei olisi kuulunut kokea. Hän oli nähnyt sammakon silmissä itsensä ja tajunnut olevansa viemässä sitä kirjaimellisesti tapettavaksi. Brooks kohottautui hämmentyneenä ja katseli sammakkoa, joka avasi haukotuksenomaisesti sinertävän suunsa. Minä en kykene laittamaan sammakkoa lasipurkkiin. Professori tuli siihen tulokseen, että oli tulossa hulluksi. Hänhän kuvitteli aivan omiaan.
Brooks kohotti toistamiseen pinsetit. Sammakko istui hievahtamatta ja tukaani raakkui. Hänen vapiseva kätensä lähestyi sammakkoa. Pinsetit melkein koskettivat eläimen kiiltävää takaraajaa, kunnes professori kirosi turhautuneena ja heitti ne ja lasipurkin menemään. Sammakko seurasi ilmeisen välinpitämättömänä, kun purkki alkoi vieriä alamäkeen ja kolahti pysähdyksiin puuta vasten. Professori hieroi etusormellaan ja peukalollaan väsyneenä silmäkulmiaan. Hän ei pystyisi viemään tuota sammakkoa Lontooseen, vaikka yrittäisi pakottaa itsensä siihen. Hän huokaisi ja katsoi taas sammakkoa. Eläin katseli häntä rauhallisesti ja kallisti hieman päätään. Aivan kuin se kysyisi professorilta, mitä hän aikoi seuraavaksi tehdä. Brooks vastasi katseeseen ja tuijotti sammakon hiilenmustiin silmiin. Hän näki oman kuvajaisensa tummana varjona valoisaa taustaa varten.
Sitten hän teki päätöksensä ja harppoi alamäkeen etsimään purkkiaan ja pinsettejään. Professori löysi purkin puun juurelta ja pinsetit hetken etsinnän jälkeen muutaman metrin päästä lehtien seasta. Hän sulloi kummatkin vyölaukkuun ja lähti päättäväisesti kävelemään. Polulle päästyään Brooks katsoi kohti kirkkaankeltaisia sieniä ja huomasi sammakon kadonneen. Tai ehkä se oli taas painautunut keltaisesti muuttuneena sientä vasten. ”Parempi niin, ettei kukaan muukaan löydä sitä”, hän mumisi itsekseen ja painoi hattunsa syvemmälle päähän. Hän nosteli jalkojaan polulla risteilevien juurien yli ja katsoi tarkkaan jalkoihinsa. Monet myrkylliset käärmeet olivat mestareita maasoutumaan kuivien lehtien sekaan. Brooks pyyhki hiestä nihkeät kätensä housuihinsa ja joi lämmennyttä vettä. Raapiessaan sängen alle kohonnutta hyönteisen puremaa, liaanille hänen eteensä laskeutui upean värinen tukaani, joka katseli häntä tummilla silmillään. Taustalla kuuluivat kasikin läpitunkevat huudot.
Emilia Malvila
Non SolumHuhtikuu 2015 - Taiteen taikaa2.4.2015