Ylioppilastutkinnon suorittaminen on kokemuksena vähintäänkin mielenkiintoinen.
Edelliset viikot ovat menneet kertaillessa (lue: opiskellessa uudelleen) kurssien aikana opittua, valittaessa kavereille / perheelle / sukulaisille / lemmikeille, kuinka suuri työtaakka on sekä vakuutellessa äidille, ettei ehdi tyhjentämään astianpesukonetta, koska lukeminen vie kaiken ajan. Jotta valmistautuminen olisi täydellistä, täytyy päivittäin napata myös kuva itsestä kirjapinon ja muistiinpanojen keskellä kavereille lähetettäväksi, ja jos kuva on kaikin puolin onnistunut, lisätään vielä kiva filtteri ja laitetaan se someen. Kuvatekstiksi tulee laittaa esimerkiksi (HUOM! Vain ehdotus, myös muut kuvatekstit neuvoteltavissa) “Tässä opiskelemassa, olispa tää jo ohi #studyhard #abilife #lukio #stuDYING #finnishgirl #finnishboy #tired”.
Ja kaiken tämän lukulomailun jälkeen koittaa se hetki, joka tuntui penkkaripäivänä vielä turvallisen kaukaiselta, mutta joka onkin nyt yllättävän lähellä. Nimittäin koeaamu. Pukuhuoneissa vallitsee vähemmän hallittu kaaos kokelaiden teippaillessa vaatteitaan (luonnollisesti se pieni musta puuman siluetti siellä vasemmassa lahkeessa tulee peittää) ja pakkaillessa eväitään. Eväitä tulee olla mukana vähintäänkin sen verran, että määrällä saisi tyydytettyä klassikkalaisen jääkiekkoilijan päivittäisen energiantarpeen (noin 9000 kaloria), jotta ainakin yksi asia olisi varmaa: vaikka kaikki muu menisi päin sitä pimeintä, niin nälkään en ainakaan kuole.
Kello 8:30 jännittynyt lauma kokelaita ryntäilee saliin kuuntelemaan loputtomalta tuntuvaa ohjeistusta siitä, kuinka vessavuoro varataan numerokyltillä, lisäpaperia saa viittaamalla ja kaikista tärkeimpänä, hätätilanteen sattuessa, kuten tulipalossa, pois siirrytään tarkassa järjestyksessä. Silläkin uhalla, että tuli jo lipoo pakaroita, tulee viiden metrin etäisyys toiseen kokelaaseen säilyttää. Lautakunnalla on kyllä tapansa varmistaa, että näin on toimittu.
Lopulta koepaperit jaetaan, ja on aika joko iloita tai pettyä. Rakkaat kokeen laatijat ovat jälleen pistäneet parastaan, ja valmistautumisesta riippuen heti ensimmäiset tehtävät saattavat laittaa sormen suuhun ja nostaa tipan linssiin. Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen (paitsi jos on, tulee tällöin nostaa edellä mainittu numerokyltti vessavuoroa varten), vaan näissä lukkotilanteissa paras ratkaisu on yrittää koota itsensä, mennä seuraavaan tehtävään ja koettaa myöhemmin uudestaan. Suurella todennäköisyydellä tehtävä ei onnistu myöhemminkään, mutta sellaista se elämä on, harvoin täällä onnistuu.
Kun kasassa on vihdoin vaadittu määrä tehtäviä, osa paremmin ja osa huonommin tehtyinä, on aika palauttaa koepaperit. Jos kokelas ei halua Torniaista huutamaan viereensä: ”KYNÄ ALAS NYT HETI PAIKALLA, KOE ON PÄÄTTYNYT!”, on syytä yrittää palauttaa koe vähän ennen kolmea. Ei kuitenkaan liian aikaisin, koska tällöin altistuu valvojien paheksuville katseille, ”Miten olet muka NYT JO valmis…?”
Reilun viikon kuluessa al(u/i)stavat arvioinnit löytävät tiensä ilmoitustaululle. Alustavista on kuitenkaan turha liikaa iloita, koska rakkaat opettajamme muistuttavat aina ilonpilkahduksen kokelaan silmissä nähdessään, että sensorin mielipide voikin olla opettajan mielipiteestä täysin poikkeava, ja Hyvän vastauksen piirteetkin sitovat lautakuntaa… niin no… eivät yhtään. Luotto Gaussin käyrään on kuitenkin kova, ja ainahan se juuri minun tekemä koe on ollut sen verran vaativa, että varmasti pisterajat laskevat. Tämä ”jos kaikilla kusahtaa, niin kellään ei kusahda” ajatus onkin yksi kaikkia tulevia ylioppilaita yhdistävistä tekijöistä.
Kun sitten vihdoin tulee se päivä, että tuon Suomen suurimman rodunjalostuskeskuksen älyköt päättävät yhteistuumin päästää kokelaat pahasta ja julkaista lopulliset tulokset, on aika itkun. Joissain tilanteissa tirautetaan kyyneleet ilostakin, mutta useimmiten pelkästä pettymyksestä. Yllättäen pisterajat ovatkin pysyneet samoina, pahimmassa tapauksessa vielä nousseet.
Tärkeää on kuitenkin muistaa, että tuleva vappuhattu pysyy kyllä kiiltävän valkoisena, vaikka todistuksessa löytyisi muutakin kuin älliä.
Jonne Lintunen
Non SolumHuhtikuu 2015 - Taiteen taikaa2.4.2015